reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

No sorry, ja miałam 25 lat rodząc pierwszą córkę i co prawda przed wszystkim się nie obroniłam, ale generalnie poród miałam dobry. Wtedy jeszcze planów porodu się nie pisało ale omówiłam wszystko z położną I mogłam chodzić, ktg miałam skacząc na piłce, siedziałam pod prysznicem, 2 fazę rozpoczęłam kucając na łóżku i tak chciałam córkę powitać, ale siła skurczy mnie powaliła i tym samym zdecydowałam się na siedzenie z podniesionym oparciem (stołeczkow porodowych na tej porodówce nie było). Córkę urodziłam szybko i sprawnie, prąc spontanicznie, z niewielkim nacięciem. Niestety nie uchroniłam nas przed dolarganem na potęgę wciskanym każdej w tym szpitalu. Z perspektywy czasu i doświadczenia wiele rzeczy bym zmieniła ale generalnie ten pierwszy poród dał mi powera i rozbudził marzenie o porodzie domowym. Rodząc młodszą córkę zostałam za to mocno skrzywdzona, wiem, że ten poród nie był naturalny, bo indukowany, ale mi go odebrano. I gdyby nie mimo wszystko moja wiedza zastosowanoby chwyt Kristellera właśnie, bo zdaniem położnych mrucząc parłam nieefektywnie :( mimo zmęczenia i odurzenia dolarganem "na ruszenie rozwarcia" (co było dla mnie mniejszym złem niż cesarka ) się postawiłam i kazałam zabierać łapy z mojego brzucha. Od razu spotulniały. Niestety pewna część personelu na porodówkach to nadal beton ale siedzenie cicho "bo doktór wie lepiej" może tylko krzywdę wyrządzić. Oni mają swoje odgórne zasady, rozwarcie musi iść 1cm co 2h u pierworódki więc jak przez 5h nic się nie dzieje to już dla nich brak postępu a szczegół, że w szóstej godzinie rozwarcie może przejść z 1-7cm i to też jest normalne. Ale żeby się stawiać trzeba mieć wiedzę i być pewnym swego bo inaczej zakrzyczą, zastraszą i będzie po wszystkim.

U mnie zastosowano ten chwyt Kompletnie nie wiedziałam co się działo tylko dawali mi kartki które podpisywałam Oksytocyna jakieś zastrzyki w pupę czopki z przodu z tyłu, zzo bo już nie dawałam rady a na koniec wyciśnięto ze mnie córkę jak korek od szampana Obustronne pęknięcie szyjki oraz jednostronne pochwy oraz duże cięcie krocza Ale i tak jej narodziny to najpiękniejsze chwile w moim życiu

reklama
Za to dwa tygodnie temu moja sąsiadka urodziła synka 4kg 58cm Dziewczyna waży 50kg i jest filigranowa Bez żadnej chemii i bez pęknięcia Za dwie godziny po porodzie mogła chodzić bez bólu

U mnie zastosowano ten chwyt Kompletnie nie wiedziałam co się działo tylko dawali mi kartki które podpisywałam Oksytocyna jakieś zastrzyki w pupę czopki z przodu z tyłu, zzo bo już nie dawałam rady a na koniec wyciśnięto ze mnie córkę jak korek od szampana Obustronne pęknięcie szyjki oraz jednostronne pochwy oraz duże cięcie krocza Ale i tak jej narodziny to najpiękniejsze chwile w moim życiu

Ja rodząc pierwszą córkę tez nie wiedziałam co to, cieszyłam się tylko, że w tamtym szpitalu nie praktykowano porodów zabiegowych (kleszcze, vacuum) tylko w razie czego od razu cc (szkoda tylko, że nie wiedziałam, iż czasem na cc jest za późno i dziecko jakoś musi urodzić się drogami natury). Na sali leżałam z kobietą, która urodziła 3 dni przede mną synka 4kg. Był już na wylocie ale z jakichś powodów nie mógł wyjść. Był spory, być może wystarczyłoby pozwolić jej ukucnąć albo obrócić się do pozycji kolankowo - łokciowej. Ale ona parła leżąc na plecach. Lekarz i położna skakali po jej brzuchu i wypchnęli małego. Efekt? Uszkodzenie porodowe IV stopnia. Nadal chodziła z cewnikiem nie mogąc sama zrobić siusiu. Jedyny plus ze malemu krzywdy tym wyciskaniem nie zrobili (porażenie splotu ramiennego na przykład). Ale przecież nie chodzi o to aby wrażliwsza kobieta po takim zmasakrowaniu jej kobiecości miała hamulce do współżycia z ukochanym nie przez okres połogu a czasem miesiące czy lata. Zeby odkładała decyzję o kolejnym maleństwie w obawie, że historia znów się powtórzy. Straszne historie porodowe będą nadal krążyły od matki do córki, od koleżanki do koleżanki, jeśli nie będziemy edukować siebie i innych wokół nas. Dlatego nie ma znaczenia, czy wybierasz poród naturalny w szpitalu, domu narodzin czy domu, albo może cc na życzenie. Musisz znać swoje prawa. Dla dobra Twojego i rodzącego się dziecka.

