reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gorączka u niemowlaka-przyczyny i badania

Owszem, to mogą być zeby. Od dłuższego czasy dziecko się ślini, wciąż wszystko gryzie, jest przy tym nerwow i wydaje mi się ze teraz takie dotykanie/próba masowania dziąseł sprawia jej bol.
Jednak mówi sie, ze przy zębach tak wysoka gorączka nie występuje, wiec szukam innej przyczyny.
Mój starszy syn miał taką gorączkę przy wychodzeniu zębów.

reklama
Czy dziecko przy gorączce może być takie strachliwe? Jest chwila, ze się pobawi przez kilka minut, troszkę ja rozwesele i za chwile płacz albo takie piski jakby się dziecko wystraszyło czegoś i raczki idą do tylu jak przy otuchy moro. Najlepiej jest na rękach albo przy cycu ( chyba, ze brzuszek boli i chce zrobić kupkę to wtedy się odrywa, pręży i płacze).
Masakra. Jeszcze jak zaśnie to tez się nagle wybudza zalękniona. Myśle, ze tez jest przemęczona przez to ciagle przebudzenie się.
Może jest zaniepokojone tym, co się dzieje, złym samopoczuciem.

Na pewno wyniki moczu do konsultacji z lekarzem.

A jeśli jest ból brzucha to może to jakiś wirus jelitowy?

PS autorko pamiętaj, aby często przystawiać do piersi, na tzw swoje żądanie. Zapomina się o tym, a gorączka odwadnia mocno i szybko, zwłaszcza takie maluchy. W razie niepokojącego zachowania i oznak odwodnienia trzeba pokazać dziecko lekarzowi.

Dziękuję za rady.
Staram się czesto przystawiać, chociaż nie zawsze tak ochoczo ciągnie, ale widzę ze siusia sporo, jak płacze to lecą grochy:( wiec myśle, ze jest dobrze nawodniona, nie zaobserwowałam na razie niczego niepokojącego za wyjątkiem rozdrażnienia czy senności, ale za to winie nieprzespana nockę, przerywane drzemki w ciągu dnia i gorączkę. Póki co temperatura spadła do 37.
I zapewne to prawda, ze dziecko reaguje tak, bo nie wie co się z nim dzieje i przez to jest wystraszona.

Dziękuję za rady.
Staram się czesto przystawiać, chociaż nie zawsze tak ochoczo ciągnie, ale widzę ze siusia sporo, jak płacze to lecą grochy:( wiec myśle, ze jest dobrze nawodniona, nie zaobserwowałam na razie niczego niepokojącego za wyjątkiem rozdrażnienia czy senności, ale za to winie nieprzespana nockę, przerywane drzemki w ciągu dnia i gorączkę. Póki co temperatura spadła do 37.
I zapewne to prawda, ze dziecko reaguje tak, bo nie wie co się z nim dzieje i przez to jest wystraszona.

Dlaczego właściwie podajesz paracetamol, a nie ibuprofen który ma dodatkowo działanie przeciw zapalne?

Mocz pobrałaś dobrze? Tj bezpośrednio do kubeczka, po uprzednim porządnym umyciu miejsc intymnych?

Paracetamol zbijał gorączkę, sądziłam ze to wystarczy skoro działa.
Jeżeli chodzi o mocz wykorzystałam specjalny zestaw dla niemowlaków ( takie waciki, które zbiera się pęseta do strzykawki i wyciska do pojemniczka). Tak, po uprzednim umyciu dziecka, wiec wydaje mi się ze prawidłowo.

Do góry