reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
ANIA2608 jest dokładnie tak jak ktoś napisał wcześniej...Ja jestem na zwolnieniu od 5 tyg.ciąży.Zwolnienie wynosi max 182 dni po 33 dniach przechodzisz na ZUS...jeśli chodzi o to kiedy płaci pracodawca do końca to wtedy gdy zakład pracy zatrudnia więcej pracowników niż 20 osób...U mnie tylu nie ma więc wypłaca mi ZUS...Mi te 182 dni miną zanim urodzę więc muszę złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny,który również wynosi 100% a złożyć go trzeba na 6 tyg.zanim upłyną wspomniane 182 dni.Taki zasiłek jest Ci przydzielany do dnia przewidzianego porodu.
Natomiast nie jestem pewna kochana czy nie należy Ci się macierzyński.....wydaje mi się jednak że Ci sie należy...sprawdź dokładnie w Kodeksie pracy lub zadzwoń do Państwowej Inspekcji Pracy i zapytaj:-)
Natomiast wypłacana Ci będzie pensja taka jaką masz na umowie...:-(

fasolkomaria umowa na okres próbny to też umowa o pracę więc liczy się jako pierwsza....a każda trzecia umowa z kolei jest już traktowana jako na stałe więc chyba nie masz racji:-)

czesc dziewczynki,
2 dni nie zagladalam a Wy tyle nasktobalyscie :tak:
ja musze zaczac wypelaniac wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne. Na zwolnieniu jestem od samego poczatku tj o 5 tygodnia i w sierpniu chyba mija mi termin :szok:
Musze sie Wam pochwalic, ze zapisalam sie do szkoly rodzenia, zaczynamy 22 sierpnia, szpital tez juz sobie wybralam :tak:
Teraz tylko czekam do 17 lipca, wtedy mam usg "polowkowe" i zaczne powoli zakupy dla malenswa :-)
dobrze, ze sie ochlodzilo bo wczoraj myslalam, ze nie dorzyje wieczoru, tak mi bylo slabo, ale odwiedzila mnie przyjciolka z kilku miesiecznym synusiem wiec mialam doborowe towarzystwo, a przy okazji zobaczylam jak na takie maluchy reaguje moj nieokrzesany 11 miesieczny szczeniak i powiem Wam, ze milo mnie moj cudaczek zaskoczyl, az go wycalowalam ;-) taki madry i delikatny

Renia dziękuję:-) Tylko,że tam jest napisane,że należy sie zasiłek macierzyński,ale urlop macierzyński nie.Wiec czym to się różni?

Yoka Tobie też dziękuję:-) Ja jestem na zwolnieniu od 6 czerwca i to jest od 14tc.Więc 182 dni powinny mi wystarczyć do porodu...Nie wiem tylko dla czego od 26 czerwca płaci mi ZUS???Bo wychodzi wtedy na to,że szef zapłacił mi tylko za 19 dni zwolnienia.Dodatkowo zrobił mnie w konia,bo za urlop też zapłacił mi tak,jak za zwolnienie czyli najniższą:wściekła/y:

Ania2608 według mnie urlop macierzyński przysługuje wtedy gdy jesteś nadal pracownikiem i jest podobny do urlopu wypoczynkowego, jest płatny itp. Zasiłek macierzyński jest wtedy jak nie jesteś już pracownikiem, umowa była do dnia porodu i jest płatny przez ZUS przez taki sam okres chyba jak urlop macierzyński i po nim nie przysługuje Ci urlop wychowawczy. Nie wiem czy mnie zrozumiesz bo sama
chyba namieszałam.

ANIA2608 w skład tych 182 dni wlicza się wszystkie zwolnienia od początku roku....więc może miałaś wcześniej jakieś zwolnienie niekoniecznie na ciążę....zwolnienia się sumuje:-)

reklama
Hej :-) podczytuje Was nieraz :zawstydzona/y:;-)bo moja psiapsiola do Was nalezy :tak:;-)mam nadzieje ,ze nie macie mi tego za zle :-p i musialam sie wkoncu ujawnic ;-):-D

Cyprysiowa i cio byl jakis kopniaczek? :confused:

Do góry