reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

Dziewczyny czy któraś nie bierze w ogole suplementów, skończyła mi sie tydzien temu pregna i problemy z zaparciami zniknęły. Czytałam, że kwas foliowy powinno sie brac w 1 trymestrze... zastanawiam sie nad tym, żeby nie brac juz witamin, ewentualnie magnez. Lekarz prowadzący jakos tez nie naciska na te suplementy, wyniki z krwi mam idealne... no i teraz nie wiem.
Bardzo ważne jest dostarczanie DHA od drugiego trymestru... Chyba, ze jesz baaaardzo dużo ryb z dobrego źródła. W witaminach prenatalnych czesto jest żelazo i ono może powodować zatwardzenia. :)
Ale dlaczego?
Nic gin nie mowil...
Moim zdaniem głównie chodzi o to, żeby zapobiegać "stawianiu" brzucha jak to sie potocznie mówi. Myślalam, ze nie mam z tym problemu, az pewnoego dnia jak mnie złapało, to myslalam ze skonam ;) od kiedy biore dobry magnez problem się skończył. Jak powiedziałam lekarzowi o tym twardnieniu brzucha, to pierwsze jego pytanie było własnie odnosnie tego, czy biore magnez...

reklama
Dziewczyny czy któraś nie bierze w ogole suplementów, skończyła mi sie tydzien temu pregna i problemy z zaparciami zniknęły. Czytałam, że kwas foliowy powinno sie brac w 1 trymestrze... zastanawiam sie nad tym, żeby nie brac juz witamin, ewentualnie magnez. Lekarz prowadzący jakos tez nie naciska na te suplementy, wyniki z krwi mam idealne... no i teraz nie wiem.
Ja cały pierwszy trymestr przeleciałam na witaminach zawierających jedynie kwas foliowy, witaminę C i D. Teraz biorę Pregnacare, ale gdy idę do położnej, to ona pyta mnie tylko, czy biorę witaminę D, i nic więcej. Co kraj to obyczaj.

Mi doktorek kazal tylko witaminki i kwas foliowy o magnezie nie wspomnial.
Zrobilam badania i zbankrutowalam :D ah te wizyty prywatne...

@Mamusia96 osmiorniczka doszla? :)
Przy okazji wrzuce zaraz na bazarek trzy osmiorniczki od reki ;)

Oslabiona jestem jakas, albo cisnienie, albo co..juz kawe wypilam i batonika zjadlam i sennosc mnie ogarnela.
Mialam ambitny plan zrobic wieksze porzadki, ale raczej to tylko plan ;)

W piątek ośmiorniczki nie dostałam, a dzisiaj w sumie nie wiem bo wracam dopiero od lekarza, a muszę jeszcze pojechać na zakupy. Wiec pewnie odbiorę już Avizo:)

Ale dlaczego?
Nic gin nie mowil...

A czemu tak słuchacie lekarza na kazdym kroku hehe zazwyczaj sama mama musi myśleć co potrzeba :D lekarz często nie powie , chyba , ze jak się zapyta go o coś , jakby nie powiedział o kwasie foliowym tez byś nie brała ? , to na tej samej zasadzie , pewnie dla lekarza tez to jest takim czyms normalnym więc nie wspomina a dawki zwieksza się w zależności od potrzeby :)
Jakby to wytłumaczyć kochana hm magnez jest tak samo wazny jak i kwas foliowy dla bobaska :) szczególnie dla układu nerowego mózgu czy mięśni , ale też dla kobiety bo niedobory mogą prowadzić do skutków ubocznych wiadomo jakich . Dzidziuś szybko się rozwija bardzo i szczególnie narażony jest na niedobory :) a, że magnez wpływa na synteze wit D tez , to jest wazny dla układu kostnego i wiele innych takich :) ja myślałam , że każda mama bierze magnez :) a jak ktoś np. popija kawusie to tym bardziej magnez potas , bo kawka wypłukuje , w ciązy bardzo szybko traci się magnez , bobas dużo pochłania :) no to tak ogółem :D

Ja cały pierwszy trymestr przeleciałam na witaminach zawierających jedynie kwas foliowy, witaminę C i D. Teraz biorę Pregnacare, ale gdy idę do położnej, to ona pyta mnie tylko, czy biorę witaminę D, i nic więcej. Co kraj to obyczaj.

