reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
Wychodzi mi skończony 6+1 czyli rozpoczęłam już 7 tydzień. Miesiączkę miałam 1 marca.
Z tego co pamiętam w poprzedniej ciąży dopiero w 8 było widać i słychać serduszko.

Witajcie, wczoraj udało mi się wbić na USG, akurat zwolnił się termin. Niestety serduszka jeszcze nie było widać. Za to jest zarodek w macicy, ciałko żolte. Na chwilę obecną 6 tydzień. Mam przyjść za tydzień. Dostałam skierowanie na TSH (w poprzedniej ciąży miałam podwyższone). Mam brać prenatal uno.
Flicka czyli wszystko super, gdzie radość?

Witajcie Kochane dziewczyny! Za wszystkie trzymam mocno kciuki i życzę miłego czwartku :)

Ja z kolei mam taki sam problem jak @patuśka .. w poniedziałek mam wizytę u gina w państwowej placówce, a tu się okazuje że u nich USG nie jest robione od razu, tylko potrzebne skierowanie.. w związku z tym dzwonię i się dowiaduje i mimo wszystko babka z rejestracji powiedziała żebym przyszła do tego gina i "omówiła sprawę". I pytanie do Was czy jest sens iść, czy poza USG lekarz potwierdzi ciążę? 2 testy zrobione - pozytywne, beta z wtorku 429 i planuje jutro powtórzyć.. ogólnie u tego lekarza z poniedziałku nie planuje ciąży prowadzić, umówiłam się już do innego na 30 kwietnia, w poradni w szpitalu więc tam już powinno być USG.

I pytanie również do dziewczyn znających się na prawie pracy. Z wyliczeń wynika że jestem w około 5 tyg ciąży. Obecnie pracuje na umowie o pracę na 3 miesięczny okres próbny do końca kwietnia. Po tym czasie mam dostać umowę na czas określony na 2 lata. Słyszałam, że gdybym powiedziała teraz o ciąży - mogą mnie zwolnic, a zrobić tego nie mogą tylko wtedy jak minie 3 miesiąc ciąży (miesiąc liczony jako 28 dni). Chodzi mi o prostu o to, że gdyby lekarz wysłał mnie na L4 już teraz, na okresie próbnym, nie miałabym potem środków do życia.. w związku z tym chce pracować ile się da (to jest sklep sportowy) i o ciąży powiedzieć jak będę już chroniona prawem pracy.. wiem jak to wygląda i pomyslicie że chce naciągnąć państwo na koszta.. ale nie wiem co robić.

Jeszcze raz miłego dzionka i trzymam za Was wszystkie mocno kciuki :*

Witajcie Kochane dziewczyny! Za wszystkie trzymam mocno kciuki i życzę miłego czwartku :)

Ja z kolei mam taki sam problem jak @patuśka .. w poniedziałek mam wizytę u gina w państwowej placówce, a tu się okazuje że u nich USG nie jest robione od razu, tylko potrzebne skierowanie.. w związku z tym dzwonię i się dowiaduje i mimo wszystko babka z rejestracji powiedziała żebym przyszła do tego gina i "omówiła sprawę". I pytanie do Was czy jest sens iść, czy poza USG lekarz potwierdzi ciążę? 2 testy zrobione - pozytywne, beta z wtorku 429 i planuje jutro powtórzyć.. ogólnie u tego lekarza z poniedziałku nie planuje ciąży prowadzić, umówiłam się już do innego na 30 kwietnia, w poradni w szpitalu więc tam już powinno być USG.

I pytanie również do dziewczyn znających się na prawie pracy. Z wyliczeń wynika że jestem w około 5 tyg ciąży. Obecnie pracuje na umowie o pracę na 3 miesięczny okres próbny do końca kwietnia. Po tym czasie mam dostać umowę na czas określony na 2 lata. Słyszałam, że gdybym powiedziała teraz o ciąży - mogą mnie zwolnic, a zrobić tego nie mogą tylko wtedy jak minie 3 miesiąc ciąży (miesiąc liczony jako 28 dni). Chodzi mi o prostu o to, że gdyby lekarz wysłał mnie na L4 już teraz, na okresie próbnym, nie miałabym potem środków do życia.. w związku z tym chce pracować ile się da (to jest sklep sportowy) i o ciąży powiedzieć jak będę już chroniona prawem pracy.. wiem jak to wygląda i pomyslicie że chce naciągnąć państwo na koszta.. ale nie wiem co robić.

Jeszcze raz miłego dzionka i trzymam za Was wszystkie mocno kciuki :*
Ty się nie przejmuj pracą. Patrz na to by maleństwo było zdrowe i zrób tak, żebyś miała pensję, jak będziesz w ciązy i na macierzyńskim. Nikogo nie oszukujesz. Jeśli będziesz się dobrze czuła to pewnie bedziesz pracować normalnie - tak jakbyś w ciązy nie była. A równie dobrze mogłabyś zajśc w ciązę w czerwcu i rozmowy i wątpliwości by nie było. Ja mam z pracą też problem - ale mój W mnie uspokaja - że to najmniejszy teraz problem. Głowa do góry - najważniejsze jest maleństwo i Ty.

Hej dziewczyny ja już po wizycie. I tak: ciąża jest ale bardzo młoda. Widać pęcherzyk ciałko żółte, ale jeszcze nie widać zarodka. Ponieważ mam bardzo nieregularne miesiączki to ciążę będziemy wyliczać z wielkości zarodka jak się ukaże a nie z terminu okresu. Za 2 tygodnie mam iść na wizytę może już wtedy coś się pokaże i dopiero wtedy założy kartę ciąży i da skierowania na różne badania. Pani doktor mnie uspokoiła i kazała dbać o siebie i normalnie w miarę funkcjonować. Zmęczenie I brak ochoty na jedzenie powiedziała ze jest normalne. Chyba dawno nie byłam u tak sympatycznej pani gin.( oczywiście byłam prywatnie ,ona też w szpitalu pracuje).
Więc tak to wygląda. 2 tygodnie czekania ;)

reklama
Martynka_K do jakiego lekarza poszłas? Na ta Gdańska? Ja mam dopiero 16 i już nie mogę się doczekać!!! Kiedy miałaś ostatnia miesiączkę?

Do góry