reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

flak zamiast brzucha:(

czy któraś z was mogłaby doradzić jakiś przyzwoity krem/maść na brzuszkowate rozstępy? niestety jest nieładna pamiatka po porodzie, chociaż dwa trzy razy dzienie przez całą ciążę wylewałam na siebie oliwkę... no i jak tam się mają te brązowe plamy wokól pępków? pocieszcie mnie, że bledną, bo mój pępuch jest cały brązowy...:(

reklama
pustelnica! plamy zbledną ale jeszcze trochę musisz na to poczekać! u mnie plamka znikła niedawno, ale kresa jeszcze sie trzyma! a co do rozstępów... cóż! na to to już tylko lasery! są kremy, które je trochę rozjaśnią, ale nic poza tym! niestety... mój brzuch też zorany... :(

U mnie na szczescie rozstep tylko jeden, ale za to po dwoch ciazach, ale brzuch wisi mi strasznie. Kurcze musze sie wziasc za cwiczenia, bo mnie to okropnie denerwuje tylko kiedy?
Ania

mój brzuch przypomina ciasto drożdżowe fuj :-[
a co do tych obciskających gaci to kiedys zgłupiałam i kupiłam - okropieństwo - nie pomyślałam o tym że jak sie cos sciśnie w jednym miejscu to może wypłynąć w innym i tak było cały tłuszczyk kipiał u góry majciorów i przy nogawkach ;D widok był imponujący ???
nigdy wiecej ich nie założyłam jedyne wyjście to ćwiczenia i nie ma to tamto

właśnie dziewczyny mój brzuch jest tak zaorany rozstępami ze można na nim ziemniaki sadzić!!!
Az krew zalewa człowieka, no nie mówiąc juz o tym ze wisi po kolana i niedługo trzebabędzie go na taczce wozić.
Próbowałam wszystkiego co by mogło go zredukować i nic, podsuńcie jakiś pomysł na ćwiczenia na ten flak.....

o i może jeszcze cos na piersi bo po karmieniu tez strasznie wiszą...

Zauwazylam, ze mi w duzej mierze pomoglo wciąganie brzucha zaraz po porodzie. Mimo ze zawsze duzo cwiczylam, po ciązy nie mialam w ogole napiecia miesniowego i brzuch strasznie opadal. Probowalam go troche napinac, wciagac, no ale miesni nie bylo, wiec nie udawalo sie. Az w pewnym momencie zaczęło wychodzic, bo stopniowo mięśnie zaczęły wracać do normy. Do tego caly czas cwicze. Na brzch najlepsze są :
- wszelkiego rodzaju sklony [rece za glowe i podnosic glowe do mostka, potem na miesnie skosne unosic raz jeden lokiec, raz drugi]
- podnoszenie nog za glowe z pozycji leżącej
- nożyce - im niżej nogi nad ziemią tym trudniej, ale i efektywniej
- dla osob nie rozćwiczonych wyzwaniem może być robienie rowerka - trzeba machac nogami energicznie i wykonac wiele powtorzen, np. 100X
- dociąganie łokcia do kolana [prawa noga - lewy łókieć, lewa noga - prawy łokieć]

Ćwiczenia najlepiej wykonywac w seriach, np. trzy serie każdego po 10 X. Trzeba pamiętać zeby równomiernie oddychac i w przerwach miedzy seriami dac odpocząć mieśniom. Zeby mieśnie mogly sie zregenerowac nie powinno sie cwiczyc codziennie - najlepuiej robic dzien-dwa przerwy.

Na mięśnie brzucha i na talię rewelacyje jest hula-hop :)
powodzenia

Nie pamietam czy na tym wątku, ale gdzies byla też mowa o przerbawieniach na brzuchu po ciąży. Ja mialam pionową kreskę i ciemną plamę wokół pępka. I zaczelam sobie nakladac maseczki [takie na twarz] z firmy MINCER. Jest taka ogórkowo-limetkowa, własnie na likwidację przebarwień. No i muśze przyznac ze troche schodzi. Nie wiem czy to dzieki maseczce, czy po prostu samo znika, ale raz na jakis czas wklepuję to sobie w brzuch. Ta maseczka to straszna taniocha - ok. 1,80 za dwie saszetki, co mi starcza na jakies 4X.

ja jestem prawie 8 miesięcy po porodzie i wciąz mam tą ciemną linie...nie wiem czy jeszcze zejdzie ale nie wygląda za ciekawie. Rozstępów na brzuchu nie mam, ale z boku troche popękała. Rozstępy robią się coraz jaśniejsze i już prawie ich nie widać :)

reklama
Do góry