reklama
Blondi_87
Fanka BB :)
Kiedy następne usg?Hej
Ja siedzę cicho ale poproszę o dopisanie mnie
Termin po pierwszym usg na 11 grudnia
Maly_kielek
Zaangażowana w BB
Dzień dobry wszystkim przyszłym Mamuśkom.
Ja tez spać nie mogę już od 5:40
Tak czytałam o waszym podwyższonym cukrze i co? Z głupa zmierzyłam sobie cukier z rana i 110.
Może to wina tego, że wczoraj mało wody wypiłam, czytałam że to tez ma wpływ na to. Już od rana latam z butelką wody.
Swoją drogą kiedy macie zamiar (a może już to zrobiłyście) powiedzieć przyjaciołom/rodzinie o ciąży?
Ja jednak chce poczekać do tego około 12 tygodnia, jednak przez to, że jeszcze nie mogę a raczej nie chce mówić o ciąży,
nie mam ochoty z nikim gadać
Tak czytałam o waszym podwyższonym cukrze i co? Z głupa zmierzyłam sobie cukier z rana i 110.
Może to wina tego, że wczoraj mało wody wypiłam, czytałam że to tez ma wpływ na to. Już od rana latam z butelką wody.
Swoją drogą kiedy macie zamiar (a może już to zrobiłyście) powiedzieć przyjaciołom/rodzinie o ciąży?
Ja jednak chce poczekać do tego około 12 tygodnia, jednak przez to, że jeszcze nie mogę a raczej nie chce mówić o ciąży,
Blondi_87
Najbliższa rodzina wiedziała od razu - wiedzieli o całej procedurze in vitro. Dalsza rodzina dowie się jak zobaczy samaDzień dobry wszystkim przyszłym Mamuśkom.
Eli_eli
Zaciekawiona BB
11.05Kiedy następne usg?
olka11135
O to oby jak najdłużej się udało bez cukrzycy.
W ciąży trochę zmieniają się hormony i może nie być źle, albo być. U mnie w pierwszej ciąży na początku miałam wyniki 74,88. Dopiero przy OGTT w 24 tc wyszło 94 i cukrzyca ciążowa. A przed ciążą miałam podejrzenie cukrzycy i OGTT, bo dość często glikemie wychodziły mi 101-105. W sumie to wytrzymałam do 35 tc bez insuliny, ale na bardzo restrykcyjnej diecie.
U mnie w dwóch ciążach nie było cukrzycy, ale to normy były wtedy dużo wyższe. Więc teraz się spodziewam, że będzie jak będzie. Ale nie przeraża mnie to bo mąż ma cukrzycę typu pierwszego, a syn stan przedcukrzycowy więc i tak czy siak jesteśmy w miarę na diecie, a insulina w naszym domu jest od zawsze
O rety, Olka serdeczne gratulacje! Pewnie słabo mnie kojarzysz, ale trzymam kciuki za nudną ciąże i szczęśliwe rozwiązanie w „moim” miesiącu
Poważnie ? A to Ci zbieg okoliczności.
Kochana oczywiście, że pamiętam! Bardzo dziękuję tak termin wypada Sylwestrowy będzie wesoło szczególnie, że organizuję wielkie przyjęcie niespodziankę i muszę je zorganizować będę w razie czego zaciskać nogi
Urlop mam ale wolałabym go zostawic ze względu na sytuacje w firmie. Wiem ze jest ryzyko kontroli, tylko właśnie niekorzy mówią mi, ze przecież l4 mialabym nie ze względu na to ze mam odpoczywać fizycznie tylko ze praca stresująca a na wyjeździe z mężem i rodzicami których widzę raz na rok zrelaksowana byłabym duzo bardziej mama gotowałaby obiadki, tata woził wszędzie autem, myśle ze miałabym tam duzo łatwiej przez ten miesiąc niż tutaj. No ale zdaje sobie sprawę ze różnie może być.
