katkut3070
Fanka BB :)
Chyba Zus nie ma prawa kontrolowwc jak na L4 w rubryce jest ze CHORY MOZE CHODZIC
Może i kontroluje ciężarne tez tylko nie wiem na jakich zasadach.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Chyba Zus nie ma prawa kontrolowwc jak na L4 w rubryce jest ze CHORY MOZE CHODZIC
Jeśli zgłosisz że Twoje miejsce pobytu będzie inne niż wskazane w l4 to okej ale jeśli nie a masz L4 chodzące nawet, to tylko po niezbędne do życia rzeczy możesz wyjść z domu.. (tak mówił nam lekarz po operacji taty). Chociaż dla mnie to absurd bo przecież ciąża to nie choroba a i przy niektórych chorobach wskazana jest np. zmiana otoczenia czy aktywność fizyczna.. nie jestem pewna tylko czy w ciąży dokładnie te same zasady obejmują no ale na pewno nie wolno sobie jechać na wakacje w ciepłe kraje.Jasne, ze mogą. Jesli tylko ubzdura im sie, ze wykorzystujesz l4 w inny sposob niz do tego przeznaczony to jak najbardziej mogą zawiesić lub odebrać prawo do zasiłku. Niby mozna jechac do rodziny, masz obowiązek zglosic, ze od wtedy do wtedy bedziesz pod innym adrese. Ale fakt, male prawdopodobiwnstwo, zw skontrolują Nawet na twj grupie na fb "grudniowe mamy" jedna dziewczyna wstawiła post, że jej ZUS wstrzymał zasiłek i coś tam kontroluje :/ Link do: Kontrola ZUS w ciąży
Tu jakas prawniczka opisuje. Niby wynika, ze mozesz wyjechac na kilka dni do rodziny, ale trzeba to zglosic. W necie znowu sa historie babeczek, ktore byly ba wczasach, mialy kontrole w tym czasie i im zawiesili zasilek. Sama juz nie wiem :/
Zgadzam się z Tobą, też tego do końca nie rozumiem, bo ja np mam l4 i nie mogę wykonywać swojej pracy-głównie dźwigać i mieć kontakt z różnymi chorobami, natomiast mogę przeciez iść na spacer... No jest to absurdalne, ale trzeba się dostosować. Wtczytałam, żez takiej jednorazowej nieobecności latwo sie usprawiedliwić- np wizyta w sklepie, ale juz jak jestes na wczasach za granica, a kontrola przyjdzie dwa, trzy razy z rzedu to robi sie problem. Lepiej nie kusić losuJeśli zgłosisz że Twoje miejsce pobytu będzie inne niż wskazane w l4 to okej ale jeśli nie a masz L4 chodzące nawet, to tylko po niezbędne do życia rzeczy możesz wyjść z domu.. (tak mówił nam lekarz po operacji taty). Chociaż dla mnie to absurd bo przecież ciąża to nie choroba a i przy niektórych chorobach wskazana jest np. zmiana otoczenia czy aktywność fizyczna.. nie jestem pewna tylko czy w ciąży dokładnie te same zasady obejmują no ale na pewno nie wolno sobie jechać na wakacje w ciepłe kraje.
Niby najbardziej sprawdzają te kobiety, ktore są na l4 od samego początku, czyli ja haha te, ktorych mężowe prowadzą własną działalnosc, oraz te ktore same tez prowadzą działalność. Ile w tym prawdy? Nie wiem. To wszystko informacje wyciągnięte z neta.Ciekawa jestem czy długość L4 ma wpływ na te kontrole. Ja Mam zwolnienia co 3tyg ale moze częściej sprawdzają takie dłuższe zwolnienia... sama nie wiem. Przede mna tez 2 tyg urlopu mojego męża i na pewno gdzies pojedziemy. Chyba zgłoszę do zusu miejsce pobytu, lepiej nie kusić losu