reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

Dziewczyny czy któraś nie bierze w ogole suplementów, skończyła mi sie tydzien temu pregna i problemy z zaparciami zniknęły. Czytałam, że kwas foliowy powinno sie brac w 1 trymestrze... zastanawiam sie nad tym, żeby nie brac juz witamin, ewentualnie magnez. Lekarz prowadzący jakos tez nie naciska na te suplementy, wyniki z krwi mam idealne... no i teraz nie wiem.
Bardzo ważne jest dostarczanie DHA od drugiego trymestru... Chyba, ze jesz baaaardzo dużo ryb z dobrego źródła. W witaminach prenatalnych czesto jest żelazo i ono może powodować zatwardzenia. :)
Ale dlaczego?
Nic gin nie mowil...
Moim zdaniem głównie chodzi o to, żeby zapobiegać "stawianiu" brzucha jak to sie potocznie mówi. Myślalam, ze nie mam z tym problemu, az pewnoego dnia jak mnie złapało, to myslalam ze skonam ;) od kiedy biore dobry magnez problem się skończył. Jak powiedziałam lekarzowi o tym twardnieniu brzucha, to pierwsze jego pytanie było własnie odnosnie tego, czy biore magnez...

reklama
Dziewczyny czy któraś nie bierze w ogole suplementów, skończyła mi sie tydzien temu pregna i problemy z zaparciami zniknęły. Czytałam, że kwas foliowy powinno sie brac w 1 trymestrze... zastanawiam sie nad tym, żeby nie brac juz witamin, ewentualnie magnez. Lekarz prowadzący jakos tez nie naciska na te suplementy, wyniki z krwi mam idealne... no i teraz nie wiem.
Ja cały pierwszy trymestr przeleciałam na witaminach zawierających jedynie kwas foliowy, witaminę C i D. Teraz biorę Pregnacare, ale gdy idę do położnej, to ona pyta mnie tylko, czy biorę witaminę D, i nic więcej. Co kraj to obyczaj.

Mi doktorek kazal tylko witaminki i kwas foliowy o magnezie nie wspomnial.
Zrobilam badania i zbankrutowalam :D ah te wizyty prywatne...

@Mamusia96 osmiorniczka doszla? :)
Przy okazji wrzuce zaraz na bazarek trzy osmiorniczki od reki ;)

Oslabiona jestem jakas, albo cisnienie, albo co..juz kawe wypilam i batonika zjadlam i sennosc mnie ogarnela.
Mialam ambitny plan zrobic wieksze porzadki, ale raczej to tylko plan ;)

W piątek ośmiorniczki nie dostałam, a dzisiaj w sumie nie wiem bo wracam dopiero od lekarza, a muszę jeszcze pojechać na zakupy. Wiec pewnie odbiorę już Avizo:)

Ale dlaczego?
Nic gin nie mowil...

A czemu tak słuchacie lekarza na kazdym kroku hehe zazwyczaj sama mama musi myśleć co potrzeba :D lekarz często nie powie , chyba , ze jak się zapyta go o coś , jakby nie powiedział o kwasie foliowym tez byś nie brała ? , to na tej samej zasadzie , pewnie dla lekarza tez to jest takim czyms normalnym więc nie wspomina a dawki zwieksza się w zależności od potrzeby :)
Jakby to wytłumaczyć kochana hm magnez jest tak samo wazny jak i kwas foliowy dla bobaska :) szczególnie dla układu nerowego mózgu czy mięśni , ale też dla kobiety bo niedobory mogą prowadzić do skutków ubocznych wiadomo jakich . Dzidziuś szybko się rozwija bardzo i szczególnie narażony jest na niedobory :) a, że magnez wpływa na synteze wit D tez , to jest wazny dla układu kostnego i wiele innych takich :) ja myślałam , że każda mama bierze magnez :) a jak ktoś np. popija kawusie to tym bardziej magnez potas , bo kawka wypłukuje , w ciązy bardzo szybko traci się magnez , bobas dużo pochłania :) no to tak ogółem :D

Ja cały pierwszy trymestr przeleciałam na witaminach zawierających jedynie kwas foliowy, witaminę C i D. Teraz biorę Pregnacare, ale gdy idę do położnej, to ona pyta mnie tylko, czy biorę witaminę D, i nic więcej. Co kraj to obyczaj.

