reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

witajcie wieczorkiem :-D
nadrobiłam w końcu dzisiejsze zaległości, tyle naskrobałyście...

Cały czas marzę o tym, żebyśmy załapały sie na dłuższy macierzyński.
na razie jeszcze nic nie wiadomo ale jestem dobrej myśli :tak:

I jeszcze raz ja:sorry2: tym razem mam pytanie o urlop macierzyński...
Czy ja musze gdzieś składac jakieś dokumenty:szok: bo nie mam o tym pojęcia:-(napiszcie co Wy na ten temat wiecie!!!

urlop macierzyński należy ci sie od dnia porodu, u pracodawcy musisz złożyć zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka (później akt urodzenia dziecka) oraz takie oświadczenie (pracodawca powinien mieć gotowy druk) o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka żeby pracodawca wiedział w jakim wymiarze ma ci ten urlop udzielić

hej

Ja juz po wizycie i weszlam tak szybko (bo jestem u cioci) zeby napisac co i jak.

Mały ma glowke na dole. Jest duzy wazy 2171g. Lekarz szacuje go okolo 4 kg (Cypi byl 4200 wiec sie spodziewalam)
Maly zdrowiutki i bardzo ruchliwy. Pózniej wstawie zdjecia. Mam zdjecie jajeczek i pisiaka w 4d :-D
Ach i lekarz nie pocieszyl mnie z rozstepami, widzac je powiedzial ze jak juz teraz mam takie to beda duze bo dopiero teraz zaczna sie rozlazic.:zawstydzona/y:

Za 2 tyg. mam ktg i pozniej znowu za 2 tyg wizyta z ktg. Ogólnie jestem zadowolona, maly ma slodkie pultaski. :tak:
super że z twoim synkiem wszystko ok, i jest bardzo dużym chłopcem :tak::-D:-)

Hej dziewczyny

Jestem w domu ale jutro idę do szpitala....wyniki takie sobie...muszą mnie połozyć i dokładnie przebadać....widziałam dzis moją córcie i waży już 2250g...:-) chociaz to mnie pociesza że z małą wszystko ok.....U mnie najprawdopodobniej jakaś przepuklina która się powiększa....albo co gorsza woreczek żółciowy....:-(
mam nadzieje że szybko wyjdziesz i że nie będą cię trzymać aż do porodu, zobaczysz będzie dobrze...

melduje sie po usg:-)
maly ulozony głowką (dodam ze owłosioną :-D ) na dol
termin zmienil mi sie na 23. 11 ale to dlatego ze maly ma 2,5 kilo:szok::szok: i niemam zbytnio przywiazywac uwagi do tej daty i to chyba tyle;-) tak swoja droga zastanawiam sie ile on bedzie wazyl za miesiac:sorry2:
o następny wielki chłopak :tak::-D:-)

a ja dziś byłam na małym szkoleniu z prawa pracy, w sumie nudne i bez sensu, prowadził je pan inspektor pracy który nie był za bardzo przygotowany i nie miał zbyt dużej wiedzy:dry:
po szkoleniu szybko do domu na obiadek i do szkoły rodzenia na zajęcia, oglądałam dziś porodówkę, powoli zaczyna do mnie docierać że to już niedługo i mnie - nas wszystkie czeka...

reklama
ach i pytalam lekarza jeszcze ckiedy zaczynac sie martwic jesli chodzi o napinanie sie brzucha i mowil że:
- jesli jest powyzej 10 a nawet 12 skorczy na dzien
- jesli wystepuja regularnie co 8-10 minut
-jesli napięcie utrzymuje sie okolo 30-40 sekund
-jesli napinaniom towarzyszy pobolewanie/dyskomfort w podbrzuszu

