reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

Anmari a w którym tygodniu jesteś? przepraszam ale nie odszukam teraz tej informacji. A ten pessar zakładany jest tylko w przypadku skracajacej się szyjki czy przy rozwarciu również?

Napisane na F3211 w aplikacji Forum BabyBoom
Już doczytałam…dalej w zasadzie dyskusja się rozwinęła w temacie. Uroki korzystania z aplikacji w tel :)

reklama
Jesteśmy praktycznie na tym samym etapie ja 30+4, też dziś wizytowalam.

Moja waży 1520 także trochę mniejsza ale od początku ciąży była o 4-5 dni młodsza niż wskazywał tydzień ciąży.
Niestety łożysko dalej nisko schodzące, pojawiło się plamienie, skrócila szyjka i rozwarcie :( także mam bezwzględny nakaz leżenia i kurcze nawet się mogę przywiązać do łóżka byle tylko wszystko było dobrze i córcia jeszcze posiedziala w brzuszku. Zalecenia leżenie, odpoczywanie na maxa, luteina + aspargin i 20.10 wizyta kontrola w szpitalu+ktg. Trzymajcie dziewczyny kciuki i za nas bo humor podupadł..

Leż i odpoczywaj, a na pewno wszystko będzie dobrze. Kciuki zaciśnięte.

Już po. Dzidzie mają 1955g i 2150g. 7% różnicy w wadze. Raczej cc bo jeden jest poprzecznie.
32+0.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom
Przykro mi, że raczej nie uda się rodzić sn. Rozumiem Twoje rozczarowanie, bo ja sama najbardziej "bałam" się tego, że tak często kończy sie wtedy cc. No ale nic nie poradzisz tak jak w przypadku płci maluchów. Najważniejsze, żeby były zdrowe.

Ja drugi dzień w szpitalu. Dostałam druga dawkę sterydu i.m. (Celectone 12mg). Na porannym badaniu podjęto decyzję że będę mieć założony Pessar więc już zostal zakupiony w aptece :) (taki gumowy krazek a 160zl), mąż popołudniu przywiezie i jutro rano założą. W poniedziałek prawdopodobnie do domu i leżakowanie. Ale mam przeczucie że jest szansa do grudnia zostać w dwupaku :)

Napisane na GT-S7560 w aplikacji Forum BabyBoom
Fajnie, że jednak założą pessar.

Termin cc wstępnie na 17.11. Przyjęcie do szpitala 15.11
Na 100% terenu będę pewna 10.11
W karcie napisali że pacjentka chce rodzić sn. Jak będą predyspozycje to mają rozważyć ta opcję.

Fajnie, że zaznaczyli, że chcesz rodzić sn. A nóż widelec się uda. Będę za to mocno zaciskać kciuki.

Ja lezalam z dziewczynom w 34 tc i jej tez zakladali pessar. Druga lezala w 36 tc i jej juz nie zakladali. Ja bylam w 35 tc w poprzedniej ciazy i mi tez nie zakladali, tylko sterydy dali, wiec gdzies przy tym 34/35 jest granica ;)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Pewnie to zależy od wielkości dziecka, tego czy jest rozwarcie itp.

Leż i odpoczywaj, a na pewno wszystko będzie dobrze. Kciuki zaciśnięte.

Przykro mi, że raczej nie uda się rodzić sn. Rozumiem Twoje rozczarowanie, bo ja sama najbardziej "bałam" się tego, że tak często kończy sie wtedy cc. No ale nic nie poradzisz tak jak w przypadku płci maluchów. Najważniejsze, żeby były zdrowe.

Fajnie, że jednak założą pessar.

Fajnie, że zaznaczyli, że chcesz rodzić sn. A nóż widelec się uda. Będę za to mocno zaciskać kciuki.