Gdyby to było w Polsce nie było by problemu bo podałabyś adres rodziców, ale ze względu na to że to zagranicą jest duża szansa, że ZUS podważy takie zwolnienie. Więc jedyne co to możesz jechać i liczyć, że nie trafisz na kontrole.
Co do pracy biurowej - masz prawo wnioskować od 7 kwietnia o pracę zdalną - pracodawca może się nie zgodzić, ale musi wykazać, że nie da się Twojej pracy wykonywać zdalnie, albo że to zaburzy działanie zespołu.
Oczywiście są też inne przepisy w których między innymi nie możesz mieć nadgodzin czy wyjechać służbowo. Więc w teorii możesz odbębnić minimum i się nie przejmować, przecież Cię nie zwolnią.
Kolejna sprawa, że jeżeli pracodawca nie może Ci zapewnić odpowiednich warunków to po prostu wystąp o zwolnienie ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia
Generalnie ZUS lubi kontrolować kobiety, które zarabiają powyżej średniej krajowej, ale zdarzają się też kontrole poniżej tej kwoty.
Mojej koleżance zakwestionowali prawo do zasiłku, bo za krótko pracowała przed l4 i dostała kasę po kilku latach i długiej sprawie w sądzie.
Ja na l4 (jeżeli na nie pójdę), to będę grzecznie siedziała na tyłku w domu
Moja mama jest prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, takie sprawy z ZUS zwykle trwają ok. 3 lat. Da się wygrać, ale w tym czasie nie ma się ani złotówki więc trzeba się z tym liczyć, prawnik itp. też kosztuje. Do tego o ile czasem faktycznie to ZUS szuka oszczędności i nie ma racji. To naprawdę przy wyjeździe za ocean będzie to trudne. Bo już sama podróż będzie bardzo podejrzana. To raczej nie będą 2h
U mnie w dwóch ciążach nie było cukrzycy, ale to normy były wtedy dużo wyższe. Więc teraz się spodziewam, że będzie jak będzie. Ale nie przeraża mnie to bo mąż ma cukrzycę typu pierwszego, a syn stan przedcukrzycowy więc i tak czy siak jesteśmy w miarę na diecie, a insulina w naszym domu jest od zawsze
Pamiętasz jakie były te normy? Jak ja byłam w ciąży to na czczo była 92. W stanach jest 95 u nas przy 95 już pakują insulinę
Uszek
Póki co nie mówię nikomu i przez to też nie mam ochoty z nikim gadac. Pewnie powiem po pierwszych prenatalnych.Dzień dobry wszystkim przyszłym Mamuśkom.
Co do cukrów to też mam juz na czczo powyżej normy ale jeszcze nie przekroczyłam 100. Dieta wjechala ale mimo to cukrów na czczo nie mogę zbić.
Pewnie wleci insulina ... w pierwszej ciąży mialam dość wcześnie... jakoś od 12/13 t.c.
Ostatnia edycja:
Byłaś na grupie na fb o cukrzycy ciążowej? Tam uczą bardzo restrykcyjnej diety i czasami udaje się coś zdziałać.Póki co nie mówię nikomu i przez to też nie mam ochoty z nikim gadac. Pewnie powiem po pierwszych prenatalnych.
Co do cukrów to też mam juz na czczo powyżej normy ale jeszcze nie przekroczyłam 100. Dieta wiechala ale mimo to cukrów na czczo nie mogę zbić.
Pewnie wleci insulina ... w pierwszej ciąży mialam dość wcześnie... jakoś od 12/13 t.c.
Dużo miałaś jednostek pod koniec ciąży? Ja od 35 tc do 37 doszłam do 7j.
reklama
Madame JS
A czy wtedy nie traci się wszystkich świadczeń? Np. całego ubezpieczenia? Tak to zrozumiałam czytając coś pobieżnie...A urlop bezpłatny?