reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Kurcze ja tez mam ok 21 stopni (20-22) a wkładam Młodemu body z krótkim rękawem, pajaca z długim przykrywam kocykiem z mikrofibry i pościelą... Ale jak go przykrywałam samym kocykiem to miał ciągle zimne ręce i stopy... chociaż to akurat może mieć po mnie ;-)

reklama
Ewwe znalazlam cos dla ciebie Pocenie się główki dziecka - Specjalista radzi - Poradnik - ForumPediatryczne.pl – portal wiedzy o pediatrii

A tak w ogole to dzien dobry;-)Nie mam ostatnio za bardzo czasu na bb niestety ale jak moge to w nocy nadrabiam by poczytac co u was:tak:
Co do ubierania maluszka to moj by nie mogl byc w samym body bo zaraz marznie i czkawke dostaje.A temp u nas to zazwyczaj 22st.

Dziewczyny czy myslicie ze popsuty zab moze byc szkodliwy przy karmieniu piersia?Bo wczoraj wypadla mi plomba i zab mnie boli a do dentysty pojde dopiero w kwietniu jak bede w PL bo tutaj za zwykle leczenie zeba trzeba dac ok 2000fr tj ok 6000zl. To ja juz sie wole pomeczyc niz zbankrutowac ale jak by to mialo wplyw na mleko to nie bede miala wyjscia.

Milego dnia babolki;-)

Dzień dobry, dzień dobry :) Widzę Asiu, że nasze dzieci się upominają o zainteresowanie o tej samej porze :) Niestety z zębem nie pomogę bo się nie znam...

U nas ok. 21 stopni i Franek chodzi w 4 zestawach ;)
1. body z długim rękawem + śpiochy
2. body z krótkim rękawem + pajac
3. body z długim rękawem + spodnie/ogrodniczki + skarpetki
4. body z krótkim + spodnie + skarpetki + koszulka z długim - ale to rzadko, właściwie tylko po to, żeby używać koszulek ;)

Pucek zasnął na plecach. Po godzinie - ryk, coś go gniecie. Po przewrotce na brzuch - błogi spokój i znowu sen. Ja już nie wiem, co mam z nim zrobić, żeby na plecach spał...
a po co chcesz go tak usilnie na plecy kłasc
niech sobie brzuszkuje zamiast lezakuje jak mu tak dobrze

gorzej by było gdyby było odwrotnie

Tunia ja to bym skręcała ogrzewanie a raczej ubierała-bo lepiej w zimnym niz mniej ubranym. Ale jak pisałam to moje zdanie....
Gabriella ja robie identycznie z ubieraniem:)
ewa a czemu za wszelka cene chcesz go klasc na plecach??? jak mu lepiej na brzuszku to niech spi-krzywdy sobie nie zrobi a to dobre na brzuszek i bioderka
ewwe po co mu oliwka??? zatykasz mu pory niepotrzebnie-odstaw ją, kładz go na pieluszce tetrowej i zobacz za kilka dni czy nie ma poprawy-oliwka natłuszcza a jak widac Boryskowi to niepotrzebne-lepiej go moze nawilzaj, ale chwilowo odstaw wszystko i zobacz czy sie nie poprawi
no no to samo mysle
i z ogrxzewaniem i z lezeniem na brzuszku

Nie panikuj;-) A jaki ma karczek, plecki?? Bo jak spocone to mu za gorąco.
A o emolienty pytałam, bo czasem jest problem z termoregulacją dzieciaczków, jako że zatykają pory, a pot musi się jakoś wydostać, to wychodzi główką :-D(której najczęściej emolientami się nie smaruje). Ale skoro stosujesz hipp, to nie to... W tym przypadku to może być jakiś hormonalny problem, albo po prostu "taka uroda" (ulubiona diagnoza lekarzy:dry:)

Oliwka nie zatyka porów, a hipp jest najlepsza i świetnie nawilża:tak:. Za to emolienty są "zatykaczami" ;-)
no nie wiemjak Kaje smarowałam oliwką to była cała w potówach-poparzona itp. jak zaczełam w emolium kapac wszystko zeszło

z Adasiem miałam to samo! od oliwki miał wypryski a'la a teraz od emolium jest sliczniutki

witam:-)
ja ubieram synka tak jak Gabi:tak: zawsze na piersiach ma warstwy.
Cristalrose ja podaję witaminę d. Z tego co wiem i co mówiła mi lekarka, to przy karmieniu mlekiem modyfikowanym nie podaje się witaminy K,bo ona właśnie jest w składzie mleka.
trochę wolno mi się pisze, bo młody leży mi na kolanach i podsypia lekko bujany, lapek na stole a ja raczkuję w obsłudze klawiatury ekranowej:-) tzn obsługa prosta, ale wolno się pisze:zawstydzona/y:ale dzięki temu mogę w ogóle pisać do tego wygodnie oparta w fotelu:tak:
a ja dziś do dentysty, brrrrr

dzień dobry,
zjechałyście mnie to jej ubrałam spodenki :-p
na spacer ubieram jak trzeba, wczoraj do lekarza w 4 warstwy nawet, ale szybko zauważylismy, że body z kr. rękawem i pajac to za dużo, jak juz pajac to sam na gołe ciałko, bo ona po prostu się poci, ale jak śpi to ma body z dł. rękawem i śpi w rożku, który ją strasznei grzeje, bo jak się obudzi w nocy i ją z niego wyciągam to gorąca jest jak piecyk...

