reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
Ja tez nie mam, ale dostałam zapobiegawczo i biore od samego początku 2x1. Chyba na nastepnej wizycie bedziemy odstawiać :)

Mi wczoraj mowil ze do 12 tyg mam brac 3x1 a pozniej ze pomalu bedziemy schodzic w dol :) juz nie moge sie doczekac ciazy bez lekarstw

To twoja pierwsza ciąża? Ja mam właśnie zalecenie ze szpitala 2x1 a wizyta prywatna dopiero w środę..

To moja 5 ciaza a porod bedzie 3

Tak czytam na wizytach, czy wszystkie macie usg prenatalne? To od wieku zależy? Chyba po 35 roku życia się robi. Zielona jestem.

Ja na szczescie mialam wczoraj wizyte i wiem ze wszystko jest ok :) raczej nie od wieku bo ja mam 23 a wczoraj dostalam skierowanie od lekarza, oczywiscie tylko usg i to nalezy sie kazdej ciezarnej.

@motylkowelove ale nie to z pomiarami przeziernosci karkowej itp, bez oceny ryzyka, badania prenatalne to tak naprawde kazde badanie wykonane w ciazy. Dlatego na te w 1 trym z pappa albo i bez ale z badaniem budowy i ocena ryzyka nazywa sie genetycznymi

@motylkowelove ale nie to z pomiarami przeziernosci karkowej itp, bez oceny ryzyka, badania prenatalne to tak naprawde kazde badanie wykonane w ciazy. Dlatego na te w 1 trym z pappa albo i bez ale z badaniem budowy i ocena ryzyka nazywa sie genetycznymi
Badania genetyczne to jeszcze coś innego .
Usg u lekarza to usg [emoji4]
Prenatalne badanie trwa ok 20 minut samo usg sprawdzają narządy mierzą wszystko dokładnie itd liczą paluszki szukają płci np.
Robi się między 11-14tyg to nie jest jak każde inne usg takie badanie robi lekarz z certyfikatem . Po tych wymiarach mniej więcej powie czy dziecko może miec wady jak coś nie tak to można zrobić te pappa czy inne . Niektórzy robią od razu .
Około 20 tyg masz badania polowkowe .
Nie wiem może każda z Was inaczej nazywa ja używam nazw które figuruja normalnie i na Internecie i w przychodniach i szpitalach [emoji4] nie możesz powiedzieć ze miałaś prenatalne np.w 7 tyg [emoji4]

Dlatego jak ktoś pyta o badania prenatalne to nie pisze mu ze to zwykle usg [emoji4] jak szukasz dzwonisz do rejestracji na badania prenatalne do specjalisty z certyfikatem to jak się zarejestrujesz nie powiesz ze na genetyczne bo to obszerne i zaczna wypytywac bo genetyka to i kariotyp itd [emoji4] tak samo jak ma się skierowanie też pisza badania prenatalne pierwszego trymestru [emoji4] mi tam wszystko jedno jak ktoś nazywa ale jak ktoś pyta czy to dla każdego prenatalne, to tak dla każdego a rozszerzone badanie genetyczne jak opisujesz to te pappa nifty itd a to już w zależności od potrzeb czy wieku [emoji4] po prostu nie chce kogoś wprowadzać w błąd

Jestem ciekawa jakie sa rozbieznosci w pomiarach na różnych sprzetach bo jak pójdę do nowej doktorki to tez inny sprzęt i zgadza się Wam wszystko ?

A ja powiem tam w pierwszej ciazy mialam wlasnie to usg miedzy 11-14 tyg nie pamietam dokladnie w ktorym tyg bylam ale pani doktor sprawdzala wszystko nerki, brzuszek, glowke, raczki, nozki doslownie wszystko chyba z 30 min to trwalo w drugiej ciazy troszke sie spoznilam bo poszlam w 15 tyg ale to co sie dalo to tez zostalo sprawdzone i pomierzone :) w pierwszej ciazy mialam 19 lat w drugiej 21 i wszystko na nfz. Wiec to jest wlasnie to prenatalne i takie usg nalezy sie kazdej ciezarnej a dopiero te dodatkowe testy pappa itd naleza sie kobieta po 35 roku :)

reklama
Do góry