reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

@Tygielek nie mogę się poddawac, wyczytałam że jeśli ta przepuklina występuje sama to jest spora szansa że się wchłonie do 16 tygodnia więc teraz najważniejsze wykluczyc wady genetyczne.
Też się nie znam na tych wynikach przeliczyłam tylko na MoM i porównałam z tym co mówi internet ale odpowiedzi brak. Spokojnie czekamy na opis✊

reklama
Niestety ale może wyjść. Może być tak że na usg wszystko jest ok a dziecko rodzi się z wadą. A to co piszą w internecie o badaniu tak w skrócie pewnie :
Głównym celem przeprowadzenia USG połówkowego jest szczegółowa ocena anatomii dziecka pod kątem występowania wad wrodzonych oraz określenie przybliżonej masy płodu i wieku ciążowego. Lekarz podczas badania oceni, czy dziecko rozwija się prawidłowo, zbada organy wewnętrzne. Podczas wykonywania USG połówkowego wszystkie narządy są już bardzo dobrze ukształtowane, a kości na tyle miękkie, że ich nie przysłaniają. To właśnie w tym czasie najlepiej jest widać dziecko. Jeśli nie poznaliście wcześniej płci dziecka, to najprawdopodobniej nastąpi to podczas USG połówkowego. Ważne jest, na jakim sprzęcie wykonywane jest badanie połówkowe. Im sprzęt nowszy, tym lepszy

o nieeeeee, czyli to nie koniec stresów....;)
To jest w ogóle niesamowite, jak ci lekarze na podstawie jakichś obrazków a la zepsuty telewizor ocenić np. prawidłowy rozwój kończyn czy znaleźć żołądek. Na połówkowym pokazał mi dwie kropki i powiedział że piękny żołądek i pęcherz (albo trzustka, albo cokolwiek innego, nie zapamiętałam) . Dwie takie same małe kropki 🤣

edit: oczywiście na prenatalnym (tym z 12 tyg), połówkowe dopiero pod koniec lipca!

Przed chwila poczulam uklucie w podbrzuszu takie jak czasem sie zdarza wiec stwierdzilam ze musze sobie odpoczac. Polozylam sie i poczulam po chwili znowu to smyranie od srodka. Jestem pewna ze to bejbik 😍😍😍

Piernik, w którym jesteś tygodniu? Ja prócz przelewania w brzuchu to nic nie czuje 😢
I powodzenia na obronie! A jaki kierunek jeśli można spytać? :p

Powiedz mi bo mam kilka pytań co do prenatalnych :D czy doktor sam z siebie mówił? Np jakie łożysko, czy wszystko ok, opisywał badanie, sam płeć powiedział? Czy musiałaś go dopytywać? Czy badał też szyjke?
Wszystko sam opisuje dokładnie krok po kroku opowiada Ci masz przed sobą tv wiec wszystko widzisz na bierząco. Badał mnie tylko przez brzuch, szyjki nie mierzył. Co do płci zapytałam jakoś w trakcie ale dopiero jak skończył wszystko mierzyć na sam koniec powiedział „ oczywiście pamietam pani pytanie na ta chwile dziewczynka „ tak to wyglądało u mnie i kazał się zapisać w 20 tc na kolejne no i pytał czy robie PAPPA jak tak to po usg idziesz obok na pobranie z wynikami od niego bo daje w 2 kopiach w tedy :) no i oczywiście jak chcesz filmik to przy recepcji powiedz ze chcesz koszt 20 zł i w tedy dostajesz z dokumentami pendrive z całym usg :) łącznie z biciem serduszka ❤️🥰 ja już się nie mogę doczekać połówkowego 16 lipca aż pojadę do niego 😜 bo dziś moj mi robił ale stary ma sprzet j dupa nie było widać płci 😤😜

o nieeeeee, czyli to nie koniec stresów....;)
To jest w ogóle niesamowite, jak ci lekarze na podstawie jakichś obrazków a la zepsuty telewizor ocenić np. prawidłowy rozwój kończyn czy znaleźć żołądek. Na połówkowym pokazał mi dwie kropki i powiedział że piękny żołądek i pęcherz (albo trzustka, albo cokolwiek innego, nie zapamiętałam) . Dwie takie same małe kropki 🤣

edit: oczywiście na prenatalnym (tym z 12 tyg), połówkowe dopiero pod koniec lipca!
Trzeba być dobrej myśli. Pamiętaj że dzidzia czuje Twój stres.

@Tygielek nie mogę się poddawac, wyczytałam że jeśli ta przepuklina występuje sama to jest spora szansa że się wchłonie do 16 tygodnia więc teraz najważniejsze wykluczyc wady genetyczne.
Też się nie znam na tych wynikach przeliczyłam tylko na MoM i porównałam z tym co mówi internet ale odpowiedzi brak. Spokojnie czekamy na opis✊
Pewnie, w tej chwili spokój (choć najtrudniejszy) może być najważniejszy :) Trzymam mocno, mocno kciuki żeby się samoistnie wchłonęło i wszystko było dobrze i pięknie! :)

reklama
Do góry