reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDZIEŃ 2005

Cześć Dziewczyny!!!

Kolejny dzień jestem totalnie zakręcona i niepozbierana... a wczoraj mój mężulo się mnie zapytał po jakim czasie można sie już zacząć starać o drugie, czyżby nie miał dość moich humorków >:D, że już do drugiej ciąży ciągnie ;)?

Fajnie, że się Patrycja odezwała i że u niej wszystko ok...

No to buziaczki!!!

reklama
Cześć dziewuszki!
Paaricia - na szczęście w końcu dałaś znak życia, bo już nam stracha napędziłaś - bałyśmy się, że nie macie w nowym domku internetu i zupełnie nam przepadniesz!
Dziś na szczęście nie ma jakiegoś koszmarnego upału - jest tak w sam raz, więc jest ok. A u nas w ogródku właśnie skończyli roboty i przywracamy go do stanu używalności...  ::)  :p Trzeba od nowa postawić płotek i wyłożyć polbruk, no i trawka i tuje! No nic mam nadzieję, że w tym tygodniu będzie po sprawie, ale jak sobie pomyślę o tej wykończeniówce....  ::) to nic mi się nie chce! Tylko, że efekt mam nadzieje będzie duuużo lepszy!

Magi - no jasne ze kazdy inaczej czuje. Moja gin tez nie twierdzila ze kazdy absolutnie tak powinien i koniec kropka. Powiedziala ze to bardzo indywidualne i bez nerw jak nic nie czujesz jeszcze, ale sadzac po mojej budowie, rozwoju ciazy i objawach (mowilam jej ze czuje slabo ale za to regularnie) dobrze by bylo gdybym przynajmniej raz dziennie czula. A ze jak pisalam od ok. 3 tygodni czulam bardzo regularnie i na pewno codziennie - to jak nagle caly dzien byl cisza to wolalam sprawdzic. I gin tez mi mowila ze pozniej (ale nie dopytalam a ona nie doprecyzowala kiedy pozniej), bede musiala bacznie ruchy ichczestotliwosc i nasilenie skrzetnie kontrolowac i mierzyc ich dlugosc. Czy cos tam....moze popitolilam. Ale to pewnie po 30 tyg wlasnie.

Fuczak, Magi - Lena tez jest tatusiem oniesmielona, bo jak tylko on kladzie reke na brzuchu zeby ja poczuc jak bryka to ona zamiera.... ;)

Ktoras wspomniala o Aqamarkam. Tez o niej myslalam ostatnio. Mam nadzieje ze nic zlego sie nie dzieje...

Patrycja witaj po przeprowadzce!

dziewczyny macie moze pod ręką linka do interpretatora wyników testu na obciążenie glukozą, wydaje mi się, ze u mnie jest ok ale chcę sprawdzić- na czczo mam 84 a po godzinie 136 ???

Super Gonia ze jest ok.

Ja chyba jutro na to badanie sie wybiore....Oczywiscie pierwsze jest na czczo a drugie? Mozna oprocz glukozy cos zjesc czy raczej tylko ta glukoze wypic?

Ja nie mogłam nic jeść ani pić, także :(
Ja miałam wyniki już jakoś przeliczone, z podanymi obok widełkami normy, więc od razu wiedziałam że jest ok bez dodatkowego sprawdzania ;D

Pamciaw ja po badaniu na czczo czekałam pół godziny na wynik, potempielęgniarka dała mi do wypicia roztwór, zakazała poruszania się, miałam siedzieć na dupsku, bo chodzenie, w ogóle wszelki ruch,  zbija cukier i wpływa na złą interpretacje wyników, powiedziała, ze nie mogę nic jesć i po godzinie pobrano mi krew z palca i to wszystko. Ale zobacz, ponizej piszą, ze te wszystkie ceregiele niepotrzebne - to cytat z poprzedniego linka, którego podałam, wiec nie wiem po co aż tak się bawią.   u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria).
Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:
stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

reklama
Do góry