Pewnie to zależy od wielkości dziecka, tego czy jest rozwarcie itp.
Ja wtedy mialam rozwarcie 2 cm.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja juz po wizycie, szyjka na szczescie sie nie skrocila uffff, ma ok 3 cm. Przed 2 tygodnie oszczedno-lezacy tryb zycia, jednak lekarz zadecydowal, ze za dwa tygodnie mam sie zglosic do szpitala na OCP celem podania sterydow, 4 dni w szpitalu, posluchamy tez serduszka na ktg. Zastanawiam sie czy nie postepuje zbyt pochopnie, skoro nic sie nie skraca, do konca mu nie ufam, ale nie zostaje mi nic innego jak zgodzic sie z nim. Jesli sterydy nie okazalaby sie potrzeba, bo mala urodzilaby sie w terminie - nic nie tracimy. Jesli jednak mala chcialaby wyjsc wczesniej - bedzie bezpiecznie oddychac. W srode mam usg genetyczne, jade do innego lekarza, mega profesjonalisty, podpytam go jeszcze o szyjke itp, szkoda tylko, ze on nie prowadzi konsultacji, jedynie usg. I teraz mam mega zagwozdke, moze wy cos poradzicie. Z racji tego ze nie bylam pewna daty OM, zawsze bazowalismy z lekarzami na dacie USG, rozbieznosc tygodnia. Mala teraz okazala sie byc mniejsza i z daty z usg przerzucila sie na date om, rozmiarami pasuje. Jednak kolo 13 tygodnia ustalilismy date porodu na 23 grudnia wg usg, termin om 31 grudnia w ogole nie pasowal, lekarz profesjonalista kazal trzymac sie daty 23 grudnia. A moj dzis mowi, ze data porodu 31 grudnia. Nie wiem juz, ktory ma racje ehh do tego nie dociera, ze nie jestem pewna miesiaczki, mala mu pasuje rozmiarami. Ehhh on chyba cos sciemnia. Dziewczyny co wy sadzicie o tych sterydach i dacie porodu???
Poza tym mala ciut podskoczyla, ostatnio byla w dolnej normie, 29+5 waga 1200 kg, moja kruszyna wazy ponad kilo!!! [emoji7] [emoji7] [emoji7] sorki, ze tak sie rozpisalam.

Termin cc wstępnie na 17.11. Przyjęcie do szpitala 15.11
Na 100% terenu będę pewna 10.11
W karcie napisali że pacjentka chce rodzić sn. Jak będą predyspozycje to mają rozważyć ta opcję.

A czy chociaż jeden jest główkowo ułożony? Na kiedy masz termin z om? Wcześniej rodziłaś sn?
Cesarki się nie bój to nie taka katastrofa. Będzie dobrze :*

cb7wugpju04jz4q8.png

Ja juz po wizycie, szyjka na szczescie sie nie skrocila uffff, ma ok 3 cm. Przed 2 tygodnie oszczedno-lezacy tryb zycia, jednak lekarz zadecydowal, ze za dwa tygodnie mam sie zglosic do szpitala na OCP celem podania sterydow, 4 dni w szpitalu, posluchamy tez serduszka na ktg. Zastanawiam sie czy nie postepuje zbyt pochopnie, skoro nic sie nie skraca, do konca mu nie ufam, ale nie zostaje mi nic innego jak zgodzic sie z nim. Jesli sterydy nie okazalaby sie potrzeba, bo mala urodzilaby sie w terminie - nic nie tracimy. Jesli jednak mala chcialaby wyjsc wczesniej - bedzie bezpiecznie oddychac. W srode mam usg genetyczne, jade do innego lekarza, mega profesjonalisty, podpytam go jeszcze o szyjke itp, szkoda tylko, ze on nie prowadzi konsultacji, jedynie usg. I teraz mam mega zagwozdke, moze wy cos poradzicie. Z racji tego ze nie bylam pewna daty OM, zawsze bazowalismy z lekarzami na dacie USG, rozbieznosc tygodnia. Mala teraz okazala sie byc mniejsza i z daty z usg przerzucila sie na date om, rozmiarami pasuje. Jednak kolo 13 tygodnia ustalilismy date porodu na 23 grudnia wg usg, termin om 31 grudnia w ogole nie pasowal, lekarz profesjonalista kazal trzymac sie daty 23 grudnia. A moj dzis mowi, ze data porodu 31 grudnia. Nie wiem juz, ktory ma racje ehh do tego nie dociera, ze nie jestem pewna miesiaczki, mala mu pasuje rozmiarami. Ehhh on chyba cos sciemnia. Dziewczyny co wy sadzicie o tych sterydach i dacie porodu???
Poza tym mala ciut podskoczyla, ostatnio byla w dolnej normie, 29+5 waga 1200 kg, moja kruszyna wazy ponad kilo!!! [emoji7] [emoji7] [emoji7] sorki, ze tak sie rozpisalam.
majka23x ja myślę że dobrze że dostaniesz sterydy. W końcu ta decyzja jest po to by pomóc i by dziecko w razie czego było bezpieczniejsze.

reklama
Właśnie sprawdziłam wyniki dzisiejszej morfologii. Hemoglobina przez miesiąc wzrosła z 9,9 do 10,8 więc chyba jest nieźle:) Te 4 tabletki bioferu dziennie rzeczywiście mi pomagają.

k8sad to za miesiąc już będziesz mieć dzieciaczki ze sobą:) Ale dobrze, że ci napisali, że chcesz sn, może jednak się uda.

Do góry