reklama
dariasz
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2009
- Postów
- 83
Twarozek ze swiezymi ziolami.
k-30dkg tlustego bialego sera rozgniatamy widelcem
g-1/2lyzeczki tymianku
sl-kubek smietany przunajmniej 18%
o-przynajmniej 1/2 lyzeczki pieprzu chili
sn-sol
k-posiekane ziola -0 bazylia tymianek estragon szalwia mieta melisa rozmaryn pokrzywa mniszek -wg uznania
mieszamy, odstawiamy na chwile, swietnie smakuje z cieplymi grzankami
Omlet razowy z pomidorami i kielkami
danie na lekka kolacje
ciasto na omlet:
sl-ubijamy dwa jajka
o-imbir lub pieprz
sn -sol
k - 2 lyzki maki pszennej razowej
g-szczypta kurkumy
konsystencja bitej smietany, jesli za geste dodajemy zimnej wody i ubijamy na gladka mase
wylewamy ciasto na rozgrzana patelnie z mala iloscia oleju. kiedy omlet sie zetnie przewracamy go delikatnie na druga strone i ukladamy na wierzchu plastry obranego ze skorki pomidora posypujemy zoltym serem. na talerzu posypujemy kielkami
//sama nie wiem, czy to dobre przepisy sa. jestem pocatkuja a ucze sie wg A.C, wiec tak mi do konca nie pasuja, ale ja sie nie znam za to dziele sie z wami. reszta bedzie pozniej, bo powinnam teraz wziac sie za prace mgr i zrobic obiad;-) papa
k-30dkg tlustego bialego sera rozgniatamy widelcem
g-1/2lyzeczki tymianku
sl-kubek smietany przunajmniej 18%
o-przynajmniej 1/2 lyzeczki pieprzu chili
sn-sol
k-posiekane ziola -0 bazylia tymianek estragon szalwia mieta melisa rozmaryn pokrzywa mniszek -wg uznania
mieszamy, odstawiamy na chwile, swietnie smakuje z cieplymi grzankami
Omlet razowy z pomidorami i kielkami
danie na lekka kolacje
ciasto na omlet:
sl-ubijamy dwa jajka
o-imbir lub pieprz
sn -sol
k - 2 lyzki maki pszennej razowej
g-szczypta kurkumy
konsystencja bitej smietany, jesli za geste dodajemy zimnej wody i ubijamy na gladka mase
wylewamy ciasto na rozgrzana patelnie z mala iloscia oleju. kiedy omlet sie zetnie przewracamy go delikatnie na druga strone i ukladamy na wierzchu plastry obranego ze skorki pomidora posypujemy zoltym serem. na talerzu posypujemy kielkami
//sama nie wiem, czy to dobre przepisy sa. jestem pocatkuja a ucze sie wg A.C, wiec tak mi do konca nie pasuja, ale ja sie nie znam za to dziele sie z wami. reszta bedzie pozniej, bo powinnam teraz wziac sie za prace mgr i zrobic obiad;-) papa
dariasz
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2009
- Postów
- 83
kolorowe danie Tomka
sl-na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone pieczarki i czerwona papryke
o-kapuste pekinska, pokrojone nalesniki z maki razowej, curry
sn-sol
k-przeciez pomidorowy, bazylia
g-tymianek, kurkuma
dusimy pod przykryciem do miekkosci. na talerzu posypujemy zoltym serem i pietruszka
Krupnik orkiszowy
g-do wrzatku wrzucamy kurkume, lisc laurowy
sl-marchew pietruszka
o-seler,por, cebula, pieprz, ziele angielskie
sn-sol
k-kasza orkiszowa
gotujemy az warzywa i kasza zmiekna, dodajemy
g-tymianek
sl-oliwe z oliwek lub maslo
o-zmiazdzony zabek czosnku
sn-sos sojowy
na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki
chipsy z pokrzywy
dorodna majowa pokrzywa-oberwac z niej liscie razem z ogonkami(ogonki potrzebne sa do przytrzymania liscia przy maczaniu go w ciescie)
ciasto:
