reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie Lutówek - przepisy

Syla88

Fanka BB :)
Dołączył(a)
3 Lipiec 2017
Postów
1 682
Miasto
Warszawa
Moje Drogie koleżanki Lutowe :) pomyślałam, że przydałoby się stworzyć temat kulinarny, ponieważ na plotkowym czasem przewijają się wiadomości dotyczące gotowania i przepisów ;) Dlatego proponuję, abyśmy tutaj dzieliły się naszymi pomysłami na dania, które możemy jeść w ciąży - ale nie tylko. Mile widziane przepisy na lekkie sałatki, odżywcze koktajle, pożywne śniadania, obiady, kolacje i inne smaczne, sprawdzone dania :D
 
reklama
Carpaccio z buraka

Składniki:
- rukola
- buraki (2 małe, 1 duży)
- feta
- pestki słonecznika
- sos vinegrette

1. Buraki gotujemy i kroimy w cienkie plasterki (ja trę na tarce na największych oczkach, na tych co trę ogórki na mizerię)
2. Na talerzu układamy rukolę
3. Na rukoli układamy pokrojone buraczki
4. Następnie pokrojona w kostkę fetę układamy na buraczkach
5. Pestki słonecznika prażymy na patelni i posypujemy całość
6. Na koniec polewamy sosem vinegrette (ja czasem polewam sosem koperkowym)

Smacznego!


Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
 
Carpaccio z buraka

Składniki:
- rukola
- buraki (2 małe, 1 duży)
- feta
- pestki słonecznika
- sos vinegrette

1. Buraki gotujemy i kroimy w cienkie plasterki (ja trę na tarce na największych oczkach, na tych co trę ogórki na mizerię)
2. Na talerzu układamy rukolę
3. Na rukoli układamy pokrojone buraczki
4. Następnie pokrojona w kostkę fetę układamy na buraczkach
5. Pestki słonecznika prażymy na patelni i posypujemy całość
6. Na koniec polewamy sosem vinegrette (ja czasem polewam sosem koperkowym)

Smacznego!


Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Też taka robię i fakt pyszna również polecam ☺️
 
Pyszny pasztet

Mięso z rosołu (ja zawsze robię mieszany - kawałek wołowiny, indyk, kurczak)
400-500g wątróbki z kurczaka
cebula
marchew, seler i pietrucha z rosołu
2 jaja
sol, dużo pieprzu, czosnek, majeranek, zioła jakie lubicie, słodka papryka

Obrane z kostek i ścięgien mięso mielimy malakserem z warzywami. Wątróbkę z cebulą smażymy, dorzucamy do masy, miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku, miksujemy. Przekładamy w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach godzinkę. Pychota, polecam.
 
Pyszny pasztet

Mięso z rosołu (ja zawsze robię mieszany - kawałek wołowiny, indyk, kurczak)
400-500g wątróbki z kurczaka
cebula
marchew, seler i pietrucha z rosołu
2 jaja
sol, dużo pieprzu, czosnek, majeranek, zioła jakie lubicie, słodka papryka

Obrane z kostek i ścięgien mięso mielimy malakserem z warzywami. Wątróbkę z cebulą smażymy, dorzucamy do masy, miksujemy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku, miksujemy. Przekładamy w keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach godzinkę. Pychota, polecam.
robie identycznie :D jak nie mam drobiowego z rosolu to podsmazam wieprzowinę z boczkiem i potem z warzywami razem dusze, ale wątrobka zawsze drobiowa dodaje
 
Chilli con carne :)

Przepis na podwójną porcję, zawsze robię więcej bo spokojnie może postać kilka dni w lodówce lub można zamrozić nadmiar :)

1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowego ale może być też mieszane z wieprzowiną, lub samo wieprzowe. Kiedyś też robiłam na drobiowym :)

Po 2 puszki białej, czerwonej i czarnej fasoli

500g pieczarek

2 surowe papryki

1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, ewentualnie 1 papryczka chilli

1 filiżanka mocnej czarnej kawy

Słoiczek koncentratu pomidorowego

Butelka przecieru pomidorowego ( używam takiego z biedronki) lub pomidory z puszki x2 (zblendowane), lub świeże, zależy od sezonu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub pieprz kajenski, cynamon, kolendra mielona.

Podsmażyć cebule, czosnek i papryczkę, dodać mięso i smażyć. Jak mięso się zetnie dodać umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. W dużym garnku umieścić odcedzoną fasolę, zalać przecierem pomidorowym lub dodać pomidory bez skórki, kawę oraz sól. Podgrzać. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmażyć razem i dodać do garnka. Wymieszać wszystko, dusić około 30 minut na małym ogniu, przyprawić :)
 
Zupa rybna - pomidorowa
Obiad na 2 osoby z jednego garnka

4 duże dojrzałe pomidory, np. malinowe (lub puszka pokrojonych pomidorów pelati)
mała cebulka lub dwie małe szalotki
150-200g zwięzłej białej ryby (dorsz, flądra, nie polecam pangi i "kostek"), może być mrożona
100-150g krewetek, raczej mniejszych, mogą być mrożone
łyżka klarowanego masła
łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu balsamicznego
pół łyżeczki miodu
sól, pieprz, szczypta płatków chili
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
cztery gałązki świeżego tymianku lub pół płaskiej łyżeczki suszonego
ryż lub drobny makaron - około garści
Opcjonalnie: gęsta śmietana, szklanka soku marchewkowego, posiekany szczypiorek, ostra papryczka

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z gniazdami nasiennymi.
Cebulę posiekać na drobną kostkę.
Rybę pokroić na grubą kostkę, krewetki obrać z pancerzyków jeśli trzeba
Na dnie garnka (mnie się najlepiej sprawdza gruby żeliwny) zeszklić cebulę, dodać pomidory, przemieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut, aż zaczną się rozpadać (świeże pomidory mogą trochę dłużej). Można dodać dwie łyżki wody żeby nie przywierały.
Wlać pół litra wody, przemieszać, dodać jedną gałązkę świeżego tymianku jeśli używamy, zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować aż pomidory w większości się rozgotują, ok 20-30 minut. Dolać jeszcze szklankę wody lub sok marchewkowy, sos rybny, ocet balsamiczny, doprawić przyprawami i miodem. Wyjąć gałązkę tymianku i dodać listki z pozostałych trzech. Spróbować i osolić do smaku. Wrzucić ryż lub makaron bezpośrednio do zupy, na 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić rybę i krewetki, zmniejszyć ogień i przykryć. Zdjąć z ognia, wmieszać łyżkę oliwy. Przed podaniem można włożyć po łyżce gęstej śmietany i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Ilość wody podaję orientacyjnie, jeśli zupa za bardzo gęstnieje podczas gotowania - dolewać po pół szklanki. Na koniec powinna mieć konsystencję kremu z przeszkodami. Z soleniem ostrożnie - makaron i ryba wyciągają sól, ale sos ostrygowy i pomidory w puszce mogą mieć różną słoność same z siebie. Można też dodać papryczkę chili i zrobić na ostro.

W wersji ekspresowej - jeśli nie przeszkadzają nam większe kawałki pomidorów można skrócić gotowanie do ok. 10-15 minut i zupa jest gotowa w pół godziny.

Smacznego :)
 
reklama
Do góry