reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

@lucalew moge o cos podpytac? Ja ze wzgledu na przeciwciała anty ro tez bede miala dodatkowe specjalistyczne echo serca. Powiesz mi cos na ten temat? Od ktorego tyg Ty masz zalecone to robic i jak czesto? Gdzie wiesz w Polsce mozna je robic? i czy kieruje Cie tam lekarz specjalista czy ginekolog? Dziekuje z gory za odp:*
@Kruszka u mnie tez cos sterczalo miedzy nogami:D ale powiedzial ze jeszcze pewnosci nie da:) @Kacprysiowo ja pisalam ze pappa i bete mialam juz w 10 tyg tak kazal gin i w 12+4 wszystko razem z usg. Pappa baaardzo zanizylo ryzyko:) wyszlo np w czyms <1:20000:)
@Totois30 tzw echo serca plodu to badanie bardzo dokladne serca dziecka wykonywane przez specjaliste z certyfikatem to tzw lekarz od badan prenatarnych ze specjalnoscia kardiologiczna. Robi sie je ok 20-24 tc czasami robia wczesniej. Ja w poprzedniej ciazy mialam 2 razy takie badanie. To jest usg gdzie badane jest serduszko, budowa, przeplywy, wielkosc itd. Ja dostalam skierowanie od lekarza prowadzacego a teraz dostane w 20 tc od gina z poradni patologii ciazy zwiazanej z cukrzyca (to jest inna poradnia niz ta docelowa gdzie mam miec prowadzona ciaze chodz tez nazywa sie tak samo zeby wszystkim pewnie ułatwić zycie). Jak dostalas skierowanie to nie podali Ci konkretnie gdzie i u kogo mozesz zrobic to badanie? Jest malo specjalistów z tego co sie orientowalam jakis czas temu. Zapytaj gdzie masz sie udac na to badanie.

reklama
A który tydzień jesteś?

Ja oblecialam dzisiaj z mamusią Posnanie i tyle ciuszków ładnych i przeceny fajne ale wszystko takie spersonalizowane albo dla chłopca albo dla dziewczynki. I nic nie kupiłam :(. Chciałabym już wiedzieć. Wszyscy dopytują, a znając moja p.doktor to jak nie będzie pewna na 100% to raczej nic nie piśnie :(.
Zaczynam 14[emoji33]
U mnie wyznaczają poród na podstawie om, ale ja mam regularne cykle;) teraz jest mała rozbieżność bo przy kp dopiero w styczniu dostałam pierwszy okres, potem w lutym i wsio [emoji23]

@lucalew jeszcze nie dostalam zadnego skierowania:D kazdy lekarz mowi a to na spokojnie ok 20 tc..wczoraj rozmawialam ze swoja reumatolog to powiedziala ze gin prowadzacy wystawi mi skierowanie. 7.06 mam wizyte to zobaczymy co dalej:D ja cos sie obawiam ze nikt z moich lekarzy do konca nie obczaja tematu:D ale ostatecznie dr ktory robil mi genetyczne powiedzial ze wie o co kaman i ze kiedys takie cus robil i przy polowkowych zrobimy wiec jakas opcja moze jest ale kazdy na razie mnie odsyla dalej: ) aha od 20-24 tc sie zaczyna, mi raz mowili 16 tc ale glownie 20tc ale mowili mi ze co tydz gora co 2 powtarzac takie badanie. No teraz bede sie orientowac wiecej. Dziekowac:):*

Dziekuje za odpowiedz :) czyli jedna wielka nie wiadoma hehe. A czy ktos z was staral sie o konkretna plec? :)
Pamiętam jak na nauczkach małżeńskich był temat zakładania rodziny (małżeństwo z 5 dzieci) i żyłam do teraz świadomością że tak jest. Typu przed owulacji dziewczynka a w owulacje chlopiec (im się nie sprawdziło tylko przy jednym dziecku). Siostra chciała chłopca i znalazłysmy kalendarz gdzie pokazywał kiedy na chłopca się kochać kiedy na dziewczynkę i jej się udało urodziła chłopca. Ale ostatnio u mamaginekolog wyczytałam że nie da się zaplanować płci. To już niewiem jak to działa i co jest prawdą.

Mnie najbardziej zastanawia jak to jest ze kiedyś więcej dziewczynek się rodzilo a teraz chłopców od czego to zalezy?! Jedyne co przychodzi mi do głowy to "że od ciepła" bo tak dużo teraz o tym globalnym ociepleniu klimatu hehe :D

Ostatnia edycja:
Hej! Przygarnięcie mnie jeszcze ?
Jestem mamą rocznej Emilki, a niedawno pokazały się dwie kreseczki. Dołączam do Was po badaniach prenatalnych;)
Dzidziuś planowany, zalezalo nam na małej różnicy wieku;) choc są momenty, w których zastanawiam się jak dan radę z takimi Maluchami[emoji23]
Termin 6.12;)
Witaj. Dasz rade. Z dwojka chyba lepsza organizacja niz z jednym[emoji16] u mnie miedzy starszymi jest 1,5 roku różnicy. Bylo bardzo fajnie

Hej wtorkowo :cool2:! Piękny, słoneczny dzień się zapowiada.

Widzę dziewczyny ze temat płci zrobił się poważny... Kazdy mysli co bedzie. Każdy ma swoje małe marzenia.
Nam marzy się dziewczynka :). Ale co bedzie bedziemy kochac najbardziej na świecie.
Nigdy nie zapomnę słów mojej nieżyjącej już 96 letniej babci która miała trzech synów i przeszła w życiu bardzo dużo rozwód, 10 letnie sprawy w sadzie o podział majątku, amputacje piersi, leczenie i śmierć jednego z synów w młodym wieku ale od zawsze powtarzała że jedyne czego w życiu nie doświadczyła to córka, która bardzo byłaby jej potrzebna w wielu zdrowotno-intymnych sytuacjach bo mimo tego że miala trzy cudowne synowe, to jednak synowa to nie to samo co córka... A zarówno moj tata jak i jego bracia byli wsparciem dla mamy ZAWSZE!

Ale to takie moje osobiste przemyślenia. Ja z moja mama mam b. dobry kontakt. Z teściowa niestety juz niekoniecznie...

Mnie gin liczy termin wg OM rożnica jest u mnie 2-3 dni...

Miłego dzionka :-) :).

Dziekuje za odpowiedz :) czyli jedna wielka nie wiadoma hehe. A czy ktos z was staral sie o konkretna plec? :)

Własnie wg ginekologów płci nieda sie zaplanowac. To nie koncert zyczeń jak kiedys gdzieś usłyszałam.. Ale oczywiście przesądy są... jak we wszystkim ;):).

reklama
Do góry