reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gadu-gadu czyli co potrafią powiedzieć już nasze maluszki

temat zamarazł... chyba pogoda mu w tym pomogła ;-)

Kochane i jak u was postepy? U nas żadne, dalej to co było... I w sumie teraz Lenka nie wiele zaczeła wypowiadać nawet tego co potrafi, uwagę skupia na chodzeniu... ostatnio odkryła chodzenie do tyłu ;-)

Czytałam gdzies ze jeżeli dziecko uczy się czegoś nowego, to te poprzednie rzeczy odchodzą na ,,chwilę,, na bok... ciekawe ile w tym prawdy...

reklama
JustyaZ-cośw tym jest, mloda nagminnie pokazywala wlosy pepek, a teraz poszlo w zapomnienie itp, teraz za to gada jak najeta i łączy coraz częściej dwa wyrazy: Wyraz i slowo,ze nie ma np tata maaa (nie ma),albo mama bam, mama mniam mniam.
Dużo mówi i ładnie: mama, tata, dziadzia, baba,ciocia, peppa, rara, brumbrum, kaka (kaczka),grrr (gołąbek), miam (miau kotek) ,wie że koza to me, baran be, widać, że bę∂zie mieć b. lekką mowę, bo mówi pięknie wyraźnie, a jak się rano drze maaaaamaaa, maamaaa - jak wstanie heh chyba wszyscy sąsiedzi ją słyszą :)
PS i zapomniałam bamam nawet na targu jak jesteśmy i dopatrzy to się dre i trzeba kupić, nie wiem co ona ma z tymi bananami i lwami

oj ,ale zdolniachy te wasze dzieci. Moje dziecie to z wyrazami cieniutko. Tak jak z chodzeniem. Za raczki super chetnie. Z pchaczami prawie biega ,ale sam kroczku nie zrobi. Z mowienia to oczywiescie papa i tata z pelnym zrozumieniem ,mama od wielkiego swieta, buła ,nana ,dada. Zadnych prawdziwych poza tata i mama jeszcze nie bylo. Czytalam ze dwujezyczne dzieci w ogole pozniej zaczynaja mowi ,wiec pewnie jeszcze sobie poczekam. Ale za to rozumie bardzo duzo. w obu jezykach.

Widze po znajomych ze roznie z tym mowieniem bywa. niektre po roczku juz mowia wyrazne slowa a chwile potem ukladaja je w zdania a inne jeszcze majac 2,5 roku belkocza bez zrozumienia.

U nas zadnych postepow ;-) wiec tez nie ma o czym pisac zbytnio... Kuba nieraz powtorzy jakies proste slowo po mnie ale tak to w kolko te swoje nene, meme, eeee, bbuuu i takie tak gloski wymawia :-D

Wiki;)
mama, tata, baba, nie (to chyba każde dziecko krzyczy), daaaaaajjj - daj, maaaanta - marta (ciocia Wiki), lo - halo, śmiesznie woła jadzia (babcia) ale nie umiem tego powtórzyć, ona ogóllnie ciągle gada po swojemu ale nie wyłapałam w sumie dalszych konkretów a raczej nie przywiązywałam do tego tak wagi a czas zacząć;) a i jeszcze aaaaa to spać;)

Nasza Zuzinka coraz więcej mowi i chętnie poznaje nowe wyrazy dzsiaj np. jak sie malowałam to mówię do nie że to jest puder a ona puuuuu jak śmiałam. Mama, baba,papa, dziadzio nie mówi :) miau,auu(pies),iha, io io (osiołek), kwa kwa, ra ra, muuu, mniam,lala, kurcze więcej teraz mi nie przychodzi nic do głowy ale dużo po swojemu dyskutuje

reklama
Zosi nowe słowa ostatnio nawet bardzo dobrze wymawiane to:serce, dobrze, dobre, dzień dobry, Kamil, koniec,jeszcze raz, nie da.a tak wogóle pepla, jak na babe przystało, cały czas chodzi i trejkocze

Do góry