reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

o dobrzeby było wiedzieć bo mój chłop też nie ma właśnie takiego ubezp grupowego i kązdmu kazali we własnym zakresie, ja się prywatnie ubezpieczam ale tylko na wypadek cięzkich chorób, szpitala i śmierci :D wiec superby było jakby się jeszcze załapał.
wiola ciśnij swojego ślubnego co on jakiś taki nie poczuwa się do odpowiedzialności, chciało sie "robić" dzieciaka to teraz niech pomaga - do wszystkiego dwoje potrzeba, brzeciez Ty sama sobie tego dzieciątka z powietrza nie wziełaś, oj jakbym takiego w chałupie miala to bym chyba go rozszarpała:/ przepraszam, nie obażaj się :)

reklama
No widzisz Olcia chociaż inne mamy problemy to i tak identyczne końcowe problemy finansowe ;)
Krolcia a to nie mówisz o becikowym?? Bo wiem, żeby dostać becikowe to trzeba chodzić do lekarza i masz wypłacane 1000 zł po porodzie. Potwierdzeniem wizyt u lekarza jest karta ciąż.
Nie wydaje mi się. To rozporządzenie pamiętam jak weszło krótko po moim pierwszym porodzie. Trochę żal było, że przeleciało przed nosem 900 zł. Rząd wymyślił dodatkowe 900 zł właśnie ale tylko dla kobiet chodzących do lekarza całą ciążę. Ma to na celu zmobilizować kobiety, do chodzenia do lekarza. Pełno przecież takich co to spłodzi na melinie, nie chodzi do gina, chleje, po porodzie bierze 1000 zł i wyrzuca albo porzuca dziecko(bardzo często chore).
Był spór również o to od którego tc musi kobieta chodzić, żeby te pieniądze dostać. Pierwszy plan to był 8 tc. Potem były jakieś modyfikacje, bo przeciez nie każda kobieta jest w stanie stwierdzić, że jest w ciąży przed 8tc. Jaka granica jest w tej chwili to nie wiem.

a nie orientujesz się czy opieka powinna być państwowa czy prywatna? bo z tym też jest u nas popierdzielone...trzeba by gdzieś znależć coś na ten temat, bo brzmi bardzo zachęcająco:)

Znalazłam coś takiego:
"
5. Zasiłki i dodatki

Becikowe

Z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje jednorazowa zapomoga w wysokości 1000 zł. Należy się każdemu bez względu na dochody na każde dziecko - rodzice bliźniąt otrzymują więc 2000 zł.
NOWOŚĆ!!! Rodzice, którzy po 31 października 2009 r. wystąpią z wnioskiem o wypłatę jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka, będą musieli dodatkowo dołączyć zaświadczenie lekarskie potwierdzające, że kobieta była objęta w okresie ciąży opieką medyczną, co najmniej od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu. Zaświadczenie o którym mowa, nie będą musieli przedstawiać opiekunowie prawni lub faktyczni dziecka, którzy wystąpią z wnioskiem o wypłatę jednorazowej zapomogi.
Urodzenie się dziecka

Z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje jednorazowy dodatek w wysokości 1000 zł na każde dziecko w zależności od dochodów. Należy dowiadywać się w gminie, czy przypadkiem nie wypłaca ona młodym matkom dodatkowych świadczeń.
NOWOŚĆ!!! od 01 Listopada 2009 roku prawo do tego dodatku będzie przysługiwało na podstawie wydanego zaświadczenia lekarskiego, dotyczącego objęcia kobiety-matki dziecka opieką medyczną. Zaświadczenie o którym mowa, nie będą musieli przedstawiać opiekunowie prawni lub faktyczni dziecka, którzy wystąpią z wnioskiem o wypłatę dodatku.
Zasiłek rodzinny

Przysługuje rodzicom i opiekunom; na dzieci własne, dzieci małżonka, dzieci przysposobione, dzieci znajdujące się pod opieką prawną.
Zasiłek ten przyznawany jest na dziecko w wieku do 18 lat, a powyżej tego wieku, jeśli się jeszcze uczy - do ukończenia 21 lat lub 24, jeśli legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu znacznym lub umiarkowanym.
Wysokość zasiłku zależy od wieku dziecka:

