reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gadu-gadu czyli co potrafią powiedzieć już nasze maluszki

Oli jako ukochany wyraz ma papa naprzemiennie z polskim tata. Mama raz na trzy dni ,szczegolnie jak mam go wyciagnac z lozeczka. Od dawna mamy "buła" , neee, baba i to chyba wszystko.

reklama
potworek z tym spaniem to u nas tak samo jest.

Lenka zrób aAaAa głowka do poduszki i aaaa ;)
co do polecen , to jeszcze zrobi tuli mamie , babie, swojej kochanej wymientolonej śwince i komu tam sie każe, buzi daje (z otwarta do szeroka buzią :D ) papa zrobi i poda rękę do ,,cześć,, tylko nie zawsze udaje sie dac jej prawa :D

Rozgadane te wasze dzieciaczki moj to mowi malo i nic nie pokazuje :nerd::baffled: wola mama jak cos chce i jak jest nieszczesliwy i spiacy,tata,dada,daje buzi i to chyba wszystko a no i gada jak najety po swojemu ale tego to Ja juz nie rozumiem :-D no ale mysle ze u nas tez jest to ze mowimy do mlodego w 3 jezykach wiec z tym mowieniem to pewnie bedzie u nas opuznienie i to duze :tak:

ssabrinaa nw jakich jezykach mowicie? Moja kuzynka co ma rodzine dwujezykowa (polsko wloska) robi tak ze ona i nasza rodzina (polacy) mowia do dzieci wylacznie po polsku, a ich tata (wloch) mowi do dzieci wylacznie po wlosku. Juz jak mialy roczek widac bylo ze rozumieja zarowno polski jak i wloski jezyk. Teraz starszy ma 5 lat a mlodsze po 3 lata i wlasnie tak gadaja sobie z tata po wlosku a z reszta swiata po polsku. Nawet lekko im to idzie. Choc nieraz zapominaja jakiegos slowa z polskiego i pomagaja sobie (prostszym) wyrazem wloskim.

Ssabrina to u Samiego zupełnie jak u Natalki, a u nas jeden jezyk;-)
Czyli pewnie ilosc jezykow nie ma nic do tego tylko nasze maluszki wyrabiaja sie w innych umiejetnosciach i na gadanie nie maja czasu hehe :-)

ssabrinaa nw jakich jezykach mowicie? Moja kuzynka co ma rodzine dwujezykowa (polsko wloska) robi tak ze ona i nasza rodzina (polacy) mowia do dzieci wylacznie po polsku, a ich tata (wloch) mowi do dzieci wylacznie po wlosku. Juz jak mialy roczek widac bylo ze rozumieja zarowno polski jak i wloski jezyk. Teraz starszy ma 5 lat a mlodsze po 3 lata i wlasnie tak gadaja sobie z tata po wlosku a z reszta swiata po polsku. Nawet lekko im to idzie. Choc nieraz zapominaja jakiegos slowa z polskiego i pomagaja sobie (prostszym) wyrazem wloskim.
U nas jest polski,angielski i kurdyjski :tak: Ja mowie po polsku czasem po angielsku cos przeplatam a tatus mowi po angielsku i po swojemu.I juz widze ze jak go ostrzegam czy po polsku czy angielsku to reaguje tak samo wiec widac ze rozumie oba jezyki juz powolutku :tak: albo jak go sie prosi o klaskanie czy buziaki to tak samo reaguje na polski czy angielski :tak:

Super SSabrinko mam kolezanke ktora ma coreczke 4 letnia NadiA PIĘKnie mowi po polsku i angielsku jednak mysli po angielsku bo jak sie sama bawi to po cichutku mówi tylko po angielsku jej mAz jest Hindusem wiec swój jezyk tez jej wprowadził:)To jest super sprawa bo dzieci tak szybko sie ucza..

Wojtek mowi mama,baba dziadzia,gaga,łałą i cały czas teraz niania nie wiem kogo ma na mysli chyba mnie:-Da pokazywac tez nic nie umie reka tylko sie patrzy..

ssabrinaa on pewnie tez bedzie sobie wybieral takie prostsze slowa na poczatek z roznych jezykow - jakie mu beda bardziej ppo drodze :tak: a on w jakim jezyku bedzie musiala sie porozumiewac pozniej w przedszkolu czy szkole? W angielskim? Warto tez nalozyc nacisk na ten jeden jazyk w ktorym bedzie sie musial w wiekszosci porozumiewac.

Widzialam po synu szwagierki ktory mieszka w Angli od urodzenia, ze on mial na poczatku porblemy aby rozumiec polski. Moze rozumial ale sam niewiele umial powiedziec majac jesze 3 lata,. w przedszkolu z innymi mowil po angielsku. Teraz ma chlopak juz 6 lat i juz umie rozroznic oba jezyki :tak: w domu mowia po polsku, a z reszta angli rozmawiaja po angielsku.

nimfii w szkolach to wiadomo ze po angielsku bedzie musial gadac ale jak gadalam tutaj z polozna to ona mowila ze lepiej bardziej sie przylozyc teraz do swojego jezyka niz angielskiego bo tego to on sie w mig nauczy w szkole i na pewno problemow miec nie bedzie a gorzej bedzie z naszymi jezykami bo moze zapomniec itd bo nie bedzie sie ich uczyl w szkole a jedynie tyle co z nami w domu :tak:

reklama
To fakt, dzieci chłoną jak gąbka. Moja bratanica od urodzenia mieszka w UK, rodzice mówią do niej TYLKO po Polsku, ale w związku z tym, że od urodzenia obraca się w angielskim towarzystwie, 3 rok już chodzi do szkoły, to po angielsku mówi płynnie, biegle i do tego z brytyjskim akcentem ;-) Po Polsku mówi równie ładnie, ale chyba jednak angielski jest dla niej bardziej naturalny :tak:

Do góry