reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
Ja biorę, biorę kwas foliowy i dodatkowo prenatal duo, lekarz mi wczoraj powiedział że mam wziąć do końca to co mam z kwasu, a potem już tylko prenatal. Kwasu am jeszcze na 2 tygodnie.Witaj [emoji4]Ja w poprzedniej ciąży miałam piasek w nerwach, musiałam mieć dietę. Najważniejsze aby mało soli albo najlepiej zrezygnować. I unikać produktów zawierających szczawiany.
Tylko że u mnie to obciąŻenie genetyczne, moja mama miała kamienie wycinane nawet, i teraz znów ją coś metki bolą.
Ja też to mam, tzn piasek, nie wiem cY coś tam się nie tworzy.
Czasem czuję ból. Przed ciążą piłam fitolizyne, ale sporadycznie. Jak mnie już ból chwycił. W ciąży nie można tego pić, więc staram się pilnować diety.

A wiecie, wczoraj na wizycie lekarz się pytał czy zauważyłam na nogach pajaczki, ja mówię że nie. A teraz się przebieram a po bokach na udach mam ich pełno. Masakra. To teraz bo wcześniej tego nie widziałam. Muszę coś z tym zrobić.
Witamina C na pekajace naczynia krwionośne pomaga. Nawet w oku jak pęka to zalecaja witamine C, rutiniscorbin. A my chyba tylko taka naturalna mozemy witamine C

Wlasnie żurawina albo nawet piwo w naszym.wypadku bezalkohowe dobrze pkucza nerki wiec zapobiegac mozna w jakis tam sposób ale jak juz sie zrobia to ciezko to wygonic. W nerkach trzeba wtedy rozbijac ultradzwiekami ale w ciazy nie można. Bo woreczek zolciowy to mi wycieli po ciazach

Kuzynka "urodziła " ten kamień wrrr co ona przeszła wtedy ;/ i to w ciąży :/ oj tak w piątek jadę na akupy to wezmę tej żurawinki nakupię

Ja kupuje herbate z herbapolu bo tylko ta mi smakuje :) raz kupilam inna i byla ble, a zurawine kupuje np w biedronce taka pakowana ;)

Kwasu foliowego dodatkowo nie biore, zajadam witaminy femibion :D

A jak kupujecie nowe ubranka to wszystkie pierzecie?

Kurcze kobietki ja mam powazny problem ze soba :( sex jest teraz dla mnie porazka, nie umiem sie odprezyc, caly czas sie boje w sumie sama nie wiem czego. W dodatku zrobilam sie tam jakas taka ciasna wczoraj sie smialam do meza ze kazdy sex teraz to jak moj pierwszy raz :D
Moja aplikacja mówi[emoji23] ze teraz na tym etapie ciazy mozemy miec suchosc a co za tym idzie dyskomfort z seksem. Moze jakis zel by pomógł?

Co do sexu, to ja tez czuje jakis dyskomfort, ale nie tam na dole tylko w głowie ;) nie umiem sie zrelaksowac, a M tez cos rzadziej sie za to zabiera...fakt ostatnio sporo pracuje, ale...ja mam wkrety :D w ogole mam jazdy takie w glowie, ze masakra.

Bede polowac na ten wozek, ale co z gondola..teraz nie wiem czy kupic jakas uzywana gondolke na te pol roku, a potem zainwestowac w ta spacerowke czy jak..eh.

Kwas foliowy biore caly czas do witamin, jakos tak.

Dzieci mi dzis do pracy poszly :D pojechały z kolezanka grac w reklamie, trzy dni zdjec i zarobia po 300zl, byli tak podekscytowani, ze glowa mała ;)

Dzidzie czuje juz dziennie, regularnie :) spi cholera max godzinke dwie i buszuje :) zauwazylam, ze nie potrafie jeszcze nazywac dzidzi córeczka :) zobaczymy jutro, oby bylo widac i oby lekarz plec potwierdzil, wtedy zaczne ciuszki zbierac powoli :)

Moja aplikacja mówi[emoji23] ze teraz na tym etapie ciazy mozemy miec suchosc a co za tym idzie dyskomfort z seksem. Moze jakis zel by pomógł?

haha ja nie wiem kto ma jakie etapy xD ale u mnie odwrotnie :D

Sabi ja własnie się już przestawiłam , ze Julka będzie i jak mi lekarz jajka wyszuka dla odmiany to już padne ze śmiechu , jednak mam nadzieje ze dziewczynką jest i będzie :D