• 48 zł miesięcznie - na dziecko do 5 roku życia,
  • 64 zł - na dziecko powyżej 5. roku życia do ukończcenia przez nie 18. roku życia
  • 68 zł - na dziecko powyżej 18 lat, ale do ukończenia przez nie 24 roku życia
Otrzymanie zasiłku rodzinnego zależy jednak od dochodu uzyskanego w rodzinie w roku poprzedzającym złożenie wniosku o przyznanie zasiłku, w przeliczeniu na osobę w rodzinie. Górna granica tego dochodu określana jest w ustawie o świadczeniach rodzinnych.
Jeśli wiemy już, że zasiłek będzie nam przysługiwał, możemy starać się o szereg do niego dodatków z tytułu:

• urodzenia dziecka, ( przy bliźniętach, przysługuje na każde dziecko)
  • kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego,
  • rozpoczęcia roku szkolnego,
  • opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego,
  • samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania,
  • samotnego wychowywania dziecka,
  • wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej (od września 2005 r.),
  • podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania.
Jeśli opiekujemy się dzieckiem niepełnosprawnym, posiadającym orzeczenie o niepełnosprawności, będzie również przysługiwał zasiłek pielęgnacyjny, który przyznawany jest bez względu na osiągnięty dochód."

trochę ostudzę emocje:)
Pamiętajcie dziewczyny też, że w przypadku jeśli to pierwsze dziecko, to facet może jeszcze nie rozumieć, o co chodzi. I nie chodzi tutaj o wiedzę, że jesteście w ciąży, ale o to, że Wy już jesteście matkami, a oni jeszcze nie czują się ojcami.
Z czasem to minie. Jednym wystarczy powiększający się brzuszek, drugim czucie jak dzidziuś kopie a inny musi wziąć na ręce - a jeszcze lepiej jak dzidzia osika;-)
Mimo wszystko, trzeba im uświadamiać, że nastąpią zmiany i będą koszty.
Starajcie się też ich dowartościować, gdzieś wyjść razem, bo nie wiadomo jak będzie po porodzie. Nie straszcie, że nie będziecie miały dla niego czasu, tylko uprzedzajcie, że abyście mieli chwile dla siebie, oczekujecie, że oni Wam pomogą.
Jeśli przyjmiecie rolę "ja wiem lepiej jak przewinąć" facet się zniechęci i nie będzie chciał pomagać, bo przecież wy i tak zrobiłybyście to lepiej.
A wierzcie mi, że wcześniej czy później zapragniecie, aby chłop wziął małego rojbra i gdzieś sobie poszli i dali Wam chwilę świętego spokoju.

Zjadłam miche spagetti. Ale sie tak wkurzyłam, że zjadłabym cos czekoladowego ale nie chce mi sie do sklepu iść.

a nie orientujesz się czy opieka powinna być państwowa czy prywatna? bo z tym też jest u nas popierdzielone...trzeba by gdzieś znależć coś na ten temat, bo brzmi bardzo zachęcająco:)

to nie ma znaczenia

jedynie ja nie wiem co ze mną, skoro mi nikt tutaj żadnego oświadczenia po polsku nie wystawi.
W nosie z polskim becikowym, i tak wyciągnę od ZUS-u macierzyński i z PZU z ubezpieczenia! Tak jestem podła dla bankrutującego ZUS-u!!

reklama
U nas mąż tylko pracuje, ale dzięki temu, że mamy to ubezpieczenie to naliczyłam, że w sumie możemy dostać niecałe 5000 zł. Muszę tylko poszperać jeszcze co z tym(900 zł) na lekarza właśnie. Byłoby więcej. Fajnie:-). 1000 zł od państwa+ 1000zł od Bydgoszczy+ponad 1000zł(nie wiem ile za drugie dziecko jest, a jest ponoć więcej niż za pierwsze) z pzu dla mnie + ponad 1000 zł z pzu dla M.

Do góry