reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2021

Prosze was o porade. Bylam wczoraj u ginekologa. Pani doktor powiedziala ze niby 7 tydzien. Na szczescie zarodek jest w pęcherzyku. Zapytalam k serduszko czy bije a ona powiedziała "noo nie wiem, wydaje mi sie ze moze cos tu widac ale to jest jeszcze za malutkie". Wiec nie była pewna, a później kazala mi przyjść na wizytę za 3 tyg i w miedzy czasie mam zrobic badania krwi. Czy mam zmienic ginekologa i czy tylko wydaje mi sie ze z ta Pania jets cos nie tak? Skoro nie jest pewna czy plod rozwija sie prawidlowo to czemu odklada mi wizyte na az za 3 tygodnie? Poza tym zero mowy o kwasie foliowym ani o suplementach.nie dostalam twz zadnych informacji co w ciazy moge a czego nie. Nie mialam tez robionego poziomu bhcg. Co mam zrobic? Denerowac sie przez te 3 tygodnie czy isc prywatnie do innego lekarza? Dodam ze juz zalozylam karte ciazy w dniu wczorajszym. Pomóżcie
jak ja byłam u gina to coś tam nacisnął i było słychać jak głośno i szybko bije serduszko. Nie wiem jak to działa ale czy też tak nie powinna u ciebie?

reklama
A dlaczego dopiero w polowie ciazy? Kwas foliowy jest najwazniejszy w pierwszych tygodniach/pierwszym trymestrze, pozniej juz jest za pozno na uzupelnianie niedoborow tzn pozniej to juz nie ma wplywu na dziecko, nic nie mozna zmienic
W sumie ja troszkę się już staram i zawsze brałam witaminy dla ciężarnych :oo:lekarz zawsze o tym wiedział

A dzis sie nigdzie nie dostaniesz? Trzeba byc na wizycie przed 10 tyg zeby dostac ten 1000 zl po urodzeniu
na becikowe i tak jest prog 1900 zl na osobę, prawda? Ostatnio szukałam informacji na ten temat i się zdziwiłam. Myślę że większość osób które będzie korzystało z prywatnej opieki przekracza ten próg. Powinno to być dla każdej rodziny...

na becikowe i tak jest prog 1900 zl na osobę, prawda? Ostatnio szukałam informacji na ten temat i się zdziwiłam. Myślę że większość osób które będzie korzystało z prywatnej opieki przekracza ten próg. Powinno to być dla każdej rodziny...
ja jeśli donoszę to bede po urodzeniu bez pracy. Teraz jestem na umowie na czas próbny. Także chyba zasiłek macierzyński nie będzie się wliczał w dochód.

no i tez pamiętajcie że dochód należy podzielić na wszystkich domowników. Więc jak ktos ma więcej dieci to myślę że może się załapać

O kurcze, rzeczywiscie zapomnialam ze becikowe ma prog dochodowy. No to sie nie zalapiemy.
Dobrze, ze chociaz z prywatnych ubezpieczen troche kasy wpadnie.

Wam też się chce tak spać? Ja w sumie pracuje na 2 etaty, jedna to zwykła umowa druga praca to zlecenie ale jak koncze o 20 to serio biorę prysznic i idę spać i śpię do 5-6. Teraz weekend a ja nawet nie mam siły prania wstawić

Tak ja caly czas jestem spiaca :) w kazdej ciazy tak mialam, tylko wczesniej moglam sie przespac w poludnie a teraz przy trojce nie ma szans, w dodatku syn dalej sie budzi w nocy, jestesmy na etapie odpieluchowania nocnego 😄

Chyba tak, u nas tego i tak sie nie przekroczy :)

reklama
Do góry