D jest tez wazna ,np. po poronieniach lekarze często każą badać poziom witaminy D , bo tez ma wpływ na cokolwiek , ja uzupełniałam ja dawką 2000j bo w Pl wiadomo cieżko przyswoić ze słońca , bo nie jest takie jak w innych krajach :) teraz mam w prenatalu te 2000 :)

D jest tez wazna ,np. po poronieniach lekarze często każą badać poziom witaminy D , bo tez ma wpływ na cokolwiek , ja uzupełniałam ja dawką 2000j bo w Pl wiadomo cieżko przyswoić ze słońca , bo nie jest takie jak w innych krajach :) teraz mam w prenatalu te 2000 :)
Mi np gin jeszcze jak nie byłam w ciąży to mówił że warto suplementowac Wit d i kwas foliowy a magnez to i bez ciąży warto przyjmować a w ciąży to min. 2 x dziennie.

Mi np gin jeszcze jak nie byłam w ciąży to mówił że warto suplementowac Wit d i kwas foliowy a magnez to i bez ciąży warto przyjmować a w ciąży to min. 2 x dziennie.

No dokładnie :) ja już od niepamiętnych czasów odkąd zaczęliśmy się starać jem to wszystko :) brałam jeszcze wit z grupy B oczywiście , tyle , że ja leciałam na metylkach bo mam jedną mutację i zbijałam homocysteinę

Czesc dziewczynki :)
Ja zaraz na badania, a glodna jestem jak na zlosc dzis wyjatkowo..i kawy mi sie chce.
Na co ten magnez bierzecie? Na skurcze?
Kurde ja czekam kiedy u mnie dobra passa sie skonczy, bo narazie nic mnie nie boli kompletnie, nic nie puchnie i 2kg do przodu..ale tez nie mam parcia na jedzenie jakos.
Dzis sama, nie wien co ze soba począć..cos pewnie poszyje ;)
Trzymam kciuki za wizyty :)
@Aguu..la napisz kochana prosze czy u Ciebie wszystko wporzadku..moze to nie trafne okreslenie, ale mysle czy juz jestes w domu i mozesz spokojnie sie wyplakac..

Dzięki Sabi.
Jestem juz w domku. Dochodze do siebie po porodzie.... Dostałam antybiotyk i tabsy na zatrzymanie laktakcji. Fizycznie nie jest zle. Gozej psychicznie....
Nie bede opisywac szczegółów bo chce Wam tego oszczedzic.... W kazdym razie Borysek bedzie pochowany po badaniach przez szpital a dzisiaj maz byl w urzedzie i u mnie w pracy z aktem urodzenia martwego dziecka dzieki czemu mam 8tyg maciezyńskiego.
Za 3tygodnie lecimy do Bulgarii odreagowac....

Ściskam Was mocno.

Mamaginekog ostatnio podawala jakies nowe zalecenia co do kwasu foliowego - teraz zalecaja az do porodu i w czasie karmienia piersia.

Moj w pierwszej ciazy mowil o braniu kwasu do 3 mc. Potem nie bralam nic. Ale ja mam dobre wyniki krwi. Teraz wyniki tez dobre ale juz zalecił witaminy - Moolers Mama.

reklama
Już po wizycie,na spinajacy się brzuch mam brać 3x dziennie magnez, przedłużył l4, kolejna wizyta za 3 tygodnie. Wcześniej 3 sierpnia usg polowkowe. Doczekać się nie mogę [emoji4]
Ekstra ze z wszystko dobrze[emoji5][emoji7] fajnie ze tak szybko następna wizyta[emoji16]
U mnie to samo, od paru dni biorę żelazo na anemię i w sobotę miałam na wadze +1.5 kg od poprzedniego ważenia... A wcześniej całą ciążę tylko 1 kg.
Pewnie od zelaza bo spowalnia metabolizm
Kochane serduszko bije, mała bardzo ruchliwa <3 17t1d
Cudownie![emoji173] a tyle stresu co nie[emoji5][emoji123]

Ja juz po obiadku. Mlody ewidentnie sie wypycha ku górze bo juz spokojnie moge wyczuć co wypina az nad pepkiem[emoji16]
Co do witamin to ja musze bardzo pilnować i po 2 brac a nie 1. Magnezu musze zdecydowanie więcej.

A mam pytanie z innej beczki. Czy dostalyscie juz wszystkie zwrot z PIT? Bo ja jeszcze nie [emoji22] czekam na ta kase i doczekać się nie mogę[emoji16]

Do góry