I jescze pytalam o ten wymaz z pochwy. Mowil ze moze mi pobrac (sama musialabym zawiezc do labolatorium) ale on odradza bo:
Nie mialam w poprzedniej ciazy zadnych zakazen itd. nie mam dlugo utrzymujacego sie jakiegos stanu zapalnego itp. po badaniu ginekologicznym widzi ze jest "czysto" zadnych stanow zapalnych, śluz ok wiec wedlug niego nie ma ryzyka.
A na dodatek przy przyjeciu do szpitala (na patologie lub porodowke) robia przy pierwszym badaniu zawsze wymaz. Nie wiem jak w innym szpitalu ale ja bede rodzic tam gdzie on pracowal wiec chyba wie jaka tam jest praktyka

Ostatnia edycja:
YOKA trzymam kciuki, wszystko na pewno będzie dobrze:tak:wracaj do nas szybko i koniecznie pisz smski żebysmy wiedziały co dzieje się u Ciebie!!!

My dzisiaj mieliśmy"wycieczkę w szkole rodzenia po trakcie porodowym i oddziale położniczo-noworodkowym....:tak:i powiem Wam szczerze że trakt porodowy nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak te nieuprzejme pielęgniarki pietro wyżej:sorry2::-(

Gratulacje dla wszystkich mamusiek które oglądały swoje dzidzie!!!:-)i wszystko oki:tak:

Cześć dziewczyny

Zaraz Was poczytam co uwas a teraz tylko się pochwalę, że mój Krzysiu kupił mi laptopa i mam dostep do internetu leżąc w łóżeczku, wiec bede z wami czesciej :-).
A tak po za tym to u nas wszystko ok, z wyjatkiem tego ze wszystko juz nas boli od lezenia :-(.
Mały mi daje popalic, zwłaszcza ze nie lubi jak lezymy :-D.
A teraz lece poczytac co napisałyscie a jest tego sporo.

Dziewczyny, które pisały o problemach z dzieciaczkami, które "coś przeczuwają", że nie będą najważniejsze:) Znalazlam taką wypowiedź jakby któraś była zainteresowana:)

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Przygotowanie dziecka na przyjście nowego członka rodziny[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]MAŁE PREZENTY [FONT=arial,helvetica]Spróbuj zachęcić starsze dziecko, żeby przygotowało coś na przyjście braciszka lub siostrzyczki - może jakiś piękny obrazek lub figurkę z modeliny. To pomoże dziecku poczuć, że ma własny wkład w przygotowania do pojawienia się w domu nowego członka rodziny. Jednocześnie dobrze będzie, jeżeli dziecko otrzyma mały prezent "od dzidziusia", tuż po jego urodzeniu. Wybierz coś małego, co wiesz, że stanie się cenne dla dziecka i połóż to przy dzidziusiu, tak, żeby starsze dziecko samo zobaczyło prezent, kiedy przyjdzie zobaczyć rodzeństwo po raz pierwszy. Pomoże to dziecku przyjąć to spotkanie bardziej radośnie i upamiętni dzień, w którym także jego życie bardzo się zmieniło. [/FONT][/FONT]

Agatkas bardzo przydatny artykuł, dzisiaj moja córcia zabroniła mojemu M pogłaskać brzuszek, poprostu odepchnęła go i sama przytuliła się do mojego brzuszka

Cyprysiowa super, że wizyta udana i mały jaki juz duży????

YOKA28 dobrze, ze byłaś u lekarza, trzymam kciuki aby wyniki były jak najlepsze i abyś szybko wróciła do domu, będziesz w dobrych rękach.

dagulla86 gratuluje dużego chłopaka, super, że wszystko ok

ewelw ja już złożyłam wniosek do ZUS o zasiłek rehabilitacyjny i niezdążyłam przed 60 dniami ale pani w ZUS powiedział, że to nie ma znaczenia,
ZUS przyśle mi pismo o przyznaniu zasiłku, wyśle tez pismo do pracodawcy

Cyprysiowa jak mam wysłać prywatną wiadomość do Ciebie, bo nie umiem:-(
chciałabym abyś dopisała mnie do listy mamuś grudniowych

Dziewczyny na którym wątku opisujecie relacje z wizyt u lekarza?
zauważyłam, że w Grudniowa mama u lekarza ostatni post był we wrześniu????
chciałabym napisać co słychać w moim brzuszku

reklama
Do góry