reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

A bierzesz jakieś witaminy dla ciężarnych? Ja od drugiego trymestru przerzuciłam się z kwasu foliowego na witaminy Pregnacare. W nich jest też kwas, więc dodatkowo już nie biorę.
Na razie nie biorę ale pewnie zacznę więc wtedy odstawie kwas foliowy
Ja biorę, biorę kwas foliowy i dodatkowo prenatal duo, lekarz mi wczoraj powiedział że mam wziąć do końca to co mam z kwasu, a potem już tylko prenatal. Kwasu am jeszcze na 2 tygodnie.Witaj [emoji4]Ja w poprzedniej ciąży miałam piasek w nerwach, musiałam mieć dietę. Najważniejsze aby mało soli albo najlepiej zrezygnować. I unikać produktów zawierających szczawiany.
Tylko że u mnie to obciąŻenie genetyczne, moja mama miała kamienie wycinane nawet, i teraz znów ją coś metki bolą.
Ja też to mam, tzn piasek, nie wiem cY coś tam się nie tworzy.
Czasem czuję ból. Przed ciążą piłam fitolizyne, ale sporadycznie. Jak mnie już ból chwycił. W ciąży nie można tego pić, więc staram się pilnować diety.

A wiecie, wczoraj na wizycie lekarz się pytał czy zauważyłam na nogach pajaczki, ja mówię że nie. A teraz się przebieram a po bokach na udach mam ich pełno. Masakra. To teraz bo wcześniej tego nie widziałam. Muszę coś z tym zrobić.
Ja mam nie tylko na nogach ale i na brzuchu, pękają jak szalone, podobno witamina C pomaga.

reklama
Ja biorę, biorę kwas foliowy i dodatkowo prenatal duo, lekarz mi wczoraj powiedział że mam wziąć do końca to co mam z kwasu, a potem już tylko prenatal. Kwasu am jeszcze na 2 tygodnie.Witaj [emoji4]Ja w poprzedniej ciąży miałam piasek w nerwach, musiałam mieć dietę. Najważniejsze aby mało soli albo najlepiej zrezygnować. I unikać produktów zawierających szczawiany.
Tylko że u mnie to obciąŻenie genetyczne, moja mama miała kamienie wycinane nawet, i teraz znów ją coś metki bolą.
Ja też to mam, tzn piasek, nie wiem cY coś tam się nie tworzy.
Czasem czuję ból. Przed ciążą piłam fitolizyne, ale sporadycznie. Jak mnie już ból chwycił. W ciąży nie można tego pić, więc staram się pilnować diety.

A wiecie, wczoraj na wizycie lekarz się pytał czy zauważyłam na nogach pajaczki, ja mówię że nie. A teraz się przebieram a po bokach na udach mam ich pełno. Masakra. To teraz bo wcześniej tego nie widziałam. Muszę coś z tym zrobić.

Mi tez sie te pajaczki pojawiaja, a co mozna z tym zrobic? Mam takie brzydkie nogi

Ja kupuje herbate z herbapolu bo tylko ta mi smakuje :) raz kupilam inna i byla ble, a zurawine kupuje np w biedronce taka pakowana ;)

Kwasu foliowego dodatkowo nie biore, zajadam witaminy femibion :D

A jak kupujecie nowe ubranka to wszystkie pierzecie?

Kurcze kobietki ja mam powazny problem ze soba :( sex jest teraz dla mnie porazka, nie umiem sie odprezyc, caly czas sie boje w sumie sama nie wiem czego. W dodatku zrobilam sie tam jakas taka ciasna wczoraj sie smialam do meza ze kazdy sex teraz to jak moj pierwszy raz :D

Mi brakuje małża , ale dajemy radę zakaz to zakaz , ja się boję i tak , bo czesto budzą mnie orgazmy senne po czym mnie boli brzuch :< więc sexy to juz zupełnie odpadają u nas :/ chociaż chęci to mam ale to juz jest bardziej walka z psychiką ;p

To ja sobię kupię w takim razie te żurawinki :)

Pisałyście o żelazie mi pomaga sok z apteki z pokrzywy codziennie 50ml pije :) no i w prenatalu jest żelazo więc na razie nic dodatkowo juz nie biorę

Mi tez sie te pajaczki pojawiaja, a co mozna z tym zrobic? Mam takie brzydkie nogi
Wlanie Joe wiem, mnie lekarz zalecił tylko trzeci nogi wyżej jak siedzę bądź leżę. Teraz czytałam na necie ze można jakieś masaże i kremy. Chłodne prysznice. Hmmm nie wiem co w ciąży można aby nie zaszkodzić.

Niestety najlepsze na poprawę krążenia są rajstopy/pończochy uciskowe, poprawiają przepływ i zapobiegają puchnieciu, pajaczkom, zylakom itd. Wszelkie maści czy tabletki są tylko suplementami.
Masaże można robić ale trzeba wiedzieć jak.
Mnie latem pomagały na spuchniete nogi kąpiele w jeziorze czy morzu ;)

A jak nie bierzesz suplementów to kwasy DHA uzupełniasz dietą ? czy osobno coś bierzesz ?
Szczerze? Pierwszy raz o tym słyszę ale jak już zdążyłam przeczytać to w pokarmach bierze się on z ryb których ja jem na szczęście dużo. Ale zakupie go dzisiaj bo widzę że najważniejszy czas na branie jest w okresie od 20 tygodnia, ufff.

No wlasnie mi tez lekarz powiedzial o tych ponczochach i kazal nosic bo mam pajaczki, ale ja chyba zawsze mialam...

Aha , czyli jako tako nie mamy wpływu na to ? ... a jak się dużo pije np. to też nic to nie da ? :/ jeju czasami w ciąży to tyle tych dolegliwości kobietom wyskakuje , że głowa mała .
Wlasnie żurawina albo nawet piwo w naszym.wypadku bezalkohowe dobrze pkucza nerki wiec zapobiegac mozna w jakis tam sposób ale jak juz sie zrobia to ciezko to wygonic. W nerkach trzeba wtedy rozbijac ultradzwiekami ale w ciazy nie można. Bo woreczek zolciowy to mi wycieli po ciazach

reklama
Szczerze? Pierwszy raz o tym słyszę ale jak już zdążyłam przeczytać to w pokarmach bierze się on z ryb których ja jem na szczęście dużo. Ale zakupie go dzisiaj bo widzę że najważniejszy czas na branie jest w okresie od 20 tygodnia, ufff.

Pytam bo właśnie taki niby nacisk jest na te kwasy dha epa , niby powinno się zwiększyć od czasu kiedy rozwija się mózg dziecka , w tych prenatalnych głównie od 12 13 tyg już jest duża dawka :)
Tak z ciekawości zapytałam :) ja akurat ryb teraz mało jem bo mnie cofie na sam zapach hehe temu moze i lepiej , ze w prenatalu 2 kapsułki wcinam . Jak jesz rybki to spokojnie dzidzia na pewno z tego czerpie :)

Do góry