reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

2 dni nie mialam internetu, a tu teraz tyle do nadrobienia w czytaniu ;-)
ja wczoraj mialam polowkowe :-) dziewczyna na 100%, cudowna, zdrowa, wszystko w jak najlepszym porzadku poza moim lozyskiem, ktore ciagle jest za nisko :wściekła/y: ale najwazniejsze, ze niunia zdrowa i tak pieknie wyglada :-) az sie poplakalam ze wzruszenia :tak:
caluje Was wszystkie

no mysle, ze zostanie Pola, choc dyskusje jeszcze trwaja ;-)

No jak ja Ci GRATULUJĘ POLI:-):-)

Dziewczyny, mam dziś dołek, czuję się gruba, nieatrakcyjna i ogólnie do dupy :-(

Nie smutaskaj się Kochanie . Nie daj się pogodzie i głupim myślom!!:tak:

A jeszcze co do porodówek, to powiem Wam jedno - obiecałam sobie, że tym razem nie będę podkulać ogona. I jak coś mi się nie będzie podobać w zachowaniu personelu w stosunku do mnie, męża lub dziecka to po prostu to głośno powiem.

Pytia tak trzymaj :-p Ja juz się bojowo nastawiłam a może nie trzeba będzie...

Agawar ....głowa do góry....i nie smutkać sie....:-p
A tak poza tym dziewczynki to nie wiem jak wy,ale mi powróciły drzemki w ciągu dnia jak na początku ciaży..nie wiem dlaczego.....jak sie położyłam przed 14 to włąsnie podniosłam tyłeczek...i nie bardzo wiem o co chodzi...
Guess gratuluje cudownej córeczki....

Kana ja też tak mam od 3 dni!! Dopiero wstałam jak o 14 poszłam spać:sorry2:

Witajcie grudniowe ciężaróweczki :-) pojawiłam się na Waszym forum dopiero dzisiaj i widze że mam dużo do czytania....

Jestem w ciąży już od prawie 18 tygodni, termin mam na 21 grudnia :-D i juz nie możemy doczekać się naszego maleństwa...za dwa tygodnie idziemy na połówkowe usg, może wkońcu dowiemy się kto siedzi w moim brzuszku:-)

Pozdrawiam wszystkie grudniowe mamusie, powoli postaram się Was jakos poznać....

Cześć Śłońce :-)
Miłego pisania.

reklama
Cześć dziołchy:-)

Dopiero zlądowałam do domu....
Madzianka witaj wśród grudniowych ciężarówek:-)

kana161 Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
to jest stronka na której powinnaś zaspokoić swój głód wiedzy na temat co Ci się należy....ale nie wiem jak to jest teraz z konkubinatem...w sumie ja też jestem w takiej sytuacji jak Ty....z tego co wiem żeby dostać zasiłek rodzinny to musisz podać swojego love o alimenty(przynajmniej tak było kiedyś)

guess1 moje gratulacje córeczki!!!:-)

Czesc dziewczynki,
Piszecie o drzemkach popoludniowych, mnie tez dopadly od dwoch dni:tak:
Quess, gratuluje coreczki!!!;-)
Ja mialam dzisiaj spotkanie z polozna, bedzie mi ona towarzyszyc przy porodzie i odbierac sam porod. Pozniej bedzie mnie dogladac przez 4 tygodnie. Bardzo sie ciesze, chociaz musze za to zaplacic, ale wole miec ten komfort, ze znam juz kobiete. Bo jak bede rodzic w szpitalu, to co zmiana, to inna polozna, a tak mam "swoja",i ona sie tylko mna zajmuje. Jest tez ten plus, ze mam ja na kazde zawolanie, gdyby sie cos dzialo, wogole mieszka dwie ulice dalej. :tak:Aaaa i dziewczyna gada po polsku, co najwazniejsze, bo po niemiecku terminy medyczne sa bardzo trudne, a moj niemiecki nie jest perfekt.
Jade do Pl na przyszly tydzien, moj mezulek bedzie mial robiona laserowa korekte wzroku, zeby nie nosic okularow. I zaraz po tym jedziemy nad morze, na pare dni. Przy tesciowej nie chcial rechabilitacji:-DJuz sie ciesze na GOFRY Z BITA SMIETANA:-):-):-). Dzisiaj chcialam zalozyc jeansy, bo u nas zimno i leje, troche sie zalamalam bo weszly mi do polowy ud:baffled:I:sorry2::baffled:wiec chyba przystopuje z tymi goframi:no:

YOKA dzikeuje za odpowiedz,ale tak własnie przegladałam ta stronke i malo co tam jest....
Madzienka...witam w klubie mamusiek....mam termin tak jak ty na 21 grudnia...dobrze wiedziec,że nie jestem sama...hahaha
Co tu tak pusto...ja sie wyspałam w ciągu dnia to teraz bede buszowała do nocy:p hahaha a tak w ogole to od paru dni mam taką ochote na kiszone ogórki....juz chyba połowe beczki wykupiłam:sorry2:

Pytia a gdzie będziesz rodzić?

