reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Fotelik na rower

Witam.
Wracając do tematu przyczepek nie wiem jak to się ma do przepisów drogowych, bo to osobny temat na dyskusje, jednak mieszkając w Norwegii te przyczepki są Bardzo popularne. :-)
Właśnie przyczepki są tutaj częściej używane niż siedzenie rowerowe. :tak:
W dzień dobry TVN również wypowiadano się na ten temat, że to świetne rozwiązanie i bezpieczniejsze niż fotelik.
Wydaje mi się, że jest to uzasadnione faktem, że taka przyczepka jest obudowana, posiada pasy dla maluszka i jest stabilniejsza od roweru, zwłaszcza jeszcze obciążonego fotelikiem. Do tego dziecko może się tam bawić, jak w zwykłej spacerówce. :-D
Co do pl to sam miałbym mieszane uczucia do takiej przyczepki jeżdząc po naszych ulicach i chodnikach.:dry:
Wydaje mi się, że to po prostu się u nas nie sprawdza ze względu na brak tras rowerowych. :-(
Ale wiadomo przy decyzji, trzeba się kierować gdzie i jak planujemy jeździć. :-D

reklama
PONAWIAM PYTANIE: jaki fotelik na rower?
Mąż kupił mi rower holenderski oryginalny, chciałabym po ciązy zacząć się ruszać z moim maluszkiem (13m-cy). Wydaje mi sie ze to będzie wygodniejsze niz podroze z wozkiem i dla Bartusia bardziej interesujące. Jeżeli ktoś ma podobny rower to prosze dajcie znac....
Z góry dziękuje i Pozdrawiam!

Nam się dobrze sprawdza hamax kiss, którego konstrukcja umożliwia przepięcie jednym ruchem fotelika na inny rower (trzeba kupić i zamontować odpowiednią kostkę), jeździmy głównie po wertepach, fotelik dobrze amortyzuje wstrząsy, jest lekki, wytrzymały, ma udźwig do 22kg. Zaczęliśmy trzeci sezon z tym fotelikiem.

Ostatnia edycja:
Ja polecam gorąco przyczepkę montowaną do roweru. Jest przede wszystkim dużo bezpieczniejsza od fotelika a do tego dziecku jest wygodniej. Dlaczego bezpieczniejsza od fotelika jest przyczepka? Otóz jeżeli przewrócisz się na rowerze to przyczepka i dziecko w sodku są absolutnie bezpieczne. Przyczepka jest montowana do roweru za pomoca specjalnego łacznika tak że przyczepka zawsze podparta jest w 3 punktach: 2 koła + połaczenie z rowerem. Więc nawet jak rower leży albo nachylony jest pod katem to przyczepka nie zmienia położenia. Natomaist w przypadku fotelika wiadomo: z dzieckiem dzieje się to samo co z rowerem. Na dodatek fotelikui są dużo gorzej amortyzowane niż przyczepki. Jedyna wada przyczepki to cena, ale można kupić używane.

Kupcie duży fotelik, ja miałam ten mniejszy i w wieku 3 lat musiałam przestawic dziecko na bagażnik, bo się nie mieściło.
Ogólnie spełniał swoją funkcję.
Jeśli chodzi o przyczepkę to nie wyobrażam sobie jechania nią po ulicy w moim zatłoczonym SZ... po chodniku to już wogóle, co chwila krawężnik 10 cm.
KATASTROFA POLSKIE DROGI I CHODNIKI

My mamy dwa holendry przywiezione z Holandii i właśnie szukam fotelika większego do rowerów. Szczerze marzy mi się bobike maxi+ ale kosztuje ponad 400zł ;/ Ale fotelik rewelacyjny :tak: No i idealny do holendrów. Przyczepka fakt że jest bezpieczniejsza i na szczęście można z nią już jeździć legalnie (eeh ta Polska...). ale nie stać na nią wszystkich niestety. Chciałam wyczaić używany fotelik.

My woziliśmy syna w takim foteliku :tak: u nas sprawdzał się idealnie :tak:

Halfords | Bellelli Child Bike Seat

Co do przyczepek, może i są wygodne, ale ja osobiście próbowałam jechać z taką przyczepką i byłam w takim stresie, że więcej się nie odważyłam :sorry: wolałam wozić w foteliku :tak:

reklama
Pewnie kwestia przyzwyczajenia :tak: Ja jeszcze nie wiozłam dziecka w przyczepce, ale jestem prawie przekonana, że mojemu dziecku by się nie spodobało w przyczepce. Mąż go dziś woził troszkę na swoim rowerze i mały był wniebowzięty.

Do góry