reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

anecznik

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Sierpień 2009
Postów
2 487
Miasto
Legnica
Proponuje wątek w którym będziemy się dzielić swoimi przepisami. Pojawiły się już bowiem przepisy na naleśniki i gofry ale w potoku naszych postów będzie ciężko znaleźć te przepisy.

Spis treści, podziękowania za pomoc dla hefi :-)

SPIS TREŚCI

SAŁATKI

COŚ NA SŁODKO


Ja ostatnio na jednym z portali znalazłam przepis na zupę krem z kalafiora, jest to przepis dla tych co lubią to warzywo. Ja traktuję tą zupę jako gorący kubek i tak też ją wypijam, o niebo lepsza od tej sklepowej chemii :-D

Oto przepis:
kalafior, kostka rosołowa, serek topiony kremowy, mały pęczek,natki, mały pęczek koperku, sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć lub wymoczyć w soli zalać wodą i gotować dodając kostkę rosołową, kiedy będzie juz miękki zmiksować dodać natkę koperek i serek topiony. gotować aż do rozpuszczenia sie serka następnie doprawic do smaku solą i pieprzem.

Można podawać z makaronem, grzankami itp. ale ja tak jak pisałam wlewam do kubka i mam naturalny pyszny gorący kubek :-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
anecznik super pomysl z tym watkiem

co do twojej kalafiorowej to ja tak samo robie brokulowa, tylko bez koperku
pycha zupka krem z grzaneczkami albo bagietka czosnkowa
 
Świetny pomysł:)

Ja mam przepis na banany w cieście,szybko się robi i są pyszne

Składniki:
- 4 banany,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietanki (12 proc.),
- 3-5 łyżek mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki oleju,
- cukier puder do posypania.

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na jednolitą masę. Po łyżce dosypywać mąkę i wlewać śmietankę, a na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
Banany obrać, przekroić na pół i wzdłuż, maczać w cieście smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
SMACZNEGO:)):-p
 
Zajadam się właśnie goframi. Ubiłam do tego śnieżkę i zrobiłam żel owocowy - miałam zamrożone maliny i borówki,które podgrzałam w ganku, dodałam cukier i zagęściłam troszkę mąką ziemniaczaną. radość z jedzenia:-):-p
 
Ja mam przepis na banany w cieście,szybko się robi i są pyszne
Składniki:
- 4 banany,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietanki (12 proc.),
- 3-5 łyżek mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki oleju,
- cukier puder do posypania.

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na jednolitą masę. Po łyżce dosypywać mąkę i wlewać śmietankę, a na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
Banany obrać, przekroić na pół i wzdłuż, maczać w cieście smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
SMACZNEGO:)):-p
Ummm, ciekawe :-)

Ja robię banany smażone:
kroję banany albo w grube plastry albo wzdłuż i podsmażam na maśle + miód + cynamon + zmielone orzechy ;-) Ja lubię takie pół twarde więc nie smażę za długo.

Robiłam też wcześniej banany z grilla:
całego banana nieobranego się piecze kilka minut, a potem wyciąga, rozcina się z jednej strony wzdłuż skórkę razem z bananem, w środek kładzie/wlewa się miód i wyjada się łyżeczką ze skórki pieczonego banana z miodem ;-)

Tak mi się jeszcze przypomniało - moja znajoma smaży pokrojone banany z jabłkami, a potem podaje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną ;-)

To tyle z moich bananowych wariacji :-)
 
Ja przekrajałam banana na pół wzdłuż, kładłam na wierzch kostki mlecznej czekolady i wkładałam do mikrofalówki i też wyjadałam później łyżeczką- trudno o coś szybszego i pyszniejszego :-)
Super wątek swoją drogą. Jak mi się przypomni coś dobrego i pysznego to się na pewno z Wami podzielę!
 
wciąż mówicie o naleśnikach a ja nie mam dobrego przepisu, wychodzą mi takie suche, bezpłciowe:hmm: prosze jeszcze raz o jakiś dobry przepis;-) (może z tą wodą gazowaną?)
 
wciąż mówicie o naleśnikach a ja nie mam dobrego przepisu, wychodzą mi takie suche, bezpłciowe:hmm: prosze jeszcze raz o jakiś dobry przepis;-) (może z tą wodą gazowaną?)
Ja robię naleśniki na zsiadłym mleku. Wtedy są bardzo pulchne, czasem się nawet trochę rozlatują ;-) Moja babcia tak robiła i ja tak lubię :-)
 
reklama
Ciasto na pizze :)

p2.gif
500 g mąki pszennej
p2.gif
40g drożdży
p2.gif
250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)
p2.gif
płaska łyżeczka soli
p2.gif
pół łyżeczki cukru
p2.gif
2 łyżki oliwy

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz.
Ja piekłam na termoobiegu przez ok 15 min w temp. 180st.
 
Ostatnia edycja:
Do góry