reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
wiesz mysle ze mozesz sprobowac, chyba nawet moja kolezanka zrobila zamiast masla z olejem i w formie do muffinek i wyszlo super :) ciasto robi sie blyskawicznie i rzeczywiscie dobre jest jak maluch ma skaze

Koriandier fajny ten piernik a jaki to ten przeciez jabłkowy???chodzi o takie jabłka prażone??
 
Koriandier fajny ten piernik a jaki to ten przeciez jabłkowy???chodzi o takie jabłka prażone??
tak tylko zeby byl mus bez kawalkow jablka, taki gladziutki. jak robisz sama to nie musisz dodawac cukru bo jest miod i cukier w ciescie

Lena te pierniczki na choinke co wstawilas musza lezakowac? czy mozna np tydzien przed Wigilia zrobic i beda dobre? :)
 
Ostatnia edycja:
tak tylko zeby byl mus bez kawalkow jablka, taki gladziutki. jak robisz sama to nie musisz dodawac cukru bo jest miod i cukier w ciescie

Lena te pierniczki na choinke co wstawilas musza lezakowac? czy mozna np tydzien przed Wigilia zrobic i beda dobre? :)
Tydzień może nie ale tak z 3 max:)w sumie u mnie nawet 3 dni nie wytrzymuja;)A gdzie kupić taki mus??
 
Tydzień może nie ale tak z 3 max:)w sumie u mnie nawet 3 dni nie wytrzymuja;)A gdzie kupić taki mus??
chyba w kazdym spozywczym przecier z jablek/ mus jablkowy sprzedaja
czasami w takich duzych slojach :)

np taki
654228eb938dcce9f64718f1280ea92b.jpg
 
5-piętrowiec

Składniki
Ciasto orzechowe:
1/2 szk. mąki pszennej; 1/2 szk. zmielonych orzechów; 1/2 szk. cukru; 4 jaja; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto półkruche:
20 dag mąki; 10 dag margaryny; 2 łyżeczki cukru pudru; 2 żółtka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1-2 łyżki śmietany

Masa makowa:
30 dag sparzonego i 3-krotnie zmielonego maku; 3 jaja; 10 dag cukru; aromat migdałowy; bakalie- ilość i rodzaj według uznania

Masa serowa:
50 dag półtłustego twarogu; 5 jajek; 15 dag cukru; 10 dag masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; aromat pomarańczowy; bakalie

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek; 1/2 szk. cukru; 1 galaretka

Polewa kakaowa

Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, orzechy i wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30 minut.

Ciasto półkruche: mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałej części ciasta.

Masa makowa: jajka dokładnie ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem, tłuszczem oraz aromatem. Dodać zmielony twaróg, proszek oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.

Formę wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i przenieść na blachę. Równomiernie rozłożyć na nim masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180'C około 50 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć placek makowo-serowy, przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą.



ciasto.jpg
 
Lenaaaa normalnie podziwiam cie za te wypieki :) ja potrafię z ciasta zrobić tylko tartę z gruszkami i cytrynową :-D ale kruche ciasto jest najprostsze w robocie więc to żaden wyczyn :-) za biszkopty się nawet nie biore bo dla mnie to wyższa szkoła jazdy :p (za to gotować uwielbiam ;-) )
 
reklama
Do góry