reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Cześć dziewczyny :) Czytam Wasze wpisy już od kilku dni, zastanawiając się czy już czas aby dołączyć. Jednak się zdecydowałam. Nie mam dzieci, staram się od pięciu lat, ale to już moja czwarta ciąża - obecnie 6t1d. Wcześniejsze traciłam we wczesnym etapie (najdłużej do 8 tyg), jednak tym razem beta mi bardzo ładnie wzrasta i jestem dobrych myśli, że tym razem się uda! :) Byłam już na pierwszej wizycie u gin i jak na razie wszystko prawidłowo. Biorę luteine, duphaston, neoparin (heparyna) i 5mg kwasu foliowego. Następna wizyta 20.04. Liczę, że tym razem będzie w porządku i zostanę z Wami na dłużej :) Grunt to pozytywne myślenie!
Witaj ;* będzie mi raźniej to moja 5 ta ciąża... poronilam też na wczesnym etapie 4 razy więc obawy są .
Obecnie 4t+2 i czekam na pęcherzyk ale mam nadzieję ze tym razem będzie inaczej .
Moje leki to accofil zastrzyki , clexan , witaminy metylowane w tym folian , duphaston 3x1 ,progesterone besins dopochwowo 2x2 , magnez z potasem , metformina xr500 , wcześniej jeszcze dostinex ale z testem odstawilam [emoji4]
No i letrox teraz biorę 1.5 tabl 75 letroxu bo tarczyca swiruje a mam niedoczynność
Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Ja femibion 1, bo ma metylowana forme kwasu foliowego.

Do tego luteine, metformine, acard i euthyrox, no ale to już mus ;)

Hejka to ja z lekow oprocz kwasu i wit D i magnezu z wit B to musze brac Euthyrox, insuline, metformine tzn Glucophage, Clexane, Luteine mnostwo. Na podorędziu mam jeszcze nospe i apap.
Ja osobiscie duzo pije wody a w ciazy dodatkowo ze względu na to zeby nogi nie puchly i poziom wod plodowych byl odpowieni. Powinnyśmy pic min 2l wody dziennie.
Badania to większość juz mialam robione w poprzednich ciazach jak grupa krwi, wzwb, celiakia, toksoplazmoza, hiv, cytologia byla nie dawno no i wiadomo co wizyta badanie moczu i morfologia plus badania tarczycy.

Napisane na HUAWEI VNS-L31 w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć dziewczyny :) Czytam Wasze wpisy już od kilku dni, zastanawiając się czy już czas aby dołączyć. Jednak się zdecydowałam. Nie mam dzieci, staram się od pięciu lat, ale to już moja czwarta ciąża - obecnie 6t1d. Wcześniejsze traciłam we wczesnym etapie (najdłużej do 8 tyg), jednak tym razem beta mi bardzo ładnie wzrasta i jestem dobrych myśli, że tym razem się uda! :) Byłam już na pierwszej wizycie u gin i jak na razie wszystko prawidłowo. Biorę luteine, duphaston, neoparin (heparyna) i 5mg kwasu foliowego. Następna wizyta 20.04. Liczę, że tym razem będzie w porządku i zostanę z Wami na dłużej :) Grunt to pozytywne myślenie!
Witaj
Jak dobrze pójdzie będziemy miały brzdące z tego samego dnia:)

Eklerka
Ciekawe kiedy będziemy robić glukozy, ja też się boję że będę mieć znów cukrzycę . Tragedia z tym ważeniem jedzenia, najgorszy brak słodyczy a ja kocham słodycze
Glukozę na 100% będziemy wszystkie miały, bynajmniej powinnyśmy :). Ja jedzenia nie ważyłam. Wystarczyło jeść zdrowo, regularnie i zero słodkiego :p. Oduczyłam się wtedy jeść słodkie, tylko herbaty gorzkiej nie byłam wstanie.
Witaj. I mam nadzieje, że zły czas za tobą i tym razem szczęśliwie dotrwacie do rozwiązania. Przykro mi z powodu strat.... wiadomo co było powodem? Wizytujemy w ten sam dzień ;)
@motylkowelove a u ciebie wiadomo, dlaczego ciąże się nie utrzymywały?

@EklerkaDaria tak znaleźliśmy przyczynę po długich poszukiwaniach , ... brakujące receptory KIR hamujące prawidłowe zagnieżdżenie zarodka dlatego biorę accofil aby uzupełnić braki , do tego niewydolność ciałka żółtego , bo miałam prolaktyne po obciążeniu dużo za wysoką ale ją zbiłam dostinexem , teraz mam duże dawki progesteronu . To takie główne przyczyny

Witaj ;* będzie mi raźniej to moja 5 ta ciąża... poronilam też na wczesnym etapie 4 razy więc obawy są .
Obecnie 4t+2 i czekam na pęcherzyk ale mam nadzieję ze tym razem będzie inaczej .
Moje leki to accofil zastrzyki , clexan , witaminy metylowane w tym folian , duphaston 3x1 ,progesterone besins dopochwowo 2x2 , magnez z potasem , metformina xr500 , wcześniej jeszcze dostinex ale z testem odstawilam
emoji4.png

No i letrox teraz biorę 1.5 tabl 75 letroxu bo tarczyca swiruje a mam niedoczynność

Czyli hiperprolaktynemia? U mnie tego nie stwierdzono - właściwie to dalej nie wiem co jest przyczyną niepowodzeń, może niedomoga ciałka żóltego, może układ immunologiczny (problemy w kierunku choroby tkanki łącznej), ale żadnych genetycznych jeszcze nie robiłam. Też mam niedoczynność z hashimoto i Euthyrox stosuje na razie w dawce 56 mg. TSH w zeszłym tyg w normie za 2 tyg powtarzam - bo tarczyca lubi świrować :D Bierzesz zastrzyki Accofil? Nie słyszałam o tym, na co to konkretnie bierzesz?

@Izabela88 accofil biorę na dobre zagnieżdżenie zarodka bo wyszły mi braki receptorów i on ma je uzupełnić , mam bardzo dobrego speca teraz i czuje się bezpiecznie , wiele moich znajomych po poronieniach już urodziło z pomoca mojego lekarza z resztą wiele osób też z forum i on jest jednym z tej górnej półki jeśli chodzi o niepłodność i niepowodzenia jest wgl kilku już tutaj znanych w tych tematach jeśli byś weszła na wątek o immunologi :) kurczę ja bym Ci wypisała wszystko co i jak ale nie wiem czy Cie stresowac teraz co by mogło być przyczyną co można zbadać i co na to brać , teraz ciesz się ciążą życzę Ci aby było teraz pięknie ;*
...bo ja zrobiłam wszystkie możliwe badania genetyczne immunologie całą no wszystko wsio u mnie juz nie ma co badać od najbardziej podstawowych do full zaawansowanych nawet kariotypy itd...
Wiesz co hiperinsulinemia mi wyszła bardzo lekka lekarz mówił ze tego nawet tak nie można nazwać heh , ale endo na życzenie mi wypisał metformax żebym była juz obstawiona wszystkim co by mi mogło zagrażac w ciąży i zaczęłam brać 2 miesiące przed ciążą .
Ogólnie miałam tarczyce całą w normie bo mam niedoczynność ale unormowaną oczywiście wraz z ciążą wyskoczyło w górę i zwiększyłam tabletki oby spadała ... oczywiście nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje na leki itd. ale mam wiarę , ze będzie dobrze

@motylkowelove Podejrzewam, że w trójmieście Twojego specjalisty nie znajdę? Na kariotyp byłam umówiona jeszcze przed zajściem w ciąże, dopiero na maj. Wizytę u immunologa mam w przyszłym tygodniu. Wiem, że jest jeszcze mnóstwo możliwości, które można by było zrobić/zbadać, ale mój gin mnie jakoś hamuje. Twierdzi, że w końcu się uda tylko trzeba cierpliwości. Masz rację, na razie zdaje się na los i oszczędzę sobie drążenia tematu dalszych diagnostyk :) ale dziękuję za podpowiedź.

Ja progesteron przyjmuje na 3 sposoby. Luteina 100mg dopochwowo 2x1, 50mg pod język 2x2 i duphaston 2x1. Mam nudności, ból piersi i cały dzień bym spała - zapewne to zasługa progesteronu. A jak Ty wytrzymujesz taką dawkę?

@EklerkaDaria tak znaleźliśmy przyczynę po długich poszukiwaniach , ... brakujące receptory KIR hamujące prawidłowe zagnieżdżenie zarodka dlatego biorę accofil aby uzupełnić braki , do tego niewydolność ciałka żółtego , bo miałam prolaktyne po obciążeniu dużo za wysoką ale ją zbiłam dostinexem , teraz mam duże dawki progesteronu . To takie główne przyczyny
Dobrze, ze wiecie co było powodem i jest na to sposób. Teraz musi być dobrze i będzie!

reklama
@motylkowelove Podejrzewam, że w trójmieście Twojego specjalisty nie znajdę? Na kariotyp byłam umówiona jeszcze przed zajściem w ciąże, dopiero na maj. Wizytę u immunologa mam w przyszłym tygodniu. Wiem, że jest jeszcze mnóstwo możliwości, które można by było zrobić/zbadać, ale mój gin mnie jakoś hamuje. Twierdzi, że w końcu się uda tylko trzeba cierpliwości. Masz rację, na razie zdaje się na los i oszczędzę sobie drążenia tematu dalszych diagnostyk :) ale dziękuję za podpowiedź.

Ja progesteron przyjmuje na 3 sposoby. Luteina 100mg dopochwowo 2x1, 50mg pod język 2x2 i duphaston 2x1. Mam nudności, ból piersi i cały dzień bym spała - zapewne to zasługa progesteronu. A jak Ty wytrzymujesz taką dawkę?

Moich 3 mówiło to samo... ale traciłam moje kolejne po 4tej stwierdziłam dosyć ... ja duzo badałam na własną rękę w zasadzie żadnych badań nie miałam na fundusz bo bym się nie doczekała kariotypy miałam mieć na czerwiec teraz gdzie to by było 8miesięcy czekania u mnie :/ także wydaliśmy morze peiniędzy na badania ale nie żałujemy ani grosza bo może w końcu będzie pięknie ...
Z lekarzy najpopularniejsi na forach są Malinowski Przybycień i Paśnik :) immunolog Sacha :)
Na razie nie masz co szukać niech ciąża rozwija się prawidłowo ;** <3 każdy organizm jest inny :)
Wiesz co ja brałam zaraz po owulacji wszystkie leki chyba się juz przyzwyczaiłam teraz tylko takie podstawowe objawy mam :)

Do góry