Ja mam dzis wizyte u okulisty o 16:20. Musze zmienić soczewki na okulary bo mi soczewki nei sluza w ciazy, poza tym wada mi sie zmieniła to na te pol roku wroce do okularow a potem znow soczewki [emoji6] przy okazji dowiem sie czy sa przeciwwskazania do porodu sn.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Też zmieniłam soczewki na okulary, byłam wściekła bo nienawidzę okularów, niszę je od 13 rż. Dwa 4 lata temu przeszłam na soczewki i to był najlepszy wybór mojego życia. Teraz niestety mam suche oczy i musiałam przejść na okulary, dodatkowo wyszło że mam astygmatyzm niewielki.
Dobrze dobrał mi okulary i teraz już nie noszę soczewek. Wrócę do nich jak przestanę karmić.
I nie mam przeciwskazan do sn :)

Zapomnialam wczoraj napisac po wizycie u okulisty. Niestety konkretnie nie dowiedzialam sie nic na temat tego czy moge rodzic naturalnie, ale mówiła ze dosc duzo mi sie wada poglebila od ostatniego porodu, i jak chce zaświadczenie czy moge rodzic naturalnie czy nie, to musze isc do panstwowego okulisty, bo ci prywatni podobno nie maja uprawnien do wystawiania takich dokumentow..

Też zmieniłam soczewki na okulary, byłam wściekła bo nienawidzę okularów, niszę je od 13 rż. Dwa 4 lata temu przeszłam na soczewki i to był najlepszy wybór mojego życia. Teraz niestety mam suche oczy i musiałam przejść na okulary, dodatkowo wyszło że mam astygmatyzm niewielki.
Dobrze dobrał mi okulary i teraz już nie noszę soczewek. Wrócę do nich jak przestanę karmić.
I nie mam przeciwskazan do sn :)
No wlasnie ja tez wole soczewki ale tez mam strasznie suche oczy i nawet krople nie pomagaja [emoji20] za tydzien juz bede miala okulary. I tez wroce do soczewek później[emoji6]

Dzis 18 sierpnia 2016
wizytujące :Pola.

MOcne kciuki kochane za Was i Wasze maleństwa.

18 sierpnia ( czwartek) * usg- Pola.
22 sierpnia (poniedzialek) * 10.00 - Xxxizulqaxxx
22 sierpnia (poniedzialek)*15.30 - Lenam77
22 sierpnia ( poniedzialek) * 17.15 usgd4 - Joshi
22 sierpnia ( poniedzialek)*19.39 - Lenam77
24 sierpnia ( środa) *17.45 - Daarikaa
24 sierpnia ( sroda) * 17.00 - Krasnal77
25 sierpnia ( czwartek ) * 11.20 usg - K8sad
26 sierpnia ( piatek) *9.30 - Kalana
26 sierpnia (piatek) * 11.00 -Noemi87
29 sierpnia (poniedzialek) *8.30 - Tuiles
29 sierpnia (poniedzialek) * 8.40 - Lola Lolitta
29 sierpnia (poniedziałek ) * 12.00 - Elifit
29 sierpnia ( poniedziałek) * 10.00 - Aneta_ck
29 sierpnia ( poniedziałek) * -17.30 Bonusowa
30 sierpnia ( wtorek) -Elunia1983
30 sierpnia ( wtorek) *12.10 - Zuzanna8704
31 sierpnia ( sroda) - Pola.
1 wrzesnia (czwartek) *19.20 - Nonkatoja
6 wrzesnia ( wtorek) * 16.30 - Gabinia
5 wrzesnia ( poniedzialek) * 18.00 - Madzia.Ch.1995
7 wrzesnia ( sroda) *8.00 - Joshi
8 wrzesnia ( czwartek) *19.00 - Antiope
14 wrzesnia ( sroda) - K8sad
4 pazdziernik (wtorek)usg-Bonusowa

Kogo pominelam przepraszam , proszę dajcie znac kto i kiedy wizytuje raz dwa uzupelnie

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dzięki joshi. Dziś było echo serca. I wszystko super. No nie było się do czego przyczepić :)
Małemu nic nie odpadło i nadal jest chłopcem. Waży już 530 g :)
Happy :)))

f2w3yx8d53zjrig5.png

Do góry