reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Niezłe macie te grupowe. Mój Mąż miał propozycję składek 50 zł, za co na dziecko dostaje się 800 zł... I się nie zdecydowaliśmy, bo więcej sobie sami odłożymy.

Buuu... Nie chce mi się pracować. Laptop nawet na podstawce strasznie grzeje i już nie mam siły...

Jedyny plus dziś na razie to to, że znalazłam na All. płyn do soczewek w promocji za 10 zł za 360 ml :) Mała rzecz, a cieszy ;) Dla niezorientowanych - w sklepie koszt takiego płynu to ok. 50 zł. Ja w sumie zapłaciłam 34 zł za dwa z przesyłką.

reklama
Uh ile mialam nadrabiania :)

Co do spodni ciazowych to te co kupilam wiosna mi spadaja (nadal za duze), ale guma do gory sciska brzuch jak siedze. Denerwuja mnie. Kupilam sobie wiec drugie - zwlaszcza ze potrzebowalam takich bardziej eleganckich. No i te drugie to mi w calosci spadaja - ale to byly jedyne gdzie guma byla wystarczajaco duza by nie uciskac i nie byly za dlugie... Ogolnie jedyne co mi sie mocno zwiekszylo to brzuch. Efekt jest taki ze wszystkie w biodrach sa za szerokie, a w brzuchu uciskaja. No i nie dopinam sie w niczym na brzuchu. Plaszcz zimowy zakladam rozpiety, mam od mamy dostac cieplejszy kozuch, ale w nim sie tez nie dopinam, choc wiekszy jest troche. Jakos trzeba bedzie przetrzymac i malo wychodzic samemu (heh i to mowi ta, co ma w planach chodzenie jutro po miescie pol dnia...) :dry:

becikowe a zasiłek to dwie różne rzeczy - becikowe od państwa dostaje każdy niezależnie od dochodu, o ile samorząd ustalił becikowe samorządowe (np. w Poznaniu nie ma) to też są to pieniążki dla każdego niezależnie ile kto zarabia. Dopiero zasiłki rodzinne są zależne od dochodu

Ja juz zglupialam jak to jest w Poznaniu i czy cos w ogole dostane :-( I mowiac szczerze nie chce dzisiaj sobie psuc humoru... Mam ubezpiecznie w PZU wiec jeszcze troche przyjdzie i od nich. A my juz i tak sie zadluzamy coraz bardziej, bo oprocz wydatkow na dziecko wykonczyly nas remonty.

anka to ja bym gume wywijala pod brzuch :] by mnie nei cisnela :]

ja z mojego ubezpieczenia PZU [kontynuacji indywidualnej grupowego] dostane 1000zl i moj maz tez 1000zl ze swojego grupowego:]

kliwia no tak robie ale wtedy w ogole juz spadaja - mam wrazenie idac po ulicy ze zaraz zjada mi do kolan :-p Kombinuje ostatnio z paskami - zawiazywanymi na biodrach. Tylko jak siedze to moga troche tam uciskac :-p Kombinacje alpejskie - ale luz - wytrzymam do grudnia :)

ja jakaś niekumata dziś chyba jestem, nic nie rozumiem z tematu becikowego i pięniędzy z ubezpieczenia na dziecko, pierwsze słysze, że są dwa becikowe:no:

może ktoś to zbierze w kupę i wyjaśni niekumatej Tuni:baffled:

melduję, ze się córcia zaczeła kokosić i wiercić w brzuchu tak więc już jestem spokojniejsza

kupiłam dziś jej śliczną czapeczkę zimową, pieluchy tetrowe, ale tylko 10, bo zamierzam używać jednorazowych, i sobie wkładki laktacyjne i majtki poporodowe, tak sobie resztę drobiazgów kompletuję,

właśnie piorę pościelki i ręczniki dla córci, w weekend wyprałam 1 turę ubranek i wyprasowałam, w woreczki i już są ułożone w komodzie

a ja mam dziś SR, ale nie wiem czemu nie bardzo chce mi się iść,
choć może pójdę z ciekawości,

jak tam się trzeba ubrać, w dresik? i jakieś pewnie buty wygodne,
tylko nie widzę tego ćwiczenia bo ja się już normalnie ledwo ruszam, mąż ubiera i ściąga mi buty i spodnie jak widzi jak się męczę,

