hannah-
-my niedawno również stanęliśmy przed takim wyborem i szukaliśmsy fotelika z Isofixem.
Wychodziliśmy z takiego założenia, że nieistotny jest wygląd, firma czy cena, ale bezpieczeństwo, bo choć niektórzy twierdzą, że tak naprawdę bezpieczeństwo w tych fotelikach różni się tak nieznacznie, że nie ma nawet o czym mówić, to ja wolałabym dopłacić nawet za jedną miliardową cienia szansy, że moje dziecko przeżyje ew. wypadek -> TFU, TFU, TFU!!!
Dlatego sugerowałam się testami, porówałam kilka różnych i czytałam szczegóły, np. fotelik Romer Duo Plus z IsoFixem wygrał testy bodajże w zeszłym roku, ale tylko na jednej jedynej stronie z tłumaczeniem znalazłam informację, że ocena dotyczy fotelika zamontowanego systemem Isofix (przy tradycyjnym mocowaniu w samochodzie bez IsoFixa dostał baaardzo marne noty za bezpieczeństwo!!!) i DODATKOWO założonym paskiem - takim mocowaniem od góry do fotela samochodu.
Zresztą akurat uważam, że IsfoFix to najbezpieczniejsze z możliwych rozwiązań i jeśli masz samochód z mocowaniami, to nie zastanawiaj się nawet, tylko kupuj:
Maxi-Cosi PrioriFix (ech, boskie są kolorki dla dziewczynki Wegtail i Blossom z serii Top Line - cena różni się o jakieś 100zł od "zwykłej" tapicerki a różnica jest znaczna - jest to bawełna, bardzo przyjemna i miękka, dziecko się nie poci i nie ociera a kolorki są cudne! my mamy Papillon - taki jak na fotce wyżej ktoś zamieścił Tobiego) albo tego Romera Duo Plus - najlepiej przymierzyć obydwa i zobaczyć jak "leżą" w samochodzie i jak w nich siedzi dziecko. U nas padło na Priorifix, bo Antkowi wystawała główka ponad Romerem. ;D Nie jest bardzo wysoki, ale akurat tułów ma nieproporcjonalnie dłuższy od nóżek.
Poza śliczną stylistyką, Priorifix jest po prostu komfortowy, z przemyślanymi szczegółami, po prostu jest świetny.
Najlepiej jednak wybrać się na godzinkę do sklepu z dobrym asortymentem i poprzymierzać, bo niektóre foteliki po prostu nie pasują do niektórych aut.
Na stronie importera Maxi-Cosi możesz sprawdzić model samochodu, tzn. czy Twój jest wymieniony na liście samochodów, do których dany fotelik pasuje, ale nie wiem, czy to jeszcze jest dostępne, bo nie umiem teraz znaleźć, na pewno uzyskasz taką informację pod nr tel. u importera lub w sklepie, my też sprawdzaliśmy na miejscu, by nie próbować montować na siłę a taki wykaz jest doczepiony do instrukcji, to niejako część "metki" z fotelika (w razie czego mogę Ci sprawdzić, tylko podaj model samochodu
).
Ale sie rozpisałam.
A w ogóle to witam, bo czytam już jakiś czas, zarejestrowałam się dopiero w maju a dziś napisałam pierwszego posta na Waszym forum.