Moje Drogie koleżanki Lutowe pomyślałam, że przydałoby się stworzyć temat kulinarny, ponieważ na plotkowym czasem przewijają się wiadomości dotyczące gotowania i przepisów Dlatego proponuję, abyśmy tutaj dzieliły się naszymi pomysłami na dania, które możemy jeść w ciąży - ale nie tylko. Mile widziane przepisy na lekkie sałatki, odżywcze koktajle, pożywne śniadania, obiady, kolacje i inne smaczne, sprawdzone dania
reklama
Dotkass
Mama Ami i Kwietniówka'13 Moderatorka
Carpaccio z buraka
Składniki:
- rukola
- buraki (2 małe, 1 duży)
- feta
- pestki słonecznika
- sos vinegrette
1. Buraki gotujemy i kroimy w cienkie plasterki (ja trę na tarce na największych oczkach, na tych co trę ogórki na mizerię)
2. Na talerzu układamy rukolę
3. Na rukoli układamy pokrojone buraczki
4. Następnie pokrojona w kostkę fetę układamy na buraczkach
5. Pestki słonecznika prażymy na patelni i posypujemy całość
6. Na koniec polewamy sosem vinegrette (ja czasem polewam sosem koperkowym)
Smacznego!
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Składniki:
- rukola
- buraki (2 małe, 1 duży)
- feta
- pestki słonecznika
- sos vinegrette
1. Buraki gotujemy i kroimy w cienkie plasterki (ja trę na tarce na największych oczkach, na tych co trę ogórki na mizerię)
2. Na talerzu układamy rukolę
3. Na rukoli układamy pokrojone buraczki
4. Następnie pokrojona w kostkę fetę układamy na buraczkach
5. Pestki słonecznika prażymy na patelni i posypujemy całość
6. Na koniec polewamy sosem vinegrette (ja czasem polewam sosem koperkowym)
Smacznego!
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Magda_Lena86
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Sierpień 2017
- Postów
- 197
Carpaccio z buraka
Składniki:
- rukola
- buraki (2 małe, 1 duży)
- feta
- pestki słonecznika
- sos vinegrette
1. Buraki gotujemy i kroimy w cienkie plasterki (ja trę na tarce na największych oczkach, na tych co trę ogórki na mizerię)
2. Na talerzu układamy rukolę
3. Na rukoli układamy pokrojone buraczki
4. Następnie pokrojona w kostkę fetę układamy na buraczkach
5. Pestki słonecznika prażymy na patelni i posypujemy całość
6. Na koniec polewamy sosem vinegrette (ja czasem polewam sosem koperkowym)
Smacznego!
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Też taka robię i fakt pyszna również polecam
mavika
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Lipiec 2012
- Postów
- 3 396
Pyszny pasztet
Mięso z rosołu (ja zawsze robię mieszany - kawałek wołowiny, indyk, kurczak)
400-500g wątróbki z kurczaka
cebula
marchew, seler i pietrucha z rosołu
2 jaja
sol, dużo pieprzu, czosnek, majeranek, zioła jakie lubicie, słodka papryka
Obrane z kostek i ścięgien mięso mielimy malakserem z warzywami. Wątróbkę z cebulą smażymy, dorzucamy do masy, miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku, miksujemy. Przekładamy w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach godzinkę. Pychota, polecam.
Mięso z rosołu (ja zawsze robię mieszany - kawałek wołowiny, indyk, kurczak)
400-500g wątróbki z kurczaka
cebula
marchew, seler i pietrucha z rosołu
2 jaja
sol, dużo pieprzu, czosnek, majeranek, zioła jakie lubicie, słodka papryka
Obrane z kostek i ścięgien mięso mielimy malakserem z warzywami. Wątróbkę z cebulą smażymy, dorzucamy do masy, miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku, miksujemy. Przekładamy w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach godzinkę. Pychota, polecam.
ana.
