reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

witajcie
ja dziś jakaś cała w nerwach:-(
Nunka od paru dni niespokojna, dzis w nocy znów mało spała, mój M ciągle w pracy do wiec zora siedzi a ja mam doła...
no i pogoda znów do d..y:baffled:
ale smęce... więc znikam...

reklama
Witam
dla wszystkich solenizantow wczorajszych , dzisiejszych dedykuje ta piosenke ;-)
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=96JA8Wo-abg"]YouTube - Magda Fronczewska - Laleczka z saskiej porcelany[/ame]

Mam apel do każdej mamy używającej nosiedełek Chicco albo innej firmy!
Nie używajcie ich i nie noście tak dzieci!
Kupcie chuste albo nosidełko Mai thai a dlaczego dlatego:

JAK NIE NOSIĆ !!!
Na rynku jest wiele dostępnych produktów, które NIE spełniają wymogów noszenia.

Należą do nich wszystkie te nosidełka, które:

- w pozycji pionowej nie pozwalają przyjąć dziecku pozycji żabki,
- nie otulają malucha ciasno na całej długości kręgosłupa, pod pupą i udach.
- nie utrzymują go blisko środka ciężkości noszącego, przez co ciało malucha jest zbyt nisko,
a jego nogi uderzają o uda rodzica, wytwarzając negatywny nacisk na odcinek lędźwiowy.

W tych nosidełkach często ciało dziecka musi się dostosować do nosidełka, a nie na odwrót.

Ciężar malca opiera się na kroczu, nadwyrężając niedojrzałe stawy i kręgosłup,
narażając je na obdarcia lub uciski genitaliów.

W tego typu nosidełkach często proponuje się noszenie dziecka przodem do świata......
Nie zalecam...

Niemowlak noszący w ten sposób narażony jest na nadmiar bodźców zewnętrznych, których nie potrafi jeszcze sam zintegrować.

Nie mając kontaktu wzrokowego z noszącym, nie może mu zakomunikować odczuwanych emocji.

Przy otrzymaniu nadmiaru stymulacji nie może się wtulić w ciało i po prostu zasnąć. Efektem jest częstsza nadpobudliwość, płacz, stres, napięcie mięśniowe, problemy z zaśnięciem.

Po za tym nosząc dziecko przodem do świata, narażamy kręgosłup malucha na który naciskamy naszym brzuchem, powodując wyginanie kręgosłupa do przodu. Dziecko przyjmuje wtedy niewygodną i nie naturalną dla siebie pozycję.

Ponadto niemowlak nie trzymający jeszcze głowy sztywno, nie ma podparcia na karku i występuje u niego ryzyko uderzeń główki i mikrourazów mózgu.

Nosząc przodem do świata wpływamy również negatywnie na swój kręgosłup, gdyż ciężar dziecka nie będący blisko naszego ciała, wiszącego niejako przed nami, ciągnie nasze ciało do przodu powodując zapadanie się odcinka lędźwiowego, napięcie ramion i rozluźnienie dolnych mięśni brzucha co jest szczególnie nie wskazane dla mam po porodzie, dla której ważne jest wzmacnianie właśnie tych partii mięśni.

Często mówi się że dziecko noszone przodem do świata ma większą swobodę patrzenia.
Aby zaspokoić ciekawość małego człowieka i zabezpieczyć jego potrzeby komfortu możemy zacząć sadzać dziecko na przykład na biodrze.

NIE NOŚ DZIECKA PRZODEM DO ŚWIATA !!!

żródło:mamenababy: JAK NIE NOSIĆ !!!

Moje dziecko w pada w histerię i nie może zasnąc po spacerze w Chicco!Mnie bolą plecy ....
Szczerze nie polecam.

Teraz jesteśmy na etapie zamawiania chusty i noisdełka mai-thai oraz pozbycia się Chicco.

Chyba chodzi ci o mei tai?????:-p:-p

reklama
my już po spacerku:-)i po zoo, spotkałam tygryska:tak::tak::tak:, tylko nie naszego:-D:-D:-D. byliśmy tez w smyku, kupiliśmy malej, co nieco, a teraz odpoczywam bo tak mnie głowa boli ze nie mam siły na nic:-:)-:)-(

Do góry