reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

witam was:) ja o moim wytrwaniu w pp moze lepiej nic nie powiem (wlasnie jestem po weselu) ale moj maly ma rygor;-) wlasnie a propo mojego malego, ile razy dajecie chlebek? jest jakas wartosc min./max? i moze glupie pyt. ale zastanawia mnie to bardzo, jesli chodzi o chleb to ma byc on na zakwasie, ale nie moze miec dodatku drozdzy, tak? z ks. A.C. (przynajmniej tak to rozumiem) sa zalecenia by jesc chleb pszenno-zytni, a tu widze ze nie tylko taki mozna jesc - to jak to jest? a dzieciaczkom mozna dawac suchy? bo a.c. pisze, ze zawsze chlebek smarowac maselkiem, ale to chyba nie dotyczy malych alergikow;-) i chyba na tyle pytan na razie, moj mozg jest jeszcze niedospany;D pozdr. serdecznie:)
 
reklama
dariasz a propos chleba mogę Ci jedynie napisać to, co wiem z własnego doświadczenia, które nie jest w tej kwestii związane z PP.
Piekę chleb w domu od stycznia 2008r. i mam za sobą ładnych kilkadziesiąt (o ile nie kilkaset) bochenków robionych różnymi metodami i z różnych składników.
z mojego doświadczenia wynika, że prawie niemożliwe jest upieczenie chleba pszenno-żytniego na prawdziwym aktywnym zakwasie bez udziału drożdży (choćby minimalnego), tym bardziej, że drożdże nam nie szkodzą jeśli po pierwsze są dobrej jakości, a po drugie są używane w towarzystwie prawdziwego zakwasu.
Naprawdę nie ma co się łudzić, że chleb kupiony choćby w najlepszym sklepie jest chlebem robionym na aktywnym zakwasie. Niestety zakwas do niego dodawany jest zakwasem suchym, połączonym zazwyczaj z piekarniczymi drożdżami i słodem.
A swoją drogą polecam pieczenie chleba w domu - wszystkim chętnym służę radą, a nawet zakwasem :)
 
Dariasz chleb smarujesz maslem bo zboza sie przyswajaja w obecnosci tluszczu ale to nie znaczy ze masz tego masla duzo dac mozna troszeczke tak aby aby.Jak masz alergika to sprawdz czy normalny chleb bedzie mu sluzyl czy nie lepszy wasa 3 zboza.Chlebek robisz z pieprzem ziolowym i dajesz na niego troche wlasno zrobinej wedlinki np drobno pokrojona cielecinka,smarowidelko rosolowe,ociupika koziego serka mozesz dodac ocipinke czosnku na serek badz na wedline konecznie ociupinke musztardy.mozesz dac warzywka gotowane i przemielone przyzadzone jak miesko rosolowe.Kombinuj tylko nie pamietam w jakim wieku masz brzdaca?
 
13 miesiecy i 6 dni;-) ivka76 tak wlasnie sie czaje na pieczenie wlasnego chleba....zobaczymy, moze w koncu sie wezme:D
squomage a czosnek smazony, czy surowy?
dziekuje za rady, kazda sie przyda;D
milego dnia:)
 
Dariasz u 13 miesieczniaka wstrzynaj sie jeszcze z chlebem tak do okolo 1,5 roku.Czosnek surowy ale dopiero jak ze 2 latka skonczy z tym kozim serkiem wczesniej moze byc zle.miesko zmiksowane mozesz juz teraz tylko czy ci sie dzieciak tym chlebem krztusic nie bedzie i czy dzieciak dobrze pogryzie aby strawic
 
dariasz musisz być twarda:-) To Ty rządzisz i decydujesz co je Twoje dziecko, zwłaszcza jeśli jest jeszcze takie małe. Wszystko przed Tobą... ;-)
Ja mam walkę obecnie ze słodyczami sklepowymi, bo mój nie tylko widzi je na półce, widzi u innych dzieci, ale i doskonale rozumie co to jest :wściekła/y: Niestety ze mnie twarda sztuka i nie reaguję na żadne histerie i humory. Ty też taka musisz być, tylko takie nasze zachowanie będzie gwarancją zdrowia naszych dzieci.
 
reklama
renifer przepisy na chlebki są już od jakiegoś czasu na blogu, podobnie jak receptura na zakwas żytni.
Na początku piekłam w maszynie do chleba, ale teraz już tylko w piekarniku.

Natomiast maszyna jest niezastąpiona do wyrabiania i wyrastania ciasta chlebowego, drożdżowego, pizzowego, pierogowego, makaronowego, robienia konfitur :-)
 
Do góry