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Luty 2017
- Postów
- 800
robie identycznie jak nie mam drobiowego z rosolu to podsmazam wieprzowinę z boczkiem i potem z warzywami razem dusze, ale wątrobka zawsze drobiowa dodajePyszny pasztet
Mięso z rosołu (ja zawsze robię mieszany - kawałek wołowiny, indyk, kurczak)
400-500g wątróbki z kurczaka
cebula
marchew, seler i pietrucha z rosołu
2 jaja
sol, dużo pieprzu, czosnek, majeranek, zioła jakie lubicie, słodka papryka
Obrane z kostek i ścięgien mięso mielimy malakserem z warzywami. Wątróbkę z cebulą smażymy, dorzucamy do masy, miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku, miksujemy. Przekładamy w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach godzinkę. Pychota, polecam.
martula1985
Fanka BB :)
Chilli con carne
Przepis na podwójną porcję, zawsze robię więcej bo spokojnie może postać kilka dni w lodówce lub można zamrozić nadmiar
1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowego ale może być też mieszane z wieprzowiną, lub samo wieprzowe. Kiedyś też robiłam na drobiowym
Po 2 puszki białej, czerwonej i czarnej fasoli
500g pieczarek
2 surowe papryki
1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, ewentualnie 1 papryczka chilli
1 filiżanka mocnej czarnej kawy
Słoiczek koncentratu pomidorowego
Butelka przecieru pomidorowego ( używam takiego z biedronki) lub pomidory z puszki x2 (zblendowane), lub świeże, zależy od sezonu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub pieprz kajenski, cynamon, kolendra mielona.
Podsmażyć cebule, czosnek i papryczkę, dodać mięso i smażyć. Jak mięso się zetnie dodać umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. W dużym garnku umieścić odcedzoną fasolę, zalać przecierem pomidorowym lub dodać pomidory bez skórki, kawę oraz sól. Podgrzać. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmażyć razem i dodać do garnka. Wymieszać wszystko, dusić około 30 minut na małym ogniu, przyprawić
Przepis na podwójną porcję, zawsze robię więcej bo spokojnie może postać kilka dni w lodówce lub można zamrozić nadmiar
1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowego ale może być też mieszane z wieprzowiną, lub samo wieprzowe. Kiedyś też robiłam na drobiowym
Po 2 puszki białej, czerwonej i czarnej fasoli
500g pieczarek
2 surowe papryki
1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, ewentualnie 1 papryczka chilli
1 filiżanka mocnej czarnej kawy
Słoiczek koncentratu pomidorowego
Butelka przecieru pomidorowego ( używam takiego z biedronki) lub pomidory z puszki x2 (zblendowane), lub świeże, zależy od sezonu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub pieprz kajenski, cynamon, kolendra mielona.
Podsmażyć cebule, czosnek i papryczkę, dodać mięso i smażyć. Jak mięso się zetnie dodać umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. W dużym garnku umieścić odcedzoną fasolę, zalać przecierem pomidorowym lub dodać pomidory bez skórki, kawę oraz sól. Podgrzać. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmażyć razem i dodać do garnka. Wymieszać wszystko, dusić około 30 minut na małym ogniu, przyprawić
Antimatter
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 23 Sierpień 2017
- Postów
- 812
Zupa rybna - pomidorowa
Obiad na 2 osoby z jednego garnka
4 duże dojrzałe pomidory, np. malinowe (lub puszka pokrojonych pomidorów pelati)
mała cebulka lub dwie małe szalotki
150-200g zwięzłej białej ryby (dorsz, flądra, nie polecam pangi i "kostek"), może być mrożona
100-150g krewetek, raczej mniejszych, mogą być mrożone
łyżka klarowanego masła
łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu balsamicznego
pół łyżeczki miodu
sól, pieprz, szczypta płatków chili
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
cztery gałązki świeżego tymianku lub pół płaskiej łyżeczki suszonego
ryż lub drobny makaron - około garści
Opcjonalnie: gęsta śmietana, szklanka soku marchewkowego, posiekany szczypiorek, ostra papryczka
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z gniazdami nasiennymi.
Cebulę posiekać na drobną kostkę.
Rybę pokroić na grubą kostkę, krewetki obrać z pancerzyków jeśli trzeba
Na dnie garnka (mnie się najlepiej sprawdza gruby żeliwny) zeszklić cebulę, dodać pomidory, przemieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut, aż zaczną się rozpadać (świeże pomidory mogą trochę dłużej). Można dodać dwie łyżki wody żeby nie przywierały.
