reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Dziewczyny obiecałam któreś przeis na pierniczki oto on:

PIERNICZKI

Składniki:

1kg mąki, 1 margaryna, 1 łyżka smalcu, 0,5 szklanki oleju, 6 jajek (3całe + 3 żółtka), 1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki śmieatny 18%, 2 łyżeczki amoniaku, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 duża lub 2 małe przyprawy do pierników, 0.5 szklanki wody

Wykonanie:

- Połowę cukru zrumienić w rondelku na kolor brunatny, dodać 0,5 szklanki wody (wlewać powoli żeby się nie poparzyć) i zagotować. Ostudzić, dodać 1 szklankę miodu i wymieszać.
- Margarynę ze smalcem rozpuścić i ostudzić
- Jajka utrzeć z resztą cukru
- Do dużej misce lub garnku wymieszać mąkę, sodę, amoniak i przyprawy
- Do miski z mąką wlać karmel z miodem, olej, margarynę, utartę jajka i śmietanę, wszystko dokłądnie wymieszać drewnianą łyżką a następnie ręką. Na początku ciasto będzie bardzo żadkie ale po chwili zgęstnieje.
- Ciasto krótko wyrabiać, kiedy będzie odstawać od naczynia podsypać mąką i wstawić do lodówki do dnia następnego
- Drugiego dnia ciasto rozwałkować,wykrawać ciastka i upiec

Można je udekorować lukrem, orzechami lub czym tam lubimy.

Pierniczki są dobre zaraz po wystudzeniu, nie muszą długo leżeć, ale wiadomo piernik jak piernik z każdym dniem lepszy :-)

Dziewczyny :) przeleciałam tak tylko i nie znalazłam przepisu na sernik. Macie jakiś sprawdzony? Bo musze coś na święta upiec ;)

edit. jaaaaaaka ja jestem ślepa !! Na pierwszej stronie są 2 przepisy a ja nie widziałam :D ale jeszcze jakieś przepisy mile widziane ;D

Dziewczyny :) przeleciałam tak tylko i nie znalazłam przepisu na sernik. Macie jakiś sprawdzony? Bo musze coś na święta upiec ;)

edit. jaaaaaaka ja jestem ślepa !! Na pierwszej stronie są 2 przepisy a ja nie widziałam :D ale jeszcze jakieś przepisy mile widziane ;D

wzruce pozniej przepis na sernik ale dość mokry:)

U nas sałątek na święta się żadnych nie robi ;) jest vkapusta z grochem i grzybami i to się je ;)

Lenka wrzuć przepis na ten mokry sernik bo ja właśnie taki chce ;)

jeli ktoś ma ochotę na czekoladę swojską to proszę
1/2 szkl mleka
1 i1/2 szkl cukru
3/4 kostki margaryny razem gotować ok 10 min

1 cukier waniliowy
1 paczka mleka proszkowego
3 łyżki kakao razem wymieszać

po ugotowaniu wymieszać wszystko razem dodać orzechy migdały lub rodzynki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i gotowe najlepsza po ok tygodniu

jakby kto chciał to daję przepis na biszkopt zawsze wychodzi
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1 szkl.kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.oleju
żółtka miksować z cukrem dolać olej mąkę kartoflankę i proszek a na koniec ubite białko i piec ok 20 25 min w temp 180 stopni

i jeszcze szybka pianka -ptasie mleczko

4 galaretki w różnych kolorach
3 śnieżki

3 galaretki rozpuścić w szklance wody ubić jedną śnieżkę i wlać do niej jedną galaretkę i wylać do tortownicy i wstawić do lodówki jak trochę stężeje to samo zrobić z drugą galaretką i znowu do lodówki i w tym czasie zrobić 3 warstwę jak dobrze stężeje rozrobić 4 galaretkę i wylać na wierzch można też dodać owoce porcja na dużą tortownicę na małą dać 2 warstwy

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry