reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Witam

Ivka dzieki za info.Cieplo za oknem wiec tylko do odpowiedzi sie sie ograniczam i pomocy nowicjuszka jesli pytaja.

Renifer wejdz na forum A.Ciesielskiej i poczytaj troche postow bo nie wiem czy nie zaszkodzisz dziecku mieszajac energie.Zarlo iscie przyprawione (acz delikatnie zapewne bo nowe boja sie przypraw) o energii ciagnacej w gore slicznie a do tego dol totalny i zakwaszacz organizmu w postaci serkow i mleka .Z tego co pamietam czekasz na ksiazki ,czekaj cierpliwie i nie cudz puki co.

Eremka ja jeszcze sie ucze.Po czym poznac ze watroba oslabiona ano po maksimach i minimach energetycznych watroby.Czyli jesli chce ci sie spac miedzy 13-15 a miedzy 1-3 w nocy sie budzisz jest cos nie tak z watroba.Moj Kaspek notorycznie nie spal miedzy 1-3 w nocy.Koszmarne sny to wynik nierownowagi watroby moze tez byc brak snow.Kaspian mial mega ciemieniuche i niewiele jeszcze zostalo jak troche za duzo miesa zje lub czegos czego jego slaba jeszcze watroba nie jest w stanie strawic to wywala.Paluchy u nog paznokcie tam mial straszne zolto-brazowe pekajace,rozwarstwione sypiace sie jak u starego czlowieka do tego jeszcze leciala mu zielona ropa.Tam zaczyna sie meridian watroby.Teraz paznokcie rosna duzo ladniejsze juz nie sino-papuciate ale jeszcze to nie jest to wiec jeszcze sie regeneruje.
Co do nerek widzisz w nich sa 3 rodzaje energii z pozywienia (tej Kaspian mial niestety zero wiec padly) pourodzeniowa po rodzicach (tutaj bylo w porzadku dopuki nie zaczal z niej czerpac gdyz nie dostawal energii z pozywienia,energia z pozywienia laczy sie tez z energia z powietrza patrz slonce tej tez nie mial bo lekarze twierdza ze azs-y nie wyprowadza sie na slonce tylko trzeba z nimi wchlodzie bo slonce niezdrowe i zaognia),i wreszcie najwazniejsza energia -energia zabrana ze swiata dusz (z kosmosu) potrzebna do wykonania zadania na ziemi.Ta trzecia i druga sa nieodnawialne.Kaspian dostal astmy a nerki sa odpowiedzialne miedzy innymi za uklad immunologiczny organizmu do tego wrazliwosc na zimno,zakwaszenie krwi.Nie wiem jak daleko nadszarpniete sa nerki do tego potrzeba mi czasu i analizy reakcji mojego syna na przestrzeni lat.Czyli jesli wrazliwosc na zimno i chorowitosc przejda znaczy ze energii pourodzeniowej nie nadszarpnal zbyt duzo.
Mam nadzieje ze cos zrozumialas.Pozdrawiam wszystkich

reklama
moj maly ma ponad 1rok. za tydzien bedzie mial 13m-cy;-). jest alergikiem.
nasz jadlospis to:
(kawa zbozowa z przyprawami po pol h):
7.00- 8.00 sniadanie - owsianka
10.00-11.00 - owsianka z zupa
13-14 - drugie danie - gulaszyk
16 - zupa
18 owsianka
taki rozklad dnia podawala Joanna MamAsik z forum A.C. nam bardzo to odpowiada, maly sie w koncu najada:) z tego co sie orientuje, to wg A.C. chleba jak najmniej (ale to juz Twoja decyzja).mleka mod. nie dawaj raczej;/ podobno jest tam tez glutaminan sodu, chociaz nic nie pisza na opakowaniu. nie wiem, moze jeszcze ktos sie wypowie, ale nalesniki ogolnie sa ciezkie-w koncu smarzenie a do tego mleko mod. to chyba niezabardzo dobry zestaw. do przypraw sie przyzwyczaisz, ja duzo daje:) przyprawy sa na trawienie.w ksiazce A.C sa zupki rowniez na miesku no i gulaszyk:) a i pulpeciki mozna zrobic (to wszystko wiem od starszych stazem:) - dziekuje!!). do popijania faktycznie herbatka, ja tutaj chyba jak wiekszosc robie TLACI, tymianek lukrecja anyz cynamon imbir. pozdrawiam!!! i zycze ufnosci, wiary w siebie, braku strachu... i ciepelka:)

a teraz ja mam pytanko:) juz przypomnialam wiek mojego babla. chce go odstawic od cyca-wlasciwie to robie... i mam dylemat. co mu dac o 23 godzinie?zazwyczaj sie o tej budzil, no i jeszcze kilka razy w nocy:D dzis mialam 1wszy dzien odstawienia nocnego... ryczal, wyginal sie, ale juz wiem, ze w nocy nie jest glodny, to tylko psychika cyc-uspokajacz(dzieki powyzszemu rozkladowi, bo wczesniej na bank byl glodny). wczoraj o 23 dalam mu cyca a pozniej rygor, sniadanko zjadl o 8:) czyli glodny az tak bardzo nie byl, czyli o 23 tez nic nie mam mu dac? herbatki nie zabardzo chce;// moze to troche zagmatwane, ale malo spalam, przepraszam:D licze na was;-) pozdrawiam!

wg A.C. to dzem tez odpada, surowy ogorek, salata rowniez. danonek - podobno wcale to nie jest takie zdrowe, jakas wykladowczyni z kierunku pedagogicznego powiedziala to mojej kuzynce.juz nie pamietam o co chodzilo, ale najwazniejsze zapamietalam;-). owoc dla alergikow tez srednio - wg mnie, jak dojdziesz do jakies rownowagi u dziecka, to mozna pomyslec, ale inaczej to chyba odpada. powtarzam ja sie ucze na A.C. :) kazdy moze miec inne zdanie:) z tego co kojarze owoc zasluzowuje:|?

Jadłospis mojego małego 2-letniego synka z AZS:
po obudzeniu kawa znbozowa gotowana z cynamonem i kardamonem posłodzona miodem
8.00 owsianka (zupa sniadaniowa)
10.00 jajko gotowane (przepiórcze), chlebek z pasztecikiem (robionym w domu z gotowanego mięska, marchewki i przypraw) albo z miodem i imbirem, albo placuszki z kaszki kukurydzianej
12.00 zupka
15.00 drugie danie (ziemniaki albo kluski, mięso, jarzynka z wody)
17.00 podwieczorek: nalesnik, placuszek z kaszki kukurydzianej, kanapeczka, kluskeczki z miodem i imbirem
19.00 owsianka
w nocy ok 5.00 pije kaszke kukurydziana na wodzie na rzadko z butlli
do popijania herbatka TLACI
Alergicy nie mogą jeść surowych warzyw, owoców zero nawet gotowanych przynajmniej w zaostrzonym stanie alergii, zero mleka, nawet modyfikowanego, zero buraków i brokułów, zero kurczaka i wieprzowiny. Chleb w ograniczonych ilosciach, zawsze czerstwy nigdy nie swieży.
Hubert jest na diecie równy rok i z ciężkiego AZS(tu opisałam nasz przypadek: https://www.babyboom.pl/forum/maly-alergik-f25/jak-wyleczylam-azs-astme-alergie-gronkowca-20137/ ) wyszlismy na prosta stosując tylko dietę, wspomagając sie homeopatią. Zero zyrtecu, sterydów dziwnych maści! Tylko dyscyplina zywieniowa!!! Jak dziecko wyjdzie z alergii mozna pomału dodawać inne składniki, np gotowane owoce.
RENIFER Nie bój sie miodu, mi tez się wydawało ze moje dziecko na niego uczulone ale jak dodaje miód do potraw PP to nie ma zadnej reakcji na niego!!!

dariasz - wysłałam Ci priva, bede wdzieczna jesli odpowiesz...

macie racje, moze małego brzuch bolał, bo te przyprawy, a potem na noc mleko... :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: nieciekawy zestaw...
dlatego dzis nic nie cuduję, rusze z kopyta jak dostanę lukrecję, juz nawet wiem gdzie ją moge kupic, tylko trzeba tam tyłek ruszyc :eek: zaopatrze sie w zestaw warzyw i miesa na cały dzień i dam mu to wszystko jednoczesnie wycofujac mleko i owoce... poczytam ksiazki, które jakos nie chca do mnie dojść i przenanalizuje przepisy... narazie na dwa, trzy dni odpuszczam pp, bo musze to jakos wszystko poorganizowac...

ostatnie pytanie: jak juz ugotuje herbatke, czy obiad - i one ostygną, to moge to podgrzewac?

ostatnie pytanie: jak juz ugotuje herbatke, czy obiad - i one ostygną, to moge to podgrzewac?

oczywiscie, że możesz:tak::tak::-) ja jak gotuje zupe dla małego to zaraz na 5 dni i pasteryzuję w słoikach i potem tylko sobie otwieram i podgrzewam, to samo z mieskiem np, gulaszykiem czy roladkami w sosie:tak::-) robie więcej i wrzucam w słoiki:tak::-)
powodzenia!!! ja przeszłam z małym na PP z dnia na dzień, wywaliłam mleko nagotowałam jedzonka i już, poszło jak z platka, mały sie zajadał az miło było patrzeć:-) wiem, że i tobie sie uda!!! trzymam kciukasy:-)

Ja tu na chwilę się wietrzyć wybywam, a Wy tyle napisałyście :-) Muszę chyba kompa pod pachą na plac zabawa wynosić ;-)

Zdradźcie mi jak czytać forum AC, żeby nie oszaleć, bo ja już zrobiłam kilka podejść do niego i zawsze odpadam po 3-4 stronach ze względu na panujący tam - jak dla mnie - bałagan :baffled:. Gdzie tam jest początek wszystkiego i jak zrobić żeby posty były chronologicznie poukładane?

Gdybym przebrnęła przez forum AC to może udałoby mi się zrobić coś w rodzaju wyciągu informacji ważnych, wtedy nowe osoby nie musiałyby za każdym razem szukać i pytać.

reklama
Rosmerta ja poproszę też o ten przepis na pasztecik! A co myślisz o dawaniu alergikowi grzanek? Jakoś przeoczyłam to żeby nie dawać owoców nawet ugotowanych, wczoraj upieklam mu dwa banany w piekarniku i lekko go zaplamiło na policzkach :zawstydzona/y:
A technicznie jak wygląda pasteryzacja słoików? Nigdy tego nie robiłam :zawstydzona/y:

Ivka no właśnie mnie też irytuje ten chaos na forum A.C. Na pewno jak chcę się czegoś dowiedzieć, np jaki smak ma dane pożywienie, po prostu wklepuję w wyszukiwarkę. Ale nigdy nie jestem w stanie więcej stron przeczytać pod rząd bo dostaję oczopląsu ;-)

Do góry