Myślałam że tylko nasza taka do jedzenia. Waga 7700 teraz trochę więcej podskoczyła. Je zupki ok 100- 120 gram owoców ok 120 g kaszą 2x dziennie rano z 60 ml mleka a wieczorem z 90 ml mleka. Zaczęła raczkować jak miała 6,5 mca stać zaczęła tydzień później a siedzi od skończonego 7 mca.Witajcie dziewczyny, podczytuje Was regularnie ale nigdy tu nie pisałam. Byłam na styczniowkach ale moja córcia urodziła się w grudniu więc zaglądam i tu i tu [emoji4]
Moja kruszynka waży teraz 6500 g ma niedowagę ale wyniki badań ma w normie a to najważniejsze . Od 4 mscż piję cyca dosłownie 5 minut i ani chwili dłużej. Z butelki probowałam ,na śpiocha zje max 80 ml, jak nie śpi to nie tknie nawet. Od 5 msc na polecenie lekarza wprowadzaliśmy pokarmy. Je ładnie ale wszystko w małych ilościach mnie więcej 60- 80 ml. Jest drobniutka ale nie wychudzona. Myślę że to taka uroda. Nie raczkuje jeszcze, czołga się i turla. Czy Wasze maleństwa już wszystkie raczkują?
reklama
To w sumie ładniej je, dobrze się rozwija, nie masz się co martwić. Sprawdź ewentualnie morfologie.Myślałam że tylko nasza taka do jedzenia. Waga 7700 teraz trochę więcej podskoczyła. Je zupki ok 100- 120 gram owoców ok 120 g kaszą 2x dziennie rano z 60 ml mleka a wieczorem z 90 ml mleka. Zaczęła raczkować jak miała 6,5 mca stać zaczęła tydzień później a siedzi od skończonego 7 mca.
Morfologię od lutego robimy co 2 miesiące bo jesteśmy pod kontrolą neonatologa. Od marca dostaje żelazo. Miesiąc temu spadło jej z 11 na 10 i jeszcze przyjmować ma do końca miesiącaTo w sumie ładniej je, dobrze się rozwija, nie masz się co martwić. Sprawdź ewentualnie morfologie.
Mój nie przepada za mlekiem 100 ml na porcje to często za dużo ale jak już dostępie kaszke lub kleik to chetniezje łyżeczkąCzy któroś z dzieci ma problem z piciem mleka lub nie chce go pić?
My mamy na dolnej granicy normy. Żelazo brała 3 msc, teraz mamy dawać dużo zupek z mięsem, nawet 2x dzMorfologię od lutego robimy co 2 miesiące bo jesteśmy pod kontrolą neonatologa. Od marca dostaje żelazo. Miesiąc temu spadło jej z 11 na 10 i jeszcze przyjmować ma do końca miesiąca
ElaStyczna
Fanka BB :)
A dlaczego z miesem? Mieso mozna takim maluchom dawac 2-3 razy w tygodniu.. jest wiele innych produktow z zelazemMy mamy na dolnej granicy normy. Żelazo brała 3 msc, teraz mamy dawać dużo zupek z mięsem, nawet 2x dz
W mięsie i jajku jest najwięcej żelaza dobrze przyswajalnego tzw. hemowegoA dlaczego z miesem? Mieso mozna takim maluchom dawac 2-3 razy w tygodniu.. jest wiele innych produktow z zelazem
Tak od urodzenia a tak na poważnie to tak ma już swoje "zdanie" zaczyna też już psocićCzy Wasze dzieciaki też już pokazują swój charakterek?
reklama
Mięso zawiera najlepiej przyswajalne żelazo i białko. Moja córka ma niedowagę i na zlecenie lekarza mamy dawać codziennie warzywka z mięsem, rybą lub jajkiem. 2-3 x jest zalecane na początku rozszerzenia diety a Ona już zupki je trzeci miesiąc.A dlaczego z miesem? Mieso mozna takim maluchom dawac 2-3 razy w tygodniu.. jest wiele innych produktow z zelazem
Jak we wszystkim każde dziecko traktuję się indywidualne. Oczywiście inne produkty też wprowadzamy.