Abies33
Zaangażowana w BB
A cc masz ze wzgledu na ulozenie czy jeszcze przez cos innego? pytam bo moj maluch tez jest w takim ulozeniu a chcialabym porod naturalny i nie wiem co mnie czeka.
Właściwie to wiele czynników. Co do ułożenia to jeszcze się może zmienić, jeśli nie to pewnie też się to przyczyni. Póki co gin uznała, że cc będzie bezpieczniejsze, gdyż mała jest dość duża, a poza tym jestem już w dość późnym wieku. Wiem, że wiek nie jest czynnikiem, który może zakwalifikować do cc ale nie da się oszukać choćby tego, że mięśnie macicy słabiej pracują i mogę mieć problemy z porodem sn co się wiąże z zagrożeniem dla dziecka.
Oczywiście bardzo się boję (pierwsza ciąża) ale nie planuję na to dorabiać jakichś "papierów" bo strach mnie ogarnia i przed sn i przed cc Właściwie to boję się panicznie dentysty i innych zabiegów i nie za dobrze czuję nawet przy pobieraniu krwi - taka panikara ze mnie
Ale na dzidzię czekamy z niecierpliwością więc muszę zacisnąć zęby i jakoś to przeżyć.
Ufam mojej gin (prowadziła ciąże i robiła cc kilku moim znajomym) i wolę tak (planowana cc) niż przypadki innych moich koleżanek - cc pod narkozą po długiej wykańczającej akcji lub tuż po porodzie narkoza na szycie.
Oczywiście mam też znajome i bratowe co urodziły sn bez żadnych problemów i to nawet duże dzieci - 4400! - ale to twarde baby