reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Cześć dziewczyny! :)
Dawno mnie tu nie było, ale nie zapomniałam o nas grudniowych mamusiach. U mnie to już 9 tydzień się zaczął :) ale strasznie się cieszę, moja fasolka jest już coraz większa :). Ostatnio jakoś minęły mi mdłości i częściej dobrze się czuję aż zaczęłam się martwić czy wszystko jest wporządku  :(, ale mam nadzieję, że tak.
Siedzę sobie narazie na zwolnieniu i odpoczywam, ale chyba od czerwca wrócę do pracy, bo już kręćka dostaję w domu  ;D
Po za tym wogóle nie mam ochoty na seks z czego mój mąż nie bardzo jest zadowolony  ::) A jak u Was z tym jest dziewczyny???
Wczoraj byłam u nowego lekarza, bo myślałam, że moja lekarz jest zła, ale przy nim to jest nawet bardzo dobra. Ten tylko mnie zbadał i powiedział, że wszystko jest wporządku i nawet nie zapytał jak się czuję. Dał mi skierowanie na USG i kazał przyjść za 3 tygodnie. Wogóle miał taki olewczy stosunek, że byłam w szoku  ::) I dlatego w poniedziałek wracam do swojej lekarz :).
Trzymajcie się dzielnie mamuśki, widzę że jest nas tu coraz więcej, bardzo się cieszę  :laugh:

reklama
Cześć!
Magi - mój gin, a byłam u Doeringa (to naprawdę świetny lekarz) też nie mówił wprost o tej przezierności, ale widziałam na monitorku, że to sprawdzał, poza tym w opisie z USG wymienił wszystko co sprawdzał, parametry i czy jest w normie. Mam dokładnie takie zdanie: "Nuchal translucency (przejaśnienie karkowe) 0,9 mm (norma). Zgrupowanie trofoblastu głównie na ścianie przedniej, bez cech oddzielenia." Powiedział mi, że norma jest do 2,5 mm. Na monitorku USG to wyglądało tak: wszystko było czarno-białe, a na moim maleństwie pojawiały się kolorowe plamki, jak było ich najwięcej, to coś tam sobie mierzył i sprawdzał, a potem powiedział ile wynosi i że norma jest do 2,5 mm, więc wszystko jest super. Jeśli masz wątpliwości to zapytaj swojego gina o tą przezierność i powiedz, że chciałabyś mieć pewność, że wszystko ok. napewno ci wszystko wyjaśni. Fajnie, że masz tak szybko to następne USG, ja dopiero po 20 tygodniu mam kolejne. Ale koniecznie napisz jak tam twój berbeć, bo to rozjaśni też moją sytuację  :laugh: Ja po swoim USG napiszę co u mnie - to w sumie tak, jakbyśmy robiły sobie to badanie dwa razy częściej  ;D.
Paula25 - jak mi nagle osłabiły się mdłości i wszystkie mniej fajne odczucia, to też się przestraszyłam, ale to chyba normalne! Do wszystkiego jak widać można się przyzwyczaić!  ;)
Trzymajcie się cieplutko, paparki!!

Cześć !

Dzięki za ciepłe przyjęcie...  :D
Siedzę sobie przy kompie,bo mnie jakieś choróbsko złapało: strasznie boli mnie gardełko, do tego mam kaszel i katar :(. A więc w ruchu jest cytrynka, miodzik i olejek eteryczny od kataru...Mam nadzieję,że szybko minie,bo jak kaszlę to brzusio troszkę pobolewa.

Ziemzia - nie wiedziałam,że badanie na przezierność karkową można zrobić tak szybko.Myślałam,ze wykonuje się je między 12 a 14 tygodniem. Pójdę w następnym tygodniu do gina i się dowiem czy w końcu zrobi mi to USG...choć szczerze Wam powiem,że nie mam do niego za bardzo zaufania.Zawsze podczas wizyty odczuwam,ze pragnie mnie zbyć jak najszybciej...Ale cóż...teraz to już chyba za późno na zmianę doktorka  :p.W sumie jak ma być dobrze to chyba będzie.

