reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Urlop mam ale wolałabym go zostawic ze względu na sytuacje w firmie. Wiem ze jest ryzyko kontroli, tylko właśnie niekorzy mówią mi, ze przecież l4 mialabym nie ze względu na to ze mam odpoczywać fizycznie tylko ze praca stresująca a na wyjeździe z mężem i rodzicami których widzę raz na rok zrelaksowana byłabym duzo bardziej :) mama gotowałaby obiadki, tata woził wszędzie autem, myśle ze miałabym tam duzo łatwiej przez ten miesiąc niż tutaj. No ale zdaje sobie sprawę ze różnie może być.
Ale podczas zwolnienia musisz przebywać pod wskazanym adresem, chodzić można na chwilę do lekarza do apteki a nie na wczasy - kontrole się zdarzają

reklama
Urlop mam ale wolałabym go zostawic ze względu na sytuacje w firmie. Wiem ze jest ryzyko kontroli, tylko właśnie niekorzy mówią mi, ze przecież l4 mialabym nie ze względu na to ze mam odpoczywać fizycznie tylko ze praca stresująca a na wyjeździe z mężem i rodzicami których widzę raz na rok zrelaksowana byłabym duzo bardziej :) mama gotowałaby obiadki, tata woził wszędzie autem, myśle ze miałabym tam duzo łatwiej przez ten miesiąc niż tutaj. No ale zdaje sobie sprawę ze różnie może być.
Ale nie ma czegoś takiego jak L4 na stresującą pracę 🙃

Moje koleżanki miały sprawy w ZUS o wstrzymanie zasiłku macierzyńskiego. Generalnie na poprawę stanu psychicznego nie wiem, czy wytłumaczysz się zwolnieniem od ginekologa. Generalnie zwolnienie lekarskie ma służyć stworzeniu warunków, w których będziesz mogła wrócić do zdrowia - ciążowe tak samo działa. Jeżeli będziesz miała na zwolnieniu adres pobytu, to pewnie nie będzie problemu. Problem może być, jak państwo z ZUSu zaczną walić Ci do drzwi mieszkania ;)
Generalnie na l4 możesz tez być pod opieka rodziców, którzy pomagają Ci wydobrzeć. Ale ja tak, czy tak przedyskutowalabym z kimś, kto się na tym zna :)

Moje koleżanki miały sprawy w ZUS o wstrzymanie zasiłku macierzyńskiego. Generalnie na poprawę stanu psychicznego nie wiem, czy wytłumaczysz się zwolnieniem od ginekologa. Generalnie zwolnienie lekarskie ma służyć stworzeniu warunków, w których będziesz mogła wrócić do zdrowia - ciążowe tak samo działa. Jeżeli będziesz miała na zwolnieniu adres pobytu, to pewnie nie będzie problemu. Problem może być, jak państwo z ZUSu zaczną walić Ci do drzwi mieszkania ;)
Generalnie na l4 możesz tez być pod opieka rodziców, którzy pomagają Ci wydobrzeć. Ale ja tak, czy tak przedyskutowalabym z kimś, kto się na tym zna :)
Dzięki za wszystkie podpowiedzi :) przemyśle temat, w ogóle nie korzystałam w swoim zyciu z l4 oprócz dwóch pojedynczych dni, a teraz marze już żeby odciąć się od pracy bo to maluszkowi nie służy.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi :) przemyśle temat, w ogóle nie korzystałam w swoim zyciu z l4 oprócz dwóch pojedynczych dni, a teraz marze już żeby odciąć się od pracy bo to maluszkowi nie służy.
Generalnie ZUS lubi kontrolować kobiety, które zarabiają powyżej średniej krajowej, ale zdarzają się też kontrole poniżej tej kwoty.
Mojej koleżance zakwestionowali prawo do zasiłku, bo za krótko pracowała przed l4 i dostała kasę po kilku latach i długiej sprawie w sądzie.
Ja na l4 (jeżeli na nie pójdę), to będę grzecznie siedziała na tyłku w domu :)

Ale tu jest raczej mowa o zwolnieniu od ginekologa (skoro nie widzi przeciwwskazań do wyjazdu i nie trzeba leżeć w ciąży).
A w tych czasach stresującą pracę ma prawie każdy 🙃
W pierwszej ciąży na każdej wizycie lekarz proponował mi l4, bo jestem w ciąży 😉 ale ja jestem wariatką, bo wyszłam z pracy na porodówkę 😅
Był w szoku, że odmawiałam. Na zwolnieniu nie trzeba leżeć, ale trzeba mieć jednak jakieś lepsze podstawy niż „stresująca praca” i ciąża 😉

reklama
Idę łyknąć acard na noc i spróbuje się chociaż chwilę przespać. Jutro mamy przed sobą długi dzień w samochodzie.
Jednym z moich głównych objawów jest to, ze nie mogę spać w nocy. Wszystko mi przeszkadza 😢