reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Kochana niestety nie. Badania prenatalne gwnetyczne sa 3 w calej ciazy i z nfz naleza sie tylko niektorym. Kobiety ktore ukonczyly 35 lat, z chorymi w rodzinie miedzy innymi. Po tym usg sa jeszcze badania krwi. Te o ktorych Ty mowisz to wizyty z usg.

Dokladnie sa 3 i wszystkie mialam na nfz na skierowanie :) miedzy 11 a 14 tyg, pozniej tzw polowkowe 20 tydzien i gdzies po 30 tygodniu jeszcze jedno i to sa badania ktore naleza sie wszystkim na nfz.

reklama
Aaaaa i to co najważniejsze, aby szpital na mnie nie oszczędzał i abym miała taką super opiekę musiałam podpisać zgodę na skoordynowaną opiekę nad ciezarną. Oni zlecają mi wszystkie badania, robią usg i generalnie są na każde zawołanie, a ja deklaruje się, że będę tam rodzić. Nic za darmo ;)

Dokladnie sa 3 i wszystkie mialam na nfz na skierowanie :) miedzy 11 a 14 tyg, pozniej tzw polowkowe 20 tydzien i gdzies po 30 tygodniu jeszcze jedno i to sa badania ktore naleza sie wszystkim na nfz.
Kochana, wydaje mi sie, ze w tej chwili masz na mysli zwykle usg, ktore owszem naleza sie 3 w ciazy za darmo, jesli ktos chodzi di lekarza na nfz.
Natomiast to usg prenatalne, rowniez sa az 3 w ciazy, ale one nie sa refundowane dla wszystkich. Na nfz naleza sie tylko jeśli sa wskazania:
Screenshot_20180518-150335.jpg

Załączniki

• Screenshot_20180518-150335.jpg
    Screenshot_20180518-150335.jpg
    84,8 KB · Wyświetleń: 373
Usg prenatalne i genetyczne

Załączniki

• Capture+_2018-05-18-15-13-51.png
    Capture+_2018-05-18-15-13-51.png
    63,7 KB · Wyświetleń: 79
  • Capture+_2018-05-18-15-13-32.png
    Capture+_2018-05-18-15-13-32.png
    60,6 KB · Wyświetleń: 64
I właśnie to usg genetyczne na super sprzęcie, wykonane przez specjalistę w tym zakresie, nie jest dla wszystkich refundowane ;)

Miałam takie usg genetyczne 10 lat temu i nie da się go porównać do żadnego innego. (jest warte każdych pieniędzy)

I właśnie to usg genetyczne na super sprzęcie, wykonane przez specjalistę w tym zakresie, nie jest dla wszystkich refundowane ;)

Miałam takie usg genetyczne 10 lat temu i nie da się go porównać do żadnego innego. (jest warte każdych pieniędzy)

O to mi chodzilo wlasnie :D to genetyczne to jest juz takie bardzo dokladne chociaz i przy prenatalnym pytaja czy w rodzinie jest zepsol downa ja mam brata chorego moze przez to tez zawsze mi cos tam jeszcze sprawdzaja :)

A ja jednak stanę w obronie opieki na NFZ, chodzę do przyszpitalnej poradni patologii ciąży. Opiekuje się mną lekarka z doświadczeniem w prowadzeniu trudnej ciąży, przez całą dobę mam infolinię. Dostałam wszystkie badania zalecane typu HIV, różyczka, toksoplazmoza itp. Do dziś miałam 3 usg (na każdej wizycie). Ta opieka jest milion razy lepsza od tej, którą mam w prywatnym pakiecie medycznym.
Można być pod profesjonalną opieką także na NFZ :)

Świeczką szukać ;p
Ciezko o dobrego gina prywatnie a co dopiero z NFZtu :/ trzeba miec duuuuzp szczescia

reklama

Ja na takie ide :) do specjalisty własnie z certyfikatem do tych badań i sprzętem tylko przeznaczonym do takich badań :)

Do góry