Poza tym jeśli chodzi o mdłości to mi już dawno minęły i mam nadzieję,że nie powrócą...Choć i tak nie były za bardzo uciążliwe,bo cierpiałam może z tydzień  :laugh:
Gorzej jest z sennością,jeszcze niedawno mogłam spać po 15 godzin na dobę, a teraz wystarczy mi już 10    :laugh:

Aha,dziewczyny od jak dawna przyjmujecie witaminy ? Bo ja do tej pory jedynie biorę folik i nic więcej. Gin powiedział,że to jeszcze nie czas....więc już powoli zaczynam powątpiewać w to, jak to ma być  :p
A jak dziewczyny się mają Wasze brzuszki ? Ja już powoli zaczynam ledwo oddychać w spodniach... :laugh:. Jak mam dżinsy na guziczki to ostatniego nie zapinam  ;D Chyba niedługo będę musiała sobie coś kupić  ;)

Trzymajcie się przyszłe mamuśki !!!

Cześć!
Beata23 - masz dziwnego tego gina! nowmalnie sam folik to powinnaś łykać co najmniej rok przed planowaną ciążą, a witaminy 3 m-ce wcześniej. Oczywiście żadko kto jest taki zapobiegliwy, ale takie są są pobożne zalecenia! Ja tak brałam - kwas foliowy wmuszała we mnie mama, a witaminki siorka - młoda mamusia, sama nigdy bym na to nie wpadła ;D.
Ja poszłam na USG pierwszego dnia 12 tygodnia i właśnie wtedy lekarz zmierzył mi tą przezierność. Ale poszłam prywatnie, bo jakbym czekała na łaskę swijego gina to pierwsze USG miałabym za 2 miesiące, a do tej pory to już bym padła trupem z nerw!! ::) Ale z nimi tak bywa - lepiej nie mówić!
Trzymajcie się za brzusie i dbajcie o fasolki!!

Witam kochane mamusie :) Nie daje rady mam chyba wszystkie objawy świata czuje sie jakbym nosila tysiace ciąż naraz i od kazdej ciąży jeden objaw Byłam dziś u lekarza i wiecie co nie musze juz tak bardzo lezec a nawet moge przyniesc zakupy (nie wiecej niz 3 kilo)ale zawsze moge pobiegac kilka razy Z bólami brzucha mam to samo gorzej nawet jak przed @ można wziasc tabletke no-spy jedna na tydzien Czuje sie okropnie złapałam od swoich dzieci jakąś infekcje moze wy macie jakies pomysly waszych babć na goraczke i kaszel nie bardzo chce braC leki no i oczywiscie ogromny problem to spanie w dzien zasypiam na stojąco chociaz nie zawsze moje tygrysy rozbrykane dadza mi nogi wygodnie ułozyc przychodzi wieczor a ja sie wałkuje po łóżku tak jak teraz dwie godziny i wreszcie sie poddałam zajrzałam do Was Dziś pomimo ze obolała i chora jestem szczesliwa widzialam serduszko ale ulga no i napewno jest jedno malenstwo bo juz sie balam (prawdopodobienstwo urodzenia bliźniat ogromne )No i chyba to co najbardziej mnie ucieszylo przyspieszyli mi termin na 19 grudnia wiec jest szansa ze gwiazdka bedzie najszczesliwsza pod słoncem :) Pozdrawiam kolorowych snów Agata :) :)

Cześć Agatko, ja za to JUŻ nie śpię od dawna :laugh: Co bo sposobu na kaszel to moja babcia każe mi robić "syrop z cebuli" - obierasz cebulę i bardzo drobno siekasz, potem zalewasz to miodem i odstawiasz pod przykryciem. Jak cebula puści sok, to łyżeczką go zbierasz i pijesz, i tak 3 x po łyżce stołowej w ciągu dnia. Innym sposobem jest miód z mlekiem i czosnkiem na gorąco (jak najcieplejsze pijesz małymi łyczkami), no i tracycyjny czosnek na kolacyjkowa kanapeczki (ja wolę pieczywo czosnkowe sobie zrobić, ale nie wiem czy nie lepiej żywy czosnek). Na katar proponuję inchalacje olejkiem eterycznym. No i wygrzać się i wyleżeć, w twoim przypadku to może być trudne, ale trzymam kciuki!!

