reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie Lutówek - przepisy

Chleb gryczany

500g kaszy gryczanej niepalonej
Lyzeczka soli (u mnie himalajska)

Kasze wypłukać i zalać wodą ponad poziom kaszy na 12 godzin. Po tym czasie uzupełnić wodę i odstawić na kolejne 12 godzin. Kaszę odcedzić, zmiksować z solą, włożyć do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawic do zimnego pieca na 12 godzin. Piec 55minut w 200 stopniach.
 
reklama
Chleb gryczany

500g kaszy gryczanej niepalonej
Lyzeczka soli (u mnie himalajska)

Kasze wypłukać i zalać wodą ponad poziom kaszy na 12 godzin. Po tym czasie uzupełnić wodę i odstawić na kolejne 12 godzin. Kaszę odcedzić, zmiksować z solą, włożyć do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawic do zimnego pieca na 12 godzin. Piec 55minut w 200 stopniach.
Najlepszy chleb świata! Dodaje jeszcze ziarna słonecznika, siemię lniane. Polecam!!!
 
Jeśli robicie zakwas z buraków, to bardzo polecam wykorzystać je później do zupy kremu. Jest mega pyszny!
Buraki kiszone po zakwasie razem z kiszonym czosnkiem wrzuciłam do wrzącego bulionu (akurat nie miałam domowego, używam wtedy kostek z Rossmanna tych bez glutenu laktozy i drożdży) i gotowałam aż zrobiły się miękkie. Na koniec dodałam buteleczkę dobrego koncentratu buraczanego, ożna zamiast tego dać pieczone świeże buraki i doprawić cukrem, octem, solą, pieprzem. Dzięki koncentratowi nie musiałam już w ogóle doprawiać. Zmiksować na krem. Ja do każdej porcji dodaję mleczko kokosowe. Super też smakuje ze śmietaną i pokruszonym serem feta.
 
Ciasto bez pieczenia krówka

Składniki:
200ml śmietanki 30%
500g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
400g masy w puszcze krowkowej inaczej opisywanej tez jako kajakowa
250g herbatnikow/krakersow
Do posypania stara mleczna czekolada/ wiórki kokosowe/płatki migdalow/zmielone orzechy.

Przygotowanie:
Dobrze schłodzona smietanke ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gesty krem. Następnie ulozyc na blaszcze(ja wykładałam w blaszcze okrągłej, ktora uzywam do sernika na zimno) wyłożonej papierem do pieczenia warstwę w moim przypadku herbanikow Bonitek z Biedry[emoji4] lub krakersow. Później 1/3 kremu, ponownie herbatniki, znowu krem,trzecia warstwę herbatnikow i na nią masę krowkowa. Najlepiej przed rozsmarowaniem masy krowkowej wstawić puszke na chwile do garnka z gotujaca się woda co znacznie ulatwi później
rozsmarowaniem jej na warstwie herbatnikow. Na koniec ścieramy na grubych oczkach czekoladę. Ewentualnie można posypac do wyboru wiórkami kokosowym lub płatkami migdalow albo zmielonymi orzechami. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Palce lizać.
Zamiast trzech warstw herbatnikow czy krakersow można ułożyć dwie i w ogole nie oddzielać masy kremowej herbatnikami.


Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Przepraszam ale wkradly się bledy- masa kajmakowa, a nie jak to napisałam kajakowa. Używacie tylko świeżej mlecznej czekolady, a nie jak Wam zaproponowalam starcie starej mlecznej czekolady[emoji4]TO MÓJ TELEFON, TO NIE JA
Przyznaje się tylko do jednego błędu odnośnie kremu. Przygotowany krem dzielimy na pół. Jedna część na pierwszą warstwę herbatnikow, a później druga warstwa kremu i na nią ponownie herbatniki...dalej jak było w przepisie.


Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Wrzucam przepis na pierniczki. Robię od 10 lat, nie są twarde i zawsze wychodzą :)
1512387600-c4d321158a6263a0-aaaaaa.jpeg


Napisane na Redmi 4X w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama
reklama
Do góry