reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

O, Cristal, dobrze, że Cię widzę, bo mam pytanko :-) Jesteś moim pieluchowym guru ;-)
Więc: czy mogę przed każdym praniem zalewać pieluchy wrzątkiem? Nie zaszkodzi im to? Bo nie mam jeszcze tego proszku specjalnego. I co sądzisz o trzymaniu woniejących szmatek na balkonie? Mrozu jeszcze nie ma, więc wiaderko stoi za oknem, ale jak się zaczną minusowe temperatury?

reklama
sarka u nas akurat u Ani w grupie nie ma więcej Ań (dziwnie wygląda), a tym bardziej że teraz daję jej podusię podpisaną od środka tylko a każde dziecko i tak jest bardzo przywiązane do swojej podusi i nie puści nikomu więcej. a zresztą taki jasiek to może zostać w domku i być używany jako przytulanka do snu, ale już mam tą ładniejszą, którą wcześniej jeszcze widziałam SUPER PREZENT PODUSZKA JASIEK NA KAŻDĄ OKAZJE (1886192130) - Aukcje internetowe Allegro
dla mnie święta to też inna impreza niż roczek no ale u nas to prawie miesiąc różnicy, gorsze jest to że mamy tydzień różnicy z urodzinami szwagierki i jej córeczki, więc zawsze będziemy musieli uzgadniać z nimi dzień imprezy i chyba będzie tak że tydzień wcześniej u nas a tydzień po u nich, swoją drogą myślałam trochę to oddzielić i świętować imieniny córeczek, ale Wikunia ma przechlapane imieniny też ma w okolicy świąt - 23 grudnia, jakoś ona chyba będzie zawsze stratna, bo Anulka prawie corocznie miała po dwa prezenty i na urodzinki i na imieninki, mikołajowych prezentów nie liczę, no a Wikunia będzie miała prezent mikołajowy zamiast imieninowego, niestety...

O, Cristal, dobrze, że Cię widzę, bo mam pytanko :-) Jesteś moim pieluchowym guru ;-)
Więc: czy mogę przed każdym praniem zalewać pieluchy wrzątkiem? Nie zaszkodzi im to? Bo nie mam jeszcze tego proszku specjalnego. I co sądzisz o trzymaniu woniejących szmatek na balkonie? Mrozu jeszcze nie ma, więc wiaderko stoi za oknem, ale jak się zaczną minusowe temperatury?

Wkłady możesz spokojnie, co do kieszonek - ja osobiście boję się o pul i takie zabiegi rzadko stosuję, ale wiem, że niektóre odważne nawet gotują pule, tylko z czasem się mogą rozwarstwić:baffled: - znaczy warstwa laminatu odłazi od tkaniny.
Myślę, że upranie pieluch w 60-70 st. załatwi sprawę:tak: Ja czasami też tak prałam jak mi się skończył nappyfresh, a nowy jeszcze nie doszedł:tak:

Nie wiem jak reaguje pul na mrozy:baffled: więc Ci nie doradzę w tej kwestii. Ja wiaderko mam z pokrywą i trzymam w pokoju - kompletnie nic nie czuć, a mam zwykłe wiadro plast team 16l. Chciałabym jednak zmienić na 25l z pokrywą przypinaną, bo Cypriano ostatnio lubi się bawić tymi zasikanymi wkładami - niczym Idylla klamerkami;-)

No właśnie pranie w wysokich temperaturach odpada, bo te moje marne 8 sztuk nawet połowy pralki nie zajmują, więc coś do nich zawsze muszę dorzucić.
Dopóki było ciepło też te smrody w mieszkaniu trzymałam, najczęściej zamknięte w pralce. Nie śmierdziało, ale jak pralkę otwierałam, to buchało jak z pieczary smoka :baffled: To mnie nieco od wielo odstraszało.

cwietka, cristal czy w pieluszkach wieloraowych jak np. ta:
BAMBUSOWE PIELUSZKI PIELUCHY WIELORAZOWE MINKE+1WK (1921432741) - Aukcje internetowe Allegro
dziecko czuje, że ma mokro? Jak często trzeba zmieniać taką pieluszkę? Tzn. zakładając, że mniej więcej co drugie sikanie jest do nocnika to ile takich pieluszek potrzebuję na dzień? No noc oczywiście pampers. I czy takie pieluszki trzymają się na tyłku lepiej niż pampersy czy też mają tendencję do zsuwania się?

wrubik fajne te podusie (te pierwsze mi się o wiele bardziej podobają;-)). Faktycznie do przedszkola dobry pomysł.

My mamy bardzo skomplikowana sytuacje ponieważ Oli ma 22 listopada, a 21 ma urodzinki jej najbliższa kuzynka (córka siostry S) i na dodatek żona brata S. jest chrzestną dwójki dzieci (też blisko spokrewnionych), które mają urodziny 20 i 21 listopada:szok:
Z siostrą S. sie dogadałyśmy, że oni zawsze będą "brać" weekend przed, a my weekend po, ale tym razem ona ma jakiś egzamin więc my bierzemy ten pierwszy termin:/ czyli impreza będzie 19 listopada

wy tu już szykujecie konkretne imprezy, a my dopiero za ponad miesiąc.

krolcia ja też bym w wigilię nie robiła. dla mnie to jednak dzień bardzo świąteczny, inny niż urodziny. już bym wolała w święta zaprosić gości na roczek niż w samą wigilie.

Ściągnęłam sobie program do tworzenia fotoksiążek ze strony empiku i właśnie tworzę ;) Niezła zabawa :) A okna czekają na mycie...;)

Thinka - widzę, ze Cristal nie ma, to ja się powymądrzam ( w razie czego ona mnie poprawi/pouzupełnia) :-)
1. Tak, wielo, to to, co w linku.
2. w zależności od tego jaki wkład wsadzisz dziecko czuje że ma mokro lub nie. Bo masz otulacz i wkład. Jeśli wkład wsadzisz w taką kieszonkę w otulaczu, to dziecko ma sucho, jeśli wkład położysz przy pupci, na otulaczu, to ma mokro. Wkłady z mikrofibry nie mogą dotykać skóry.
Jak chcę, żeby Ida czuła, że jest mokro i robię tak: do kieszonki wsadzam wkład z mikrofibry, a na otulacz wkład mikrofibra-bambus (bambusem do skóry), lub zwykłą tetrę. Jak wolę, żeby miała sucho, wkładam do otulacza dwa wkłady z mikro.
3. pieluszkę zmieniam jak jest mokra. Co jakiś czas sprawdzam, czy już zasiuśkana. Mniej więcej co 2-3 godziny, ale czasem po godzinie potrafi byc przemoczona (zwłaszcza jak gówniarstwo wydulda na raz dwie butle picia).
4. Ja mam 8 sztuk i około 14 wkładów (+ tetra) i wystarcza mi ich na niecałe dwa dni, a Ida siku robi raczej do pieluszki. Na noc zakładam jednorazówkę.
5. trzymają się pupiny dobrze, nigdy nic się nie zsunęło, ani samo nie otwarło (jak się czasem w papmersie zdarzało)

reklama
Do góry