reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Fotelik samochodowy

Orzeszku, Natalia wazy niecałe 9 kg, ale nogi juz za bardzo wystają, siedzi pewnie, głowę odwraca i w sumie to rzadko kiedy ma tę głowę chronioną więc juz nie będę czekała do osiągnięcia weagi tylko robimy przesiadkę ;) Poza tym nudzi się i krzyczy w trakcie jazdy i to tez nie wpływa na bezpieczenstwo.

reklama
Hannah...wszystkie typowe foteliki sa przodem w kierunku jazdy... niektore 0-18 maja opcje odwrotna, ale nie wyglada to zbyt pewnie...
a co do pozycji pollezacej to na tej stronie i Doxa, i Magdusiek o tym pisaly...

Oli obecnie waży 8400 a w "drugim" foteliku jeździ już od około miesiąca! Ja aż tak wagą się nie przejmowałam, tak jak pisze Magdusiek, jeśli dziecko wyrasta z pierwszego fotelika, to mimo nie osiągnięcia wagi, dla jego bezpieczeństwa trzeba go przenieść do następnego fotelika - takie jest moje zdanie.

oj! ja juz nie pamiętam kiedy dokładnie przesadziłam Mikołaja do wiekszego fotelika, ale miał chyba wtedy jakies 4 miesiące, wyrosł szybko ze starego, a na wcisk nie bardzo chciałam go upychać ;D

a wodzicie, to inna sprawa, u nas Anula siedzi spokojnie na pollezaco zawsze w czasie drogi i na szerokosc miesci sie spokojnie, tylko nogi na zgiete, ale luzno sobie leza, wiec nie ma pospiechu.
Ale macie racje, jak dzieciom jest w nich niewygodnie, to nie mozna na sile ich trzymac w tych pierwszych tylko dlatego, ze waza mniej niz 9-tke.

a ja dalej nie mam fotelika i znowu zaczełam się zastanawiac, bo mi sklep powiedział, ze nie ma tego, który zamówiołam. i jestem w punkcie wyjscia.

Witam!
Kobietki może wiecie coś na temat fotelików Kiddy Life Plus?
Jaro chce taki kupić bo ponoć w testach wypadają najlepiej.
Ja wolałabym Maxi Cosi Priori m.in dlatego, że jakoś nie mam zaufania do tych 9-36kg.

reklama
hannah-
-my niedawno również stanęliśmy przed takim wyborem i szukaliśmsy fotelika z Isofixem.
Wychodziliśmy z takiego założenia, że nieistotny jest wygląd, firma czy cena, ale bezpieczeństwo, bo choć niektórzy twierdzą, że tak naprawdę bezpieczeństwo w tych fotelikach różni się tak nieznacznie, że nie ma nawet o czym mówić, to ja wolałabym dopłacić nawet za jedną miliardową cienia szansy, że moje dziecko przeżyje ew. wypadek -> TFU, TFU, TFU!!!
Dlatego sugerowałam się testami, porówałam kilka różnych i czytałam szczegóły, np. fotelik Romer Duo Plus z IsoFixem wygrał testy bodajże w zeszłym roku, ale tylko na jednej jedynej stronie z tłumaczeniem znalazłam informację, że ocena dotyczy fotelika zamontowanego systemem Isofix (przy tradycyjnym mocowaniu w samochodzie bez IsoFixa dostał baaardzo marne noty za bezpieczeństwo!!!) i DODATKOWO założonym paskiem - takim mocowaniem od góry do fotela samochodu.
Zresztą akurat uważam, że IsfoFix to najbezpieczniejsze z możliwych rozwiązań i jeśli masz samochód z mocowaniami, to nie zastanawiaj się nawet, tylko kupuj:
Maxi-Cosi PrioriFix (ech, boskie są kolorki dla dziewczynki Wegtail i Blossom z serii Top Line - cena różni się o jakieś 100zł od "zwykłej" tapicerki a różnica jest znaczna - jest to bawełna, bardzo przyjemna i miękka, dziecko się nie poci i nie ociera a kolorki są cudne! my mamy Papillon - taki jak na fotce wyżej ktoś zamieścił Tobiego) albo tego Romera Duo Plus - najlepiej przymierzyć obydwa i zobaczyć jak "leżą" w samochodzie i jak w nich siedzi dziecko. U nas padło na Priorifix, bo Antkowi wystawała główka ponad Romerem. ;D Nie jest bardzo wysoki, ale akurat tułów ma nieproporcjonalnie dłuższy od nóżek. :)
Poza śliczną stylistyką, Priorifix jest po prostu komfortowy, z przemyślanymi szczegółami, po prostu jest świetny. :)
Najlepiej jednak wybrać się na godzinkę do sklepu z dobrym asortymentem i poprzymierzać, bo niektóre foteliki po prostu nie pasują do niektórych aut.
Na stronie importera Maxi-Cosi możesz sprawdzić model samochodu, tzn. czy Twój jest wymieniony na liście samochodów, do których dany fotelik pasuje, ale nie wiem, czy to jeszcze jest dostępne, bo nie umiem teraz znaleźć, na pewno uzyskasz taką informację pod nr tel. u importera lub w sklepie, my też sprawdzaliśmy na miejscu, by nie próbować montować na siłę a taki wykaz jest doczepiony do instrukcji, to niejako część "metki" z fotelika (w razie czego mogę Ci sprawdzić, tylko podaj model samochodu ;)).
Ale sie rozpisałam. :)

A w ogóle to witam, bo czytam już jakiś czas, zarejestrowałam się dopiero w maju a dziś napisałam pierwszego posta na Waszym forum. :)

Załączniki

• papillon.jpg
    papillon.jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 179
Do góry