Wlać pół litra wody, przemieszać, dodać jedną gałązkę świeżego tymianku jeśli używamy, zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować aż pomidory w większości się rozgotują, ok 20-30 minut. Dolać jeszcze szklankę wody lub sok marchewkowy, sos rybny, ocet balsamiczny, doprawić przyprawami i miodem. Wyjąć gałązkę tymianku i dodać listki z pozostałych trzech. Spróbować i osolić do smaku. Wrzucić ryż lub makaron bezpośrednio do zupy, na 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić rybę i krewetki, zmniejszyć ogień i przykryć. Zdjąć z ognia, wmieszać łyżkę oliwy. Przed podaniem można włożyć po łyżce gęstej śmietany i udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Ilość wody podaję orientacyjnie, jeśli zupa za bardzo gęstnieje podczas gotowania - dolewać po pół szklanki. Na koniec powinna mieć konsystencję kremu z przeszkodami. Z soleniem ostrożnie - makaron i ryba wyciągają sól, ale sos ostrygowy i pomidory w puszce mogą mieć różną słoność same z siebie. Można też dodać papryczkę chili i zrobić na ostro.
W wersji ekspresowej - jeśli nie przeszkadzają nam większe kawałki pomidorów można skrócić gotowanie do ok. 10-15 minut i zupa jest gotowa w pół godziny.
Smacznego
Obiad na 2 osoby z jednego garnka
4 duże dojrzałe pomidory, np. malinowe (lub puszka pokrojonych pomidorów pelati)
mała cebulka lub dwie małe szalotki
150-200g zwięzłej białej ryby (dorsz, flądra, nie polecam pangi i "kostek"), może być mrożona
100-150g krewetek, raczej mniejszych, mogą być mrożone
łyżka klarowanego masła
łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu balsamicznego
pół łyżeczki miodu
sól, pieprz, szczypta płatków chili
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
cztery gałązki świeżego tymianku lub pół płaskiej łyżeczki suszonego
ryż lub drobny makaron - około garści
Opcjonalnie: gęsta śmietana, szklanka soku marchewkowego, posiekany szczypiorek, ostra papryczka
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z gniazdami nasiennymi.
Cebulę posiekać na drobną kostkę.
Rybę pokroić na grubą kostkę, krewetki obrać z pancerzyków jeśli trzeba
Na dnie garnka (mnie się najlepiej sprawdza gruby żeliwny) zeszklić cebulę, dodać pomidory, przemieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut, aż zaczną się rozpadać (świeże pomidory mogą trochę dłużej). Można dodać dwie łyżki wody żeby nie przywierały.
Wlać pół litra wody, przemieszać, dodać jedną gałązkę świeżego tymianku jeśli używamy, zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować aż pomidory w większości się rozgotują, ok 20-30 minut. Dolać jeszcze szklankę wody lub sok marchewkowy, sos rybny, ocet balsamiczny, doprawić przyprawami i miodem. Wyjąć gałązkę tymianku i dodać listki z pozostałych trzech. Spróbować i osolić do smaku. Wrzucić ryż lub makaron bezpośrednio do zupy, na 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić rybę i krewetki, zmniejszyć ogień i przykryć. Zdjąć z ognia, wmieszać łyżkę oliwy. Przed podaniem można włożyć po łyżce gęstej śmietany i udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Ilość wody podaję orientacyjnie, jeśli zupa za bardzo gęstnieje podczas gotowania - dolewać po pół szklanki. Na koniec powinna mieć konsystencję kremu z przeszkodami. Z soleniem ostrożnie - makaron i ryba wyciągają sól, ale sos ostrygowy i pomidory w puszce mogą mieć różną słoność same z siebie. Można też dodać papryczkę chili i zrobić na ostro.
W wersji ekspresowej - jeśli nie przeszkadzają nam większe kawałki pomidorów można skrócić gotowanie do ok. 10-15 minut i zupa jest gotowa w pół godziny.
Smacznego
martula1985
Fanka BB :)
Krem z przeszkodami [emoji23]
martula1985
Fanka BB :)
reklama
Moje ulubione koktajle, nie tylko na czas ciąży . Mnóstwo potrzebnych witamin w 1 szklance
1) Link do: Koktajl bomba witaminowa – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Link do: Zielony koktajl – mój ulubiony – PrzystanekM (Przystanek M)
1) Link do: Koktajl bomba witaminowa – PrzystanekM (Przystanek M)
2) Link do: Zielony koktajl – mój ulubiony – PrzystanekM (Przystanek M)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 19 tys
Podziel się: