reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Hej dziewczyny...ja dzisiaj też jakas taka wymieta jestem i mdli mnie na okrągło i jest mi ciągle strasznie zimno.....marzy mi sie taka gorąca kąpiel ale taka naprawde gorąca

reklama
No niestety w ciąży normy cukru są bardzo restrykcyjne, normalnie przecież cukier 96 jest idealny i nie wzbudza podejrzeń. Dobrze, że teraz zwiększyli normy 1h po posiłku do 140, bo kiedyś było 120 i trzeba było baaaardzo uważać.

No ja to bym się nawet w tej normie 120 godzinę po posiłku zmiescila zazwyczaj, ale te na czczo najgorzej. Ale po dzisiejszej wizycie może będzie łatwiej ten cukier na czczo opanować:)

Mi sie tez czesto zdarza nie zapytac o cos, a pozniej sie zloszcze na siebie. To chyba normalne
emoji5.png
Na prenatalnych powinien byc okrelony ten najdokladniejszy termin porodu, ja na razie mam wpisany w karcie ciazy tylko ten z ostatniej miesiaczki...

Ja cale zycie mialam cukier w normie i to zawsze gdzies po srodku, nawet nie zblizalam sie do granicy dlatego to duze zaskoczenie dla mnie...

Ja jeszcze nie mam karty ciazy, o nia tez zapomnialam pytac :D ale moj dr nie daje na pierwszej wizycie.
Eh ja wlasnie mialam podwyzszone jak jeszcze nie bylam w ciazy robilam ten test obciazenia i niby wyszlo ok tylko po 2 godz mialam rowno z norma wiec obawiam sie troche tego ze czasem moze wyjsc zle, badania zrobie pewnie po dlugim weekendzie i wtedy wszystko bedzie jasne.

@Alexa1905 rozumiem, gdyż też ma czczo było mi najtrudniej utrzymać poziom cukru. Ważne jest by uważać na to ci się je, bo właśnie w nocy wychodzą wszystkie grzeszki ;) i trzeba pamiętać by przerwa między posiłkami nie była większa jak 8h, bo wtedy zaczynają być problemy z wyższym cukrem i ciałami ketonowymi.

@Alexa1905 rozumiem, gdyż też ma czczo było mi najtrudniej utrzymać poziom cukru. Ważne jest by uważać na to ci się je, bo właśnie w nocy wychodzą wszystkie grzeszki ;) i trzeba pamiętać by przerwa między posiłkami nie była większa jak 8h, bo wtedy zaczynają być problemy z wyższym cukrem i ciałami ketonowymi.

No i właśnie dzisiaj się tego dowiedziałam. A tak to kombinowalam z tym cukrem na noc i czasem był w normie a czasem nie...
@Locja mam nadzieję, ze jakoś mi pójdzie. Od pierwszej cukrzycy ciążowe minęło już 6 lat a ja sporo zmieniłam w swojej diecie, zwłaszcza w ostatnim roku. Udało mi się pokonać moje uzależnienie od Coca coli A co za tym idzie do w ogóle nie pije gazowanych napojów. Wykluczyłam biały cukier...
Trochę do słodyczy ciągnie, ale staram się wybierać te na "zdrowszych" cukrach. :D

@Alexa1905 jeśli nadejdzie Cię ochota na czekoladę to skuś się na gorzką - gorzka nie podnosi cukru :) no i gorzka czekolada, jeśli odstawi się zupełnie cukier jest słodka :)

Brawa dla Ciebie, na pewno odstawienie musiało Cię wiele kosztować. Teraz już będzie tylko łatwiej, bo wiesz, że możesz! I wierz mi, że później ochota na słodkie przemija zupełnie.

reklama
@Alexa1905 jeśli nadejdzie Cię ochota na czekoladę to skuś się na gorzką - gorzka nie podnosi cukru :) no i gorzka czekolada, jeśli odstawi się zupełnie cukier jest słodka :)

@Locja dzieki za podpowiedź z tą gorzką czekoladą:) muszę uzupełnić zapas... chociaż ostatnio męczą mnie mdlosci i ochota na słodkie totalnie zniknęła... aż dziwne :szok::-) :):laugh2:

A Ty jak się czujesz? Cukier w ciąży nie skacze? Czy masz to wszystko już unormowane? :blink:

Do góry