k-kilka lyzek maki pszennej razowej
g-szczypta kurkumy
sl-jajko
o-szczypta imbiru
sn-szczypta soli, troche zimnej wody
ciasto powinno byc lejace i lekkie, zeby po usmazeniu bylo widac kontury liscia
na pateli rozgrzewamy olej, zanurzamy liscie pokrzywy w ciescie, wyjmujemy delikatnie i wkladamy na patelnie. smazymy na zloty kolor
sl-na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone pieczarki i czerwona papryke
o-kapuste pekinska, pokrojone nalesniki z maki razowej, curry
sn-sol
k-przeciez pomidorowy, bazylia
g-tymianek, kurkuma
dusimy pod przykryciem do miekkosci. na talerzu posypujemy zoltym serem i pietruszka
Krupnik orkiszowy
g-do wrzatku wrzucamy kurkume, lisc laurowy
sl-marchew pietruszka
o-seler,por, cebula, pieprz, ziele angielskie
sn-sol
k-kasza orkiszowa
gotujemy az warzywa i kasza zmiekna, dodajemy
g-tymianek
sl-oliwe z oliwek lub maslo
o-zmiazdzony zabek czosnku
sn-sos sojowy
na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki
chipsy z pokrzywy
dorodna majowa pokrzywa-oberwac z niej liscie razem z ogonkami(ogonki potrzebne sa do przytrzymania liscia przy maczaniu go w ciescie)
ciasto:
k-kilka lyzek maki pszennej razowej
g-szczypta kurkumy
sl-jajko
o-szczypta imbiru
sn-szczypta soli, troche zimnej wody
ciasto powinno byc lejace i lekkie, zeby po usmazeniu bylo widac kontury liscia
na pateli rozgrzewamy olej, zanurzamy liscie pokrzywy w ciescie, wyjmujemy delikatnie i wkladamy na patelnie. smazymy na zloty kolor
dariasz
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2009
- Postów
- 83
kotlety z kielkow pszenicy
o-mieszamy platki owsiane, pieprz, curry
sn-zalewamy niewielka iloscia wody,zby pplatki zmiekly, solimy, mozna dolac troche sosu sojowego
k-wsypujemy kielki i zarodki pszenicy
g-rozmaryn
mase wyrabiamy, jesli wyjdzie za rzadka mozna dosypac suchych platkow owisnych, forumjemy kotlety obtaczamy w sezamie i smazymy
PS jak juz wspomnialam ucze sie na lekturze A.C., wiec mam pytanko,o ile sie nie myle, to raczej wg A.C. kielki nie sa za dobre-tak mi sie kojarzy-wiec jak to jest?
PS2 numer 2/2009 przepraszam gazeta "Wróżka"wydanie specjalne
o-mieszamy platki owsiane, pieprz, curry
sn-zalewamy niewielka iloscia wody,zby pplatki zmiekly, solimy, mozna dolac troche sosu sojowego
k-wsypujemy kielki i zarodki pszenicy
g-rozmaryn
mase wyrabiamy, jesli wyjdzie za rzadka mozna dosypac suchych platkow owisnych, forumjemy kotlety obtaczamy w sezamie i smazymy
PS jak juz wspomnialam ucze sie na lekturze A.C., wiec mam pytanko,o ile sie nie myle, to raczej wg A.C. kielki nie sa za dobre-tak mi sie kojarzy-wiec jak to jest?
PS2 numer 2/2009 przepraszam gazeta "Wróżka"wydanie specjalne
dariasz
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2009
- Postów
- 83
cos o mnie:trafilam na pp, dzieki mojemu synowi, ktory jest alergikiem. Radek 14 marca skonczyl roczek. Na razie jestem jeszcze poczatkujaca i jak kazdy mam wzloty i upadki, ale za to mam swojego ''pp-owskiego Aniola stroza'', ktory polecil mi te forum. wczesiej bywalam na forum A.C.lece bo maly placze
ivka76
Fanka BB :)
Witaj dariasz :-) świetnie, że do nas dołączyłaś.
Twój Maluch też z 14 marca - tak, jak mój; tyle, że mój skończył w tym roku 3 latka.