Wielkiego wyboru to ja nie mam: jedna porodówka w Cieszynie, czyli na miejscu, dwa państwowe szpitale w Bielsku (jakieś 40km) i około 30 km do prywatnej kliniki, ale tam specjalizują się w cesarkach, a takowej to ja wolę uniknąć.

Poprzednio rodziłam w Cieszynie i w sumie sam poród nie był zły, trafiłam na fajną zmianę personelu, ale mam wiele do zarzucenia pielęgniarkom z noworodków :angry:
Przez ich niekompetencję i lenistwo Jasiek trafił pod kroplówkę. Poza tym wkurza mnie, że o nic nie można się tu doprosić. A jeszcze trzeba zapłacić 200 zł za poród rodzinny... :wściekła/y:

1000 złotych becikowego dostają rodzice każdego dziecka któro przyjdzie na świat. Jedynym warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia. Jest to właściwe becikowe, dla wszystkich...

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.

• Becikowe przysługuje:
  • matce,
  • ojcu lub
  • opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

• Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  • dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  • pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).

Dziewczyny, mam dziś dołek, czuję się gruba, nieatrakcyjna i ogólnie do dupy :-(

no ja dzis tez jakoś w tych nastrojach ! stwierdziąłm że wyglądam jak ciućmok :cool2:

Witajcie grudniowe ciężaróweczki :-) pojawiłam się na Waszym forum dopiero dzisiaj i widze że mam dużo do czytania....

Jestem w ciąży już od prawie 18 tygodni, termin mam na 21 grudnia :-D i juz nie możemy doczekać się naszego maleństwa...za dwa tygodnie idziemy na połówkowe usg, może wkońcu dowiemy się kto siedzi w moim brzuszku:-)

Pozdrawiam wszystkie grudniowe mamusie, powoli postaram się Was jakos poznać....

witam !!!!

Ja mialam dzisiaj spotkanie z polozna, bedzie mi ona towarzyszyc przy porodzie i odbierac sam porod. Pozniej bedzie mnie dogladac przez 4 tygodnie. Bardzo sie ciesze, chociaz musze za to zaplacic, ale wole miec ten komfort, ze znam juz kobiete. Bo jak bede rodzic w szpitalu, to co zmiana, to inna polozna, a tak mam "swoja",i ona sie tylko mna zajmuje. Jest tez ten plus, ze mam ja na kazde zawolanie, gdyby sie cos dzialo, wogole mieszka dwie ulice dalej. :tak:Aaaa i dziewczyna gada po polsku, co najwazniejsze, bo po niemiecku terminy medyczne sa bardzo trudne, a moj niemiecki nie jest perfekt.
Jade do Pl na przyszly tydzien, moj mezulek bedzie mial robiona laserowa korekte wzroku, zeby nie nosic okularow. I zaraz po tym jedziemy nad morze, na pare dni. Przy tesciowej nie chcial rechabilitacji:-DJuz sie ciesze na GOFRY Z BITA SMIETANA:-):-):-). Dzisiaj chcialam zalozyc jeansy, bo u nas zimno i leje, troche sie zalamalam bo weszly mi do polowy ud:baffled:I:sorry2::baffled:wiec chyba przystopuje z tymi goframi:no:

super sprawa z tą położną ! fajnie mieć kogoś takiego ! no będziesz sie pewniej czuć ! a tak patrze to blisko Ciebie mieszka siostra mojego męza :-) jak jesteśmy u niej to czasami na zakupki do bielefeldu jeździmy !

Poprzednio rodziłam w Cieszynie i w sumie sam poród nie był zły, trafiłam na fajną zmianę personelu, ale mam wiele do zarzucenia pielęgniarkom z noworodków :angry:
Przez ich niekompetencję i lenistwo Jasiek trafił pod kroplówkę. Poza tym wkurza mnie, że o nic nie można się tu doprosić. A jeszcze trzeba zapłacić 200 zł za poród rodzinny... :wściekła/y:

oj u nas w Rydułtowach na oddziale położne i lekarze wszystko super ale te co dziećmi sie zajmują to normalnie czyste france ! matki traktują jak zło konieczne ! przez cały czas jak tam byłma to moze dwie były ok !

reklama
a wiecie co mi Liwia dzis pow jak ją tempiłąm żeby do zasypiania kciuka nie ssała :-D mówi mi " ugryź sie w nos " a ja jej to tak to sie do mamy mówi a ona " tak sie mówi jak ktoś mnie wkuźia " :szok:

Do góry