Hej!
Beata, ja zajadam witaminy od 10 tygodnia, czyli od 2 tygodni. Pierwsze słysze ze folik powinno sie jesc na rok przed ciaza a witaminy 3 m-ce wczesniej :) To juz chyba dla bardzo zapobiegliwych rozwiazanie :) Zawsze slyszalam, ze folik powinno sie zazywac co najmniej 3 m-ce przed ciaza, sama nalezac do przezornych, przed planowanym zajsciem w ciaze przebadalam sie wzdłuz i wszez u ginekologa i rodzinnego i kazali mi jesc tylko folik własnie. Czesc ginow zaleca witaminy w ogole dopiero od 2 trymestru. Nie ma sie co przejmowac.
Ziemzia, ja chodze do gina prywatnie i jak sobie zazycze usg to mi na pewno zrobi, w koncu ja za to place :) Chyba zeby sie opieral ze to niewskazane, ale nie sadze. Tym razem biore ze soba meza, niech sie tez pocieszy troche:) Tak gdzies za 2 tygodnie pojde, z poczatkiem czerwca.
Ja niestety na moim wydruku z usg, nie mam chyba podanych tych parametrow, a moze nie zwrocilam na to uwagi??? Dzis sie przyjze.
Pieknie dzis nam slonko swieci w koncu, zycze miłego dnia!!!!

Cześć dziewczyny !
O rany ! ::) ale z Was ranne ptaszki ;D. Ja nie mogę się podnieść z łóżka wcześniej niż o 9.30 :p
Chyba będę musiała to w końcu zmienić,bo jak będę praowadziła tak mało ruchliwe życie to nie wiem jak mi się uda urodzić :p
W następnym tygodniu pójdę do gina i zapytam się o te witaminki :). A poza tym bardzo mnie kusi,aby iść prywatnie na USG i podejrzeć malca. Poza tym warto by było zabrać w końcu ze sobą męża żeby mógł sobie popatrzeć ;D
Ciekawe kiedy dowiemy się o płci naszych maluszków.... ;D Ale to pewnie dopiero po 20 tygodniu ciąży.... :p
Pozdrawiam. Beata.

Beatko23 płeć dziecka podobno można już zobaczyć w 15 -16 tygodniu, jeśli oczywiście dzidzia się tak ustawi, że będzie widać, bo nie zawsze chce pokazywać hihihi  ;)
Ja witaminki i folik zaczęłam brać jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży, lekarz poleciła mi Feminatal. Ale słyszałam, że folik powinno zacząć się przyjmować 3 miesiące przed ciążą. Myślę, że jak bierze się od początku ciąży to jest OK :)

Dziewczyny mam pytanie o Wasze pierwsze USG. W którym tygodniu miałyście robione??? i jaką metodą?? Bo mi powiedzieli, że w 9 tygodniu to robi się dopochwowo i trzeba mieć ze sobą prezerwatywę. Trochę mnie to zdziwiło, no ale cóż  ::) I tak się cieszę, bo wkońcu zobaczę swoje maleństwo i będę spokojniejsza. Mam nadzięję, że wszystko jest wporządku. Na USG ide w poniedzialek po południu  :laugh: i cały czas o tym myśle. Napiszcie jak wyglądało i kiedy miałyście robione pierwsze USG.

Pozdrawiam gorąco  :)

reklama
Cześć dziewczyny, dziękuję wszystkim za słowa pociechy. Jutro po południu idę na pierwsze USG, mam nadzieję, że mnie to uspokoi. Pozdrawiam ;)

Do góry