Jeśli podasz dokładnie źródło przepisów i jeśli się oczywiście zgadzasz, to umieszczę te przepisy na blogu www.kuchniakreatywna.blox.pl ,na który też Cię serdecznie zapraszam :-)
Twój Maluch też z 14 marca - tak, jak mój; tyle, że mój skończył w tym roku 3 latka.
Jeśli podasz dokładnie źródło przepisów i jeśli się oczywiście zgadzasz, to umieszczę te przepisy na blogu www.kuchniakreatywna.blox.pl ,na który też Cię serdecznie zapraszam :-)
ivka76
Fanka BB :)
Wrzucaj, co masz, chętnie przyjmiemy wszystko :-)
Jeśli masz jakieś autorskie przepisy wg PP to też poproszę o wrzucenie - może masz z fotkami...
Jeśli masz jakieś autorskie przepisy wg PP to też poproszę o wrzucenie - może masz z fotkami...
reklama
rosmerta
Mama Hubka - lutówka'07
cześć Daria :-) witamy w gronie pp-owców
powiem szczerze, że nigdy nie pomyslałam co z ta woda z pokrywki a fakt mi tez sie często zdarza
ulubiony podwieczorek mojego szkraba: ziemniaczane kulki z miodem i imbirem:
gotuje ziemniaki wg przepisu na ziemniaki z wody z książki A.C. robię ciasto jak na szagówki/kluski śląskie: do puree z ziemniaków dodaje makę ziemniaczaną, jajko (dla tych co nie mogą to wzamian trochę oliwy z oliwek) troche imbiru, szczyptę soli, łyżeczkę maki pszennej, szczypte kurkumy. Formuje małe kulki lub małe szagóweczki i wrzucam na wrzatek z oliwa i solą, chwile gotujemy az wypłyna na wierzch, potem polewam miodem i posypuję imbirem. A te w kształcie mini-szagówek podaje małemu do obiadku do sosu
dla malucha to wystarczy ugotwac jednego duzego ziemniaka lub dwa małe i wystarcza nam na dwa podwieczorki i dwa obiadki tych klusek. Ciasto trzeba przetestować na jednej klusce i wrzucic ja do wody i ugotowac i sprawdzić czy kluska jest taka "elastyczna" jak nie to dodajemy wiecej mąki ziemniaczanej. Trudno podac proporcje bo zalezy od gatunku ziemniaków, jedne sa bardziej mączyte inne mniej. Ja na dwa ziemianki daje zwykle kopiasta łyzkę maki ziemniaczanej i łyzeczke pszennej.
powiem szczerze, że nigdy nie pomyslałam co z ta woda z pokrywki a fakt mi tez sie często zdarza
ulubiony podwieczorek mojego szkraba: ziemniaczane kulki z miodem i imbirem:
gotuje ziemniaki wg przepisu na ziemniaki z wody z książki A.C. robię ciasto jak na szagówki/kluski śląskie: do puree z ziemniaków dodaje makę ziemniaczaną, jajko (dla tych co nie mogą to wzamian trochę oliwy z oliwek) troche imbiru, szczyptę soli, łyżeczkę maki pszennej, szczypte kurkumy. Formuje małe kulki lub małe szagóweczki i wrzucam na wrzatek z oliwa i solą, chwile gotujemy az wypłyna na wierzch, potem polewam miodem i posypuję imbirem. A te w kształcie mini-szagówek podaje małemu do obiadku do sosu
dla malucha to wystarczy ugotwac jednego duzego ziemniaka lub dwa małe i wystarcza nam na dwa podwieczorki i dwa obiadki tych klusek. Ciasto trzeba przetestować na jednej klusce i wrzucic ja do wody i ugotowac i sprawdzić czy kluska jest taka "elastyczna" jak nie to dodajemy wiecej mąki ziemniaczanej. Trudno podac proporcje bo zalezy od gatunku ziemniaków, jedne sa bardziej mączyte inne mniej. Ja na dwa ziemianki daje zwykle kopiasta łyzkę maki ziemniaczanej i łyzeczke pszennej.
Podziel się: