reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Goście u noworodka

Agdalena

Fanka BB :)
Dziewczyny mam problem. Za ok 3 tyg. rodzę... później wracam do domu i zaczynają się odwiedziny... i część osób jest bez szczepień poza tym jest sezon grypowy... czy proszenie o zakładanie masek będzie przesadą? Hmmm może jestem przewrażliwiona. Sama nie wiem. Jak to wygląda u Was ?

reklama
A ja uważam, że to nie jest przesada. Wszystko zależy, ilu tych odwiedzających. Dam takie obrazowe porównanie: jeśli masz jednego partnera - seks bez prezerwatywy jest mało ryzykowny, przy 20 robi się niebezpiecznie. Taki noworodek ma przeciwciała od mamy, ale jak już coś złapie to leczenie noworodka to udręka.

Dziewczyny mam problem. Za ok 3 tyg. rodzę... później wracam do domu i zaczynają się odwiedziny... i część osób jest bez szczepień poza tym jest sezon grypowy... czy proszenie o zakładanie masek będzie przesadą? Hmmm może jestem przewrażliwiona. Sama nie wiem. Jak to wygląda u Was ?
A może to dobra wymówka by odwiedziny trochę odwlec ?
Dla mnie pandemia była ekstra - miałam kilka tygodni na nacieszenie się nową rolą i noworodkiem bez odwiedzin i ‚dobrych rad’.

Jeśli wiesz że ktoś jest nie szczepiony i będziesz się czuła bezpieczniej to popros o maskę (a najlepiej daj jednorazową) - nikomu korona z głowy nie spadnie a Ty będziesz się czuła lepiej i wyeliminujesz to małe bo małe ale jednak ryzyko.

Nie patrz na innych tylko rób jak uważasz. Dla jednych bd to przesada dla innych nie. Ja 2 tyg po porodzie w lutym robilam starszej imprezę urodzinową. Było prawie 20 osób, ale nikt nie wchodził do małej do pokoiku (ona jeszczw duzo spala). Na szczęście moja rodzina jest rozsądna i nikt z łapami się nie pchał do małej, bo niby tez po co. Takze rób jak Ci podpowiada serducho, i nie przejmuj się niczym. To Ty musisz postawić granice. Powodzenia 😀

Pewnie, że nie przesada :) Rób tak, żebyś Ty się czuła spokojna i w ogóle się nie zastanawiaj nad ocenami innych.

reklama
U mnie po 2 tyg od urodzenia (kwiecień) była u nas moja mama i brat, resztę gości jak mąka miała miesiąc i więcej ( oczywiście prócz domowników) , ci prawda nie robiłam jakiegoś nacisku na maski i te sprawy ... Wszystko zależy od Twojego podejścia, my możemy tylko zobrazować jak u nas to przebiegało, najważniejsze to postąpić z własnym rozsądkiem i przekonaniem 😉

Do góry