Z suchoscia nie mam problemu :D bardziej chodzi o psychike i ten strach, w dwoch poprzednich ciazach to ja dowodzilam az maz mial juz dosc :) a teraz troche unikam, mezu sam musi dzialac. Mysle ze troche to jest spowodowane ostatnia ciaza ktora skonczyla sie zle eh sama nie wiem moze za jakis czas mi przejdzie i bedzie jak dawniej :)

haha ja nie wiem kto ma jakie etapy xD ale u mnie odwrotnie :D

Sabi ja własnie się już przestawiłam , ze Julka będzie i jak mi lekarz jajka wyszuka dla odmiany to już padne ze śmiechu , jednak mam nadzieje ze dziewczynką jest i będzie :D
Jak mi znajdą jajka to ide do biedry czy tam lidla po wino bezalkoholowe jak nic ;) oj ostro bym musiala sie przestawic. A jeszcze sie na tym fb naczytalam komu sie jak zmienilo w ciazach i na jakich etapach i o zgrozo mam czarne wizje :D
Oczywiscie nie zrozumcie zle, synus bedzie rownie kochany, ale wiecie jak to jest jak sie czlowiek na cos nastawi ;) a jeszcze zawsze sobie mowilam, ze jak bede chciala jeszcze jedno dziecko, to fajnie jakby corcia byla :) jak lezalam na tym usg i tak niesmialo zapytalam o płeć, a lekarz " no moge Pani wstepnie powiedzieć, ze bedzie...." o cisza...a ja nie oddychalam caly ten czas :D
W koncu mowi, ze dziewuszka :) za chwile, poogladal w 4D i mowi " noo dziewczynka" zapytalam jeszcze tylko na ile procent ta dziewczynka, to zaznaczyl ze raczej sie nie pomylil wsrod swoich pacjentek i na 90 prpc corcia :) wiec jak sie pomylil, to pojde i powiem, ze ma sobie zapisac jedna pomylke :p

Jak mi znajdą jajka to ide do biedry czy tam lidla po wino bezalkoholowe jak nic ;) oj ostro bym musiala sie przestawic. A jeszcze sie na tym fb naczytalam komu sie jak zmienilo w ciazach i na jakich etapach i o zgrozo mam czarne wizje :D
Oczywiscie nie zrozumcie zle, synus bedzie rownie kochany, ale wiecie jak to jest jak sie czlowiek na cos nastawi ;) a jeszcze zawsze sobie mowilam, ze jak bede chciala jeszcze jedno dziecko, to fajnie jakby corcia byla :) jak lezalam na tym usg i tak niesmialo zapytalam o płeć, a lekarz " no moge Pani wstepnie powiedzieć, ze bedzie...." o cisza...a ja nie oddychalam caly ten czas :D
W koncu mowi, ze dziewuszka :) za chwile, poogladal w 4D i mowi " noo dziewczynka" zapytalam jeszcze tylko na ile procent ta dziewczynka, to zaznaczyl ze raczej sie nie pomylil wsrod swoich pacjentek i na 90 prpc corcia :) wiec jak sie pomylil, to pojde i powiem, ze ma sobie zapisac jedna pomylke :p

hehe rozumiem :D no cóż czas pokaże , byle zdrowe było :) ale własnie chodzi o nastawienie i zakupy ... jak ktoś chce własnie wczesniej coś kupowac to lepiej uniwersalne hehe bo kto to wie :D
Ale ja się 3mam tego , ze u koleżanek tego siurka to widac ewidentnie na zdjęciach :D

reklama
No wlasnie mi tez lekarz powiedzial o tych ponczochach i kazal nosic bo mam pajaczki, ale ja chyba zawsze mialam...
Musialabys skonsultować to z lekarzem, wpływ ma np genetyczne predyspozycje, stojąca praca, zła dieta itd. Pamiętam jak próbowałam od chirurga dostać coś innego ale spojrzał z politowaniem i potwirzyl że zapobiegna powstawaniu żylaków, pajaczkoe itd jedynie ponczochy. Oczywiście można wspierać się dawaniem nóg wyżej, aktywność fizyczna - basen dobry na wszystko ;)

Zawsze lepiej zapowiec, ja mam predyspozycje genetyczne, trombofilie i siedząca prace. Od zawsze pływam dwa razy w tygodniu, staram się ograniczać alkohol (wiadomo teraz nic :D) póki co mam tylko w jednym miejscu popękane naczynka. no i w ciąży już przymus noszenia pończoch.

No i oczywiście zakaz siedzenia z noga na nodze ;) to chyba była najtrudniejsze :D

Do góry