reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
Ja tez nie mam, ale dostałam zapobiegawczo i biore od samego początku 2x1. Chyba na nastepnej wizycie bedziemy odstawiać :)

Mi wczoraj mowil ze do 12 tyg mam brac 3x1 a pozniej ze pomalu bedziemy schodzic w dol :) juz nie moge sie doczekac ciazy bez lekarstw

To twoja pierwsza ciąża? Ja mam właśnie zalecenie ze szpitala 2x1 a wizyta prywatna dopiero w środę..

To moja 5 ciaza a porod bedzie 3

Tak czytam na wizytach, czy wszystkie macie usg prenatalne? To od wieku zależy? Chyba po 35 roku życia się robi. Zielona jestem.

Ja na szczescie mialam wczoraj wizyte i wiem ze wszystko jest ok :) raczej nie od wieku bo ja mam 23 a wczoraj dostalam skierowanie od lekarza, oczywiscie tylko usg i to nalezy sie kazdej ciezarnej.

@motylkowelove ale nie to z pomiarami przeziernosci karkowej itp, bez oceny ryzyka, badania prenatalne to tak naprawde kazde badanie wykonane w ciazy. Dlatego na te w 1 trym z pappa albo i bez ale z badaniem budowy i ocena ryzyka nazywa sie genetycznymi

@motylkowelove ale nie to z pomiarami przeziernosci karkowej itp, bez oceny ryzyka, badania prenatalne to tak naprawde kazde badanie wykonane w ciazy. Dlatego na te w 1 trym z pappa albo i bez ale z badaniem budowy i ocena ryzyka nazywa sie genetycznymi
Badania genetyczne to jeszcze coś innego .
Usg u lekarza to usg [emoji4]
Prenatalne badanie trwa ok 20 minut samo usg sprawdzają narządy mierzą wszystko dokładnie itd liczą paluszki szukają płci np.
Robi się między 11-14tyg to nie jest jak każde inne usg takie badanie robi lekarz z certyfikatem . Po tych wymiarach mniej więcej powie czy dziecko może miec wady jak coś nie tak to można zrobić te pappa czy inne . Niektórzy robią od razu .
Około 20 tyg masz badania polowkowe .
Nie wiem może każda z Was inaczej nazywa ja używam nazw które figuruja normalnie i na Internecie i w przychodniach i szpitalach [emoji4] nie możesz powiedzieć ze miałaś prenatalne np.w 7 tyg [emoji4]

Dlatego jak ktoś pyta o badania prenatalne to nie pisze mu ze to zwykle usg [emoji4] jak szukasz dzwonisz do rejestracji na badania prenatalne do specjalisty z certyfikatem to jak się zarejestrujesz nie powiesz ze na genetyczne bo to obszerne i zaczna wypytywac bo genetyka to i kariotyp itd [emoji4] tak samo jak ma się skierowanie też pisza badania prenatalne pierwszego trymestru [emoji4] mi tam wszystko jedno jak ktoś nazywa ale jak ktoś pyta czy to dla każdego prenatalne, to tak dla każdego a rozszerzone badanie genetyczne jak opisujesz to te pappa nifty itd a to już w zależności od potrzeb czy wieku [emoji4] po prostu nie chce kogoś wprowadzać w błąd

Jestem ciekawa jakie sa rozbieznosci w pomiarach na różnych sprzetach bo jak pójdę do nowej doktorki to tez inny sprzęt i zgadza się Wam wszystko ?

A ja powiem tam w pierwszej ciazy mialam wlasnie to usg miedzy 11-14 tyg nie pamietam dokladnie w ktorym tyg bylam ale pani doktor sprawdzala wszystko nerki, brzuszek, glowke, raczki, nozki doslownie wszystko chyba z 30 min to trwalo w drugiej ciazy troszke sie spoznilam bo poszlam w 15 tyg ale to co sie dalo to tez zostalo sprawdzone i pomierzone :) w pierwszej ciazy mialam 19 lat w drugiej 21 i wszystko na nfz. Wiec to jest wlasnie to prenatalne i takie usg nalezy sie kazdej ciezarnej a dopiero te dodatkowe testy pappa itd naleza sie kobieta po 35 roku :)

reklama
Do góry