D jest tez wazna ,np. po poronieniach lekarze często każą badać poziom witaminy D , bo tez ma wpływ na cokolwiek , ja uzupełniałam ja dawką 2000j bo w Pl wiadomo cieżko przyswoić ze słońca , bo nie jest takie jak w innych krajach :) teraz mam w prenatalu te 2000 :)

D jest tez wazna ,np. po poronieniach lekarze często każą badać poziom witaminy D , bo tez ma wpływ na cokolwiek , ja uzupełniałam ja dawką 2000j bo w Pl wiadomo cieżko przyswoić ze słońca , bo nie jest takie jak w innych krajach :) teraz mam w prenatalu te 2000 :)
Mi np gin jeszcze jak nie byłam w ciąży to mówił że warto suplementowac Wit d i kwas foliowy a magnez to i bez ciąży warto przyjmować a w ciąży to min. 2 x dziennie.

Mi np gin jeszcze jak nie byłam w ciąży to mówił że warto suplementowac Wit d i kwas foliowy a magnez to i bez ciąży warto przyjmować a w ciąży to min. 2 x dziennie.

No dokładnie :) ja już od niepamiętnych czasów odkąd zaczęliśmy się starać jem to wszystko :) brałam jeszcze wit z grupy B oczywiście , tyle , że ja leciałam na metylkach bo mam jedną mutację i zbijałam homocysteinę

Czesc dziewczynki :)
Ja zaraz na badania, a glodna jestem jak na zlosc dzis wyjatkowo..i kawy mi sie chce.
Na co ten magnez bierzecie? Na skurcze?
Kurde ja czekam kiedy u mnie dobra passa sie skonczy, bo narazie nic mnie nie boli kompletnie, nic nie puchnie i 2kg do przodu..ale tez nie mam parcia na jedzenie jakos.
Dzis sama, nie wien co ze soba począć..cos pewnie poszyje ;)
Trzymam kciuki za wizyty :)
@Aguu..la napisz kochana prosze czy u Ciebie wszystko wporzadku..moze to nie trafne okreslenie, ale mysle czy juz jestes w domu i mozesz spokojnie sie wyplakac..

Dzięki Sabi.
Jestem juz w domku. Dochodze do siebie po porodzie.... Dostałam antybiotyk i tabsy na zatrzymanie laktakcji. Fizycznie nie jest zle. Gozej psychicznie....
Nie bede opisywac szczegółów bo chce Wam tego oszczedzic.... W kazdym razie Borysek bedzie pochowany po badaniach przez szpital a dzisiaj maz byl w urzedzie i u mnie w pracy z aktem urodzenia martwego dziecka dzieki czemu mam 8tyg maciezyńskiego.
Za 3tygodnie lecimy do Bulgarii odreagowac....

Ściskam Was mocno.

Mamaginekog ostatnio podawala jakies nowe zalecenia co do kwasu foliowego - teraz zalecaja az do porodu i w czasie karmienia piersia.

Moj w pierwszej ciazy mowil o braniu kwasu do 3 mc. Potem nie bralam nic. Ale ja mam dobre wyniki krwi. Teraz wyniki tez dobre ale juz zalecił witaminy - Moolers Mama.

reklama
Już po wizycie,na spinajacy się brzuch mam brać 3x dziennie magnez, przedłużył l4, kolejna wizyta za 3 tygodnie. Wcześniej 3 sierpnia usg polowkowe. Doczekać się nie mogę [emoji4]
Ekstra ze z wszystko dobrze[emoji5][emoji7] fajnie ze tak szybko następna wizyta[emoji16]
U mnie to samo, od paru dni biorę żelazo na anemię i w sobotę miałam na wadze +1.5 kg od poprzedniego ważenia... A wcześniej całą ciążę tylko 1 kg.
Pewnie od zelaza bo spowalnia metabolizm
Kochane serduszko bije, mała bardzo ruchliwa <3 17t1d
Cudownie![emoji173] a tyle stresu co nie[emoji5][emoji123]

Ja juz po obiadku. Mlody ewidentnie sie wypycha ku górze bo juz spokojnie moge wyczuć co wypina az nad pepkiem[emoji16]
Co do witamin to ja musze bardzo pilnować i po 2 brac a nie 1. Magnezu musze zdecydowanie więcej.

A mam pytanie z innej beczki. Czy dostalyscie juz wszystkie zwrot z PIT? Bo ja jeszcze nie [emoji22] czekam na ta kase i doczekać się nie mogę[emoji16]

Do góry