co do temp w domu to mamy środkowe mieszkanie i na 4 piętrze i jest ciepło nawet bez ogrzewania, chyba, że jak w tym tyg spada temp do -20 to odkręcam na 3,
a jak jeszcze od strony południowej w dużym pokoju zaświeci słońce to się tak nagrzewa, że uciekamy do sypialni a ja wietrze pokój bo wytrzymac nie idzie...

a mam pytanie, bo moja pediatra dała d... i nie wiem co robić, Zuzia miała kolki w zeszłym tyg, pomógł esputicon, i do środowej wizyty na szczepieniu podawałam jej go jak w ulotce 2xdziennie, bo się bałam, że jak odstawię to bóle brzuszka wrocą, a lekarka kazała mi podawać jej 1 raz dziennie, ale ani mi nie powiedziała przez jaki czas i czy próbować odstawiać... no, ale jak pominę jedną dawkę to się zaczyna problem z brzuszkiem i ja nie wiem czy jej mogę permanentnie podawać ten esputicon czy nie...

gabriella, ewwe nasza też miała potówki po oliwce i zrezygnowaliśmy z niej na rzecz balsamu nawilżającego nutri sensitive z nivea, jest świetny...
a na krostki czy jakieś plamki jak coś się pojawi stosujemy krem S.O.S. z nivea i wszystko schodzi bardzo szybko po smarowaniu

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cześć i czołem!
Mojemu dzidziusiowi coś się wczoraj pomyliło i obudził sie o 4.20, zjadł, zrobił kupę i myślał, że jest dzień. Próbował nas usilnie zagadywać, ale byliśmy mało rozmowni :baffled:

Kurcze, z nieba leci jakieś białe g..., więc chyba nie wyjdziemy na spacer. A chciałam dzisiaj zrobić zakupy, bo jutro rodzice przyjeżdżają :dry:

Co do temperatury w mieszkaniu to u nas na dole 22-23, a na górze 20.
A na spacer nie bawię się w zakładanie warstw, bo Ida by chyba spazmów dostała z sciekłości, tylko na normalne ubranko (bodziak i śpiochy) zakładam kombinezon-śpiworek, który ma w środku polarek.

Idę pod prysznic, skoro dziecina zasnęła.

witam sie i ja
nocka całkiem całkiem jak juz ok 22:30 Alicja zasnęła.
u mnie dzisiaj zmiana i wietrzenie poscieli.
akurat jest mrozik wiec mam nadzieje ze wymrozi te pasozyty:)

cristalrose ja bym jednak polemizowała z tą oliwką czy rzeczywiście taka super do nawilżania (do natłuszczania na pewno) ale nie o to chodzi. Uważam że warto spróbować przynajmniej będzie sie pewnym że to nie od oliwki to pocenie się.

asia1981 to u Was nic tylko zostać stomatologiem-taka kaska az miło;), chyba taniej by ci wyszło przyleciec samolotem do PL i kompleksowo wyleczyc zęby :)

czesc mamuski:)
u nas powrót zimowych temperatur..
Rano nie chce się przez to wyjśc, na za to jak wczoraj popołudniu Adasko zasnąl o 16 jak wyszłam, to spal jeszcze w domu do 19. Jak na prawdziwego kibica przystało obudził się na mecz Kolejorza i z nami dopingował:)!!

tunia, gabriella - wrzucam link o tych ćwiczeniach - pozycje sa takie same jak tutaj opisane, jednak pamietajcie, że wy wasze dzieci wspomagacie w naturalnym rozwoju, a nie rehabilitujecie:) Zabawa musi się dziecku podobać:)
http://www.google.fr/imgres?imgurl=...=1&hl=pl&tbs=isch:1&ei=gCheTYrrD4ny4Qa7sf27CQ

asia1981 to u Was nic tylko zostać stomatologiem-taka kaska az miło;), chyba taniej by ci wyszło przyleciec samolotem do PL i kompleksowo wyleczyc zęby :)
tutaj dentyści też sa baaardzo drodzy, ale wykupuje się dodatkowe ubezpieczenie i wtedy nawet za koronki sie nie płaci ani euro.

Ostatnia edycja:
reklama
Mój też śpi w samym bodziaku, z gołymi nóżkami. W ciągu dnia zakładam mu spodenki ze skarpetami lub śpioszki.
tak jak u mnie. śpi w body z długim rekawkiem. na dzień na krótki rękawek zakładam śpiochy, lub body długi rekaw i spodenki.

A jaką macie temperaturę w mieszkaniu?? Ja bym ię bała, że młodemu jest za zimno...
W dzien jest między 20-21t, a w nocy między 19-20

Kurcze ja tez mam ok 21 stopni (20-22) a wkładam Młodemu body z krótkim rękawem, pajaca z długim przykrywam kocykiem z mikrofibry i pościelą... Ale jak go przykrywałam samym kocykiem to miał ciągle zimne ręce i stopy... chociaż to akurat może mieć po mnie ;-)
zimne rączki i nózki nie sa wyznaczynikiem czy mu zimno. Sprawdzaj karczek i policzki

Do góry