Aaaaaaaaaaaaaaa boli. Kurde zab mi się rozszalała na całego. Stwierdziłam, że nie wytrzymam...A zdnych leków nie chce, zreszta mnie i tak pomógłby Codipar tylko buuuu. Zadzwoniłam do zębologa i jutro na 11.30. mam nadzieje, że dożyje i przeżyje...
Siedze, prasuje i film ogladam.
Generalnie są dwa becikowe. 1000 dla wszystkich i drugi 1000 jak nie przekracza Ci dochód. Jezeli dostajesz zasiłek rodzinny to i drugi 1000. No i potem to juz od gminy zalezy....No ale pozyjemy zobaczymy...

Ostatnia edycja:
Tunia -mozesz dostac za urodzenie dziecka:
- becikowe "państwowe" - 1000 PLN, dostaje je każdy tylko trzeba zlozyc wniosek i odpowiednie dokumenty. Najubozsze rodziny, ktore mialy prawo do zasilku dostaja dodatkowo 1000 PLN, czyli razem 2000 PLN.
- becikowe samorzadowe - zalezy od miejscowosci, w ktorej mieszkasz.
- od ubezpieczyciela - najczesciej osoby ubezpieczone grupowo w pracy dostaja okreslona sume od urodzenia dziecka.

to tyle :) ide sprzatac lazienke

ja to już nie wiem bo teraz dziewczyny mówią że u nich jest inaczej niż u mnie - to napiszę jak jest u mnie
-becikowe od państwa dla wszystkich - 1000 zł
- becikowe samorządowe o ile gmina takie ustanowiła - trzeba zadzwonić i się dowiedzieć ile i czy przyznają - u mnie dla wszystkich mieszkańców, którzy są zameldowani conajmniej rok
- zasiłek dla rodzin biednych 1000 zł o ile dochód z poprzedniego roku rozliczeniowego nie przekroczył 504 zł na osobę - trzeba mieć dokumenty z urzędu skarbowego
- ubezpieczenie we własnym zakresie np grupówka w pracy albo indywidualne jak ktoś ma , wtedy zależy od stawki ubezpieczyciela różne kwoty to są u mnie np 998 zł dokładnie wynosi - jestem w pzu grupowo z pracy ubezpieczona

A ja wszystko głupia powydawałam,a teraz muszę wszystko kupować buu.
my tez kupujemy wózek, łóżeczko, wanienkę, przewijak itp, bo wszystko w Polsce zostało. Nie opłaca mi się przewozić, wolę, aby zostało i będziemy korzystać jak przyjedziemy (bo to wiadomo, że na tygodnie a nie dni się przylatuje)

co do ubezpieczenia, to ja w Polsce zostawiłam u siebie w pracy (bo do 8 grudnia mam wychowawczy) najniższą składkę w PZU (35 zł miesięcznie) i oboje z mężem dostaniemy chyba po 1000 zł.

reklama
oooo, to się dowiem w urzędzie miasta czy dają w suwałkach, wtedy bym się może na 2 załapała, w końcu nie pracuję, mąż mnie utrzymuje, trzeba by zobaczyć ile tam tego dochodu ma być,

zresztą jak dostanę nowy dowód osobisty idę się do bezrobocia zapisać, wcześniej uważałam to za wstyd, ale jak mi może dadzą jakiś zasiłek to zawsze będzie jakieś parę dodatkowych groszy, a poza tym z UP mogę sobie zrobić dodatkowe kursy czy studia podyplomowe za darmo z dofinansowania, a co będę płacić, nie...? :)

też mam lenia dziś strasznego... dobrze, że obiad i zakupy zrobiłam, bo gary stoją nadal nie pozmywane, :baffled:

Do góry