Magi
Fanka BB :)
Helou! Wczoraj juz nie mialam mocy wchodzic na forum, i ponad 2 strony do nadczytania
Ale juz odczytane.
Wiec ja wczoraj bylam u gina. U mnie wszystko w najlepszym porzadku, gin odsluchal serduszka dzidzi, ladnie bilo. W zwiazku z moim ostatnim stresem odnosnie ruchow zapytalam gina jak to z tym jest, i bardzo ladnie mi wytlumaczyl
Najpierw powiedzial, ze na razie dzidzia w brzuchu jest jak czlowiek w basenie-ciagle sie tam rusza, ale czuc ja, kiedy dotknie scianek basenu. Po 30 tygodniu dzidzia jest jak czlowiek w wannie-coby nie robila, bedzie dotykac wanny
Totez od 30 tygodnia znaczenie ma obserowowanie ruchow dziecka. Powiedzial mi, ze metody sa dwie: albo juz teraz obserwujac ruchy wyrabiam sobie wiedze jak ruchliwe jest dziecko, kiedy sie rusza ile (tutaj tez mi plastycznie porownywal do dzieci bawiacych sie w piaskownicy
), i po 30 tygodniu, kiedy obserwuje odstepstwa od tej mojej subiektywnej normy - zdaje sie ze o 50 % ale nie jestem pewna - to do szpitala mam smigac. Druga metoda, prostsza-to po prostu liczyc ruchy dziecka. Dal mi taka ksiazeczke, ruchy zaczynamy liczyc od 9 rano i kiedy poczujemy 10 ruch to zaznaczamy o ktorej godzinie byl 10 ruch i juz wiecej w tym dniu nie liczymy. I tak codziennie. Jesli 2 dni z rzedu bylo mniej niz 10 ruchow- do szpitala. Ale to dopiero od 30 tygodnia! - odpowiadam na pytanie Pamciaw.
Aha, pytalam go tez o przybieranie na wadze, powiedzial ze to nic, dopoki mam dobre cisnienie, i ze kidys to bardziej sama waga sie lekarze sugerowali. Takze nie wiem co niektorzy lekarze krzykacze sie dra ze kobieta za duzo przytyla. Phi.
Beata - sluchaj, a jak masz skurcz w stopie to sprobuj postawic stope na palcach, tak napiac ja. Mi to pomaga - to nawet efekt chyba podobny do przyciagania, a prosciej wykonac, bo siegnac teraz do paluchow u nogi to wyczyn...Jak ja sie namacham malujac paznokcie u girek
A jak zapinam sandalki to jestem tak zgrzana, ze ho ho
A co do czkawki, to od dawana mam uczucie ze Mała ja ma
Jeszcze zanim czulam kopniaki czulam takie rytmiczne ruchy i wydawalo mi sie ze czkwaka. Jesli ja dobrze rozpoznaje, to teraz sie dziecko obudzilo i zaczyna dzien od czkawki wlasnie l)
To sie nagadalam! Milego dnia!
Wiec ja wczoraj bylam u gina. U mnie wszystko w najlepszym porzadku, gin odsluchal serduszka dzidzi, ladnie bilo. W zwiazku z moim ostatnim stresem odnosnie ruchow zapytalam gina jak to z tym jest, i bardzo ladnie mi wytlumaczyl
Aha, pytalam go tez o przybieranie na wadze, powiedzial ze to nic, dopoki mam dobre cisnienie, i ze kidys to bardziej sama waga sie lekarze sugerowali. Takze nie wiem co niektorzy lekarze krzykacze sie dra ze kobieta za duzo przytyla. Phi.
Beata - sluchaj, a jak masz skurcz w stopie to sprobuj postawic stope na palcach, tak napiac ja. Mi to pomaga - to nawet efekt chyba podobny do przyciagania, a prosciej wykonac, bo siegnac teraz do paluchow u nogi to wyczyn...Jak ja sie namacham malujac paznokcie u girek
A co do czkawki, to od dawana mam uczucie ze Mała ja ma
To sie nagadalam! Milego dnia!