Witaj. Tak jak napisałaś i Ty i moje poprzedniczki fotelik, to jedna z tych niewielu rzeczy, które naprawdę warto kupić w sklepie stacjonarnym. Tutaj proponuję z własnego doświadczenia sklep 8 stars. Mają tam bardzo fachową obsługę która na pewno pomoże Ci pod względem merytorycznym jak również technicznie. Wiadomo, że kupując fotelik bardzo istotna jest kompatybilność auta i fotelika, a to połaczenie musi jeszcze odpowiadać dziecku. Bardzo ważny jest też sam montaż, a w tym sklepie każda z osób tam pracujących pomoże Ci to ogarnąć Nasz synek ma skończony rok i też musieliśmy wymienić jak to nazwałaś „skorupę” na fotelik. Zakup fotelika jest zakupem na lata więc należy do tego podejść z rozsądkiem i skrupulatnością. U nas wybór padł na markę Recaro. Jeśli nie kojarzysz to jest to marka z bardzo długą tradycją w motoryzacji. Od 60 lat specjalizują się w fotelach samochodowych a także lotniczych.
W rodznie mamy wielu fanów motoryzacji i ta marka przewija się od lat
Foteliki Recaro mają od dawna bardzo wysokie oceny w testach ADAC - a to taki wyznacznik jakości i bezpieczeństwa. My zdecydowaliśmy się na nowy model - Salia125 Kid - fotelik obrotowy, w którym dziecko może jeździc tyłem do kierunku jazdy aż do 125 centymetra
. Fotelik ten posiada dodatkową ochronę boczną ASP, zwiększającą bezpieczeństwo dziecka podczas ewentualnego wypadku z uderzeniem bocznym. Zderzenia boczne pojazdów są jednymi z najczęstszych rodzajów wypadków na drogach, a jest stosunkowo niewiele "warstw auta", które znajdują się pomiędzy pasażerem, a drzwiami bocznymi. Mechanizm ASP w miarę możliwości pochłania i rozprasza energię.
Przynam, że pierwotnie mieliśmy upatrzony inny model Recaro, ale w 8Stars polecili nam właśnie ten, ponieważ fotelik będzie rósł z naszym synkiem bo jest do mniej więcej 7 roku życia (tego 125centymetra), więc pod względem ekonomicznym to strzał w dziesiątkę. Obraca się o 360 stopni i co jest bardzo fajne to regulujesz go jedną reką.
Jeśli będziesz w sklepie warto dopytać o ten fotelik, jeśli będzie pasował do Waszego auta, to w mojej ocenie naprawdę dobry zakup