Herbatka korzenna
Składniki:
kakao (O), cynamon (Z), zmielona wanilia (Z), goździk (M), imbir (M), nasiona kardamonu (M), sól ( W), herbatka owocowa lub cytryna (D), cukier trzcinowy(Z), smietanka ( Z)
Imbryczek postawić na podstwce ze świeczką i wrzucić następujące składniki.
(O) 1/2 łyżeczki kakao
(z) szczyptę cynamonu, szczyptę zmielonej wanilii
(M) 1 goździk, łyżeczkę drobno pokrojonego imbiru, roztarte nasiono kardamonu
(W) małą szczyptę soli
(d) i łyżeczkę herbatki owocowej lub trochę soku z cytryny
(O) zalać literm wrzątku, wymieszać i zaparzyć przez kilka minut; herbatkę można odcedzić i zalewać kilkakrotnie w ciągu następnych godzin;
(z) dodać cukier trzcinowy i smietankę według uznania.
Warianty:
skład herbatki można dowolnie zmieniać, dodając np. badian gwiaździsty (M), nasiona kopru włoskiego ( Z), lub korzeń lukrecji (Z).
Działanie
rozgrzewające
pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii
usuwa wilgoć
uwuwa zimno
wzmacnia odporność.
Herbatke tę można pijać tylko od czasu do czasu, bowiem wywaołuje ona gorąco, co na dłuższą metę szkodzi sokom organizmu.