reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

reklama
no własnie, to przerażające jak bardzo żądza pieniądza zawładneła światem:szok::crazy: dlatego cieszę się, że akurat moja Teściówka jest lekarzem homeopatą i od 8 lat nie zazyłam zadnego lekarstwa poza homeopatycznym (jedyne tabletki to przeciwbólowe ale tylko podczas silnych bólów miesiączkowych)
moje dziecko tak samo, zadnych antybiotyków, sterydów i innych paskudztw nie wzieło i mam nadzieję, nigdy wziąc nie bedzie musiało

Troszkę Wam zazdroszczę, że już tak daleko jesteście z PP...ja ciągle walczę...i z przyzwyczajeniami i chorobami...
Tak, Ivka to prawda z tymi receptami i lekarstwami.Już mnie czasem szlag trafia na to co nam lekarz przepisuje...a my ciągle chorzy. Dzieci ciągle kaszlą...a mi chronicznie zimno.

A artukuł daje sporo do myślenia...

Powiedzcie mi jak często można stosować/pić imbirówkę???Czy oprócz imbirówki i rosołku rozgrzewającego coś podajecie dzieciom, sobie???

Mój mały pije non stop przeróżne kombinacje herbatek (łącznie z tymi wg Ciesielskiej), gotowane kakao z przyprawami, kozie mleko (50ml) z masłem i czosnkiem.
Ja kawę gotowaną, kakao gotowane, czasem herbatki, które pije Szymuś.

U mnie poza herbatką z Ciesielskiej tą z herbatą z owoców leśnich nic innego nie przejdzie...póki co gotuję w kółko. Kombinacja TLI w ogóle...pomarzyć mogę tylko. Najchętniej piliby tylko sok i wodę. Karzę dzieci normalnie.
Mi samej smakuje...
Odzwyczajam się od kawy i piję już zbożową. Ale niestety z mlekiem, bo inaczej nawet zwykła kawa nie przejdzie...i z kardamonem.
Kakao dzieci nie lubią, mleka nie lubią....
Brakuje mi pomysłow co dać młodym pić.

No a co z imbirówką.
Ciągnie mi się już katar chyba z miesiąc, albo coś zaczyna mnie na nowo brać. Jak często można ją pić???

Kiedy mnie coś rozkłądało to piłam na zmianę imbirówkę, napój Indian, gotowane kakao i got. kawę - pomogło. Imbirówkę piłam 1-2 dziennie.

Co do picia dla dzieci - ja przy swoim synku zaczynałam od herbatek z dodatkiem miodu lub malinowego soku. Stopniowo zmniejszałam ilość tych dodatków, aż zaprzestałam dawać ich w ogóle i nie ma żadnego problemu.

Kochane, zaglądajcie na bloga, komentujcie przepisy. Może jakaś literatura Wam potrzebna z tych zamieszczonych? Dajcie znać...

ja pije imbirówkę z 3-4 razy dziennie, tak z filiżankę, jak mi coś dolega.
no i chlebek duszonym czosnkiem jest super na przeziebienie i jako zapobieganie przeziębieniu też:tak: czosnek przeciśniety przez praske wrzucasz na rozgrzana oliwę i dusisz (nie smazysz) a potem an chlebek, mozna posypac pieprzem, solą:tak: my robimy sobie od czasu do czasu taka 3 dniowa kuracje zzeby zapobiegac przeziębieniu:tak:
napój indian też pomaga:tak:

Słowiczek nie martw się z czasem dzieciaczki sie przekonaja do nowych smaków:tak: ja na poczatku tez nie mogłam pić TLI bo mnie sie normalnie na wymioty zbierało,a a jakoś zaakceptowałam ten samk, podobnie z kawa zbozową - tez nie umiałam jej pic bez mleka, teraz mleka nie używamy w domu wcale

a tak abstrahując od choróbsk, to hubek ostatnio zajada sie kluseczkami z gotowanych ziemniaków (patrz przepis na kluski ślądskie Ciesielskiej, tylko ja nie dodaje jajka ze wzgl na alergię), lepie albo małe kuleczki albo normalnie tak jak szagówki (zresztą z ksztłtem można kombinowac wg uznania) i podaję na ciepło polane odrobinka miodu i posypane imbirem. Super na drugie sniadanko lub podwieczorek:tak: sama chętnie je zajadam;-):-)

Slowiczek a czemu ty zbozowke pijesz a nie naturalke toc ta ciesieslka to i baby karmiace maga pic?Chroniczne zimno wymaga dyscypliny zywieniowej,cwiczen ,cieplego ubioru,nie rozgrzewania sie woda podczas kapieli ani bron Boze sauna.Potrawy neutralno rozgrzewajace z biegiem czasu i rozkurczania organizmu bedziesz zwiekszac ilosci przypraw.Wazne jest abys teraz nie jadal zbyt ostro potrawy z ksiazek A.C takk sa wlasnie opracowane dla tych pokurczonych.potem je zmodyfikujesz bo juz beda dla ciebie za mdle.Waze jest tez abys odpoczywala w ciagu dnia tak minimum 20 min polozyc sie plackiem i oko zamknac nie koniecznie spac to pozwoli watrobie oddech zlapac i doprowadzic krew do wyziebionych miejsc.Potrwa to lata ale daje rade.No i lato dupa na slonce i sie grzejesz.Oczywiscie bez przesady zebys sie nie spalila.
Pozdrawiam.

Ach rozmerto masz pytanie na alergiku.

reklama
Ja też zbożówkę piję, ale rano do śniadania tylko. Potem naturalną gotowaną - raz mniej, a raz bardziej przyprawioną. I kakao gotowane pokochałam, oczywiście bez mleka, bo z jego dodatkiem mi nie pasuje :)

Wybieram się do lekarza TMC, który jest też medykiem tradycyjnym (coś jak ten pan z zamieszczonego wcześniej artykułu). Mam mnóstwo pytań odnośnie siebie i małego i bardzo ciekawa jestem tej wizyty.

Do góry