reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

Hej dziewczyny...ja dzisiaj też jakas taka wymieta jestem i mdli mnie na okrągło i jest mi ciągle strasznie zimno.....marzy mi sie taka gorąca kąpiel ale taka naprawde gorąca

reklama
No niestety w ciąży normy cukru są bardzo restrykcyjne, normalnie przecież cukier 96 jest idealny i nie wzbudza podejrzeń. Dobrze, że teraz zwiększyli normy 1h po posiłku do 140, bo kiedyś było 120 i trzeba było baaaardzo uważać.

No ja to bym się nawet w tej normie 120 godzinę po posiłku zmiescila zazwyczaj, ale te na czczo najgorzej. Ale po dzisiejszej wizycie może będzie łatwiej ten cukier na czczo opanować:)

Mi sie tez czesto zdarza nie zapytac o cos, a pozniej sie zloszcze na siebie. To chyba normalne
emoji5.png
Na prenatalnych powinien byc okrelony ten najdokladniejszy termin porodu, ja na razie mam wpisany w karcie ciazy tylko ten z ostatniej miesiaczki...

Ja cale zycie mialam cukier w normie i to zawsze gdzies po srodku, nawet nie zblizalam sie do granicy dlatego to duze zaskoczenie dla mnie...

Ja jeszcze nie mam karty ciazy, o nia tez zapomnialam pytac :D ale moj dr nie daje na pierwszej wizycie.
Eh ja wlasnie mialam podwyzszone jak jeszcze nie bylam w ciazy robilam ten test obciazenia i niby wyszlo ok tylko po 2 godz mialam rowno z norma wiec obawiam sie troche tego ze czasem moze wyjsc zle, badania zrobie pewnie po dlugim weekendzie i wtedy wszystko bedzie jasne.

@Alexa1905 rozumiem, gdyż też ma czczo było mi najtrudniej utrzymać poziom cukru. Ważne jest by uważać na to ci się je, bo właśnie w nocy wychodzą wszystkie grzeszki ;) i trzeba pamiętać by przerwa między posiłkami nie była większa jak 8h, bo wtedy zaczynają być problemy z wyższym cukrem i ciałami ketonowymi.

@Alexa1905 rozumiem, gdyż też ma czczo było mi najtrudniej utrzymać poziom cukru. Ważne jest by uważać na to ci się je, bo właśnie w nocy wychodzą wszystkie grzeszki ;) i trzeba pamiętać by przerwa między posiłkami nie była większa jak 8h, bo wtedy zaczynają być problemy z wyższym cukrem i ciałami ketonowymi.

No i właśnie dzisiaj się tego dowiedziałam. A tak to kombinowalam z tym cukrem na noc i czasem był w normie a czasem nie...
@Locja mam nadzieję, ze jakoś mi pójdzie. Od pierwszej cukrzycy ciążowe minęło już 6 lat a ja sporo zmieniłam w swojej diecie, zwłaszcza w ostatnim roku. Udało mi się pokonać moje uzależnienie od Coca coli A co za tym idzie do w ogóle nie pije gazowanych napojów. Wykluczyłam biały cukier...
Trochę do słodyczy ciągnie, ale staram się wybierać te na "zdrowszych" cukrach. :D

@Alexa1905 jeśli nadejdzie Cię ochota na czekoladę to skuś się na gorzką - gorzka nie podnosi cukru :) no i gorzka czekolada, jeśli odstawi się zupełnie cukier jest słodka :)

Brawa dla Ciebie, na pewno odstawienie musiało Cię wiele kosztować. Teraz już będzie tylko łatwiej, bo wiesz, że możesz! I wierz mi, że później ochota na słodkie przemija zupełnie.

reklama
@Alexa1905 jeśli nadejdzie Cię ochota na czekoladę to skuś się na gorzką - gorzka nie podnosi cukru :) no i gorzka czekolada, jeśli odstawi się zupełnie cukier jest słodka :)

@Locja dzieki za podpowiedź z tą gorzką czekoladą:) muszę uzupełnić zapas... chociaż ostatnio męczą mnie mdlosci i ochota na słodkie totalnie zniknęła... aż dziwne :szok::-) :):laugh2:

A Ty jak się czujesz? Cukier w ciąży nie skacze? Czy masz to wszystko już unormowane? :blink:

Do góry