reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2021

Wiadomo, z jakiego powodu plamienie?
Mimo, że plamienia są zazwyczaj zupełnie niegroźne, to po każdym plamieniu oraz krwawieniu kobieta powinna skonsultować się z lekarzem.

O tyle o ile plamienie NIE jest przyczyną do pilnej wizyty na izbie przyjęć szpitala to krwawienie we wczesnej jest takim wskazaniem i jest zarazem najczęstszą przyczyną konsultacji nagłych u ciężarnych w szpitalach.

Główne przyczyny plamień we wczesnej ciąży to:

- ektopia („nadżerka”) szyjki macicy
- infekcja pochwy
- stosunek płciowy
- badanie ginekologiczne
- pęknięcie drobnego naczynka w pochwie np. po wypróżnieniu ( w szczególności przy zaparciach)

Plamienia mogą zdarzyć się też zupełnie bez przyczyny i uważa się, że wynikają one z rozciągania i wzrastania macicy.
Statystycznie plamienia występują nawet u 40% ciężarnych w pierwszym trymestrze.

Źródło : mamaginekolog.pl

reklama
reklama
Dziewczyny to się wystraszylam mam TSH 2,78 myślicie że to już wynik do konsultacji lekarskiej? Nigdy nie miałam problemów z tarczyca.
A czy lekarz prowadzący widział już te wyniki? Według mnie są do konsultacji, ale lekarzem nie jestem. W 1 trymestrze mam widełki do 2,32, dziewczyny pisały ze do 2,5 jest ok, ale u Ciebie troszkę podwyższone - nie martw się twoja tarczyca pracuje za Ciebie i maluszka więc możliwe ze nie jest w stanie sama tego udźwignąć. Sama mam subkliniczna niedoczynnosc tarczycy która wyszła dopiero u mnie po poronieniu i od tej pory przyjmuje najmniejsza dawkę eutyroxu.

Do góry