reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Fakty, mity i ciekawostki dotyczące ciąży !!

sarat

Fanka BB :)
Miasto
Nowa Sól
:-) Witam wzystkie stycznióweczki:) Proponuję poruszenie nowego wątku, a więc mitów i faktów związanych z ciażą oraz różnymi ciekawostkami, które się z tym wiążą. Możemy wymieniać się tutaj własnymi doświadczeniami i wiedzą dotyczącą ciąży :) Myślę, że wiele z nas spotkało się z zabobonami związanymi z tym stanem bądź też z informacjami, które choc niesprawdzone sa dla nas niepokojące. Uważam, że warto byłoby skonsultować wzystkie watpliwości z innymi mamusiami :) przyszłymi lub obecnymi :) Stąd pomysł na nowy temat :)

Zacznę jako pierwsza :) Czy ktoś mógłby mi potwiedzić lub zaprzeczyć informacji, że już w trakcie 1 trymestru ciąży nie wolno spac na brzuszku, gdyż dziecko nie może się wtedy prawidłowo rozwijać? Całe swoje życie spałam na brzuszku i teraz trudno jest mi się odzwyczaic wiem, że jak brzuszek się powiekszy to spać na brzuchu nie będę gdyż się nie da :p ale w obecnym stanie się zastanawiam.

Druga sprawa, która mnie nurtuje to, zakaz picia napojów gazowanych w trakcie trwania ciązy. Czy któraś z Was drogie koleżanki dostała taki zakaz od ginekologa, czy tak po prostu radza starsze doświadczone mamy... ? bo juz sama nie wiem

Ostatnia edycja:
reklama
Ja w pierwszej ciąży spałam na brzuchu aż mi nie zaczął przeszkadzać, czyli do około 4 miesiąca (wybrzuszyło mnie dopiero w 5)
A jeżeli chodzi o napoje gazowane -wg uznania. Ja piłam i kwas chlebowy i wodę gazowaną. Chyba, że masz okropne wzdęcia albo cukrzycę - wtedy rzeczywiście nie pije się gazowanych.

Jeżeli chodzi o przesądy - mi się żadne nie sprawdziły w poprzedniej ciąży :) Ale słyszałam np o tym, że nie można zachwycać się zwierzętami (bo niby dziecko do zwierzęcia będzie podobne) i jak się czegoś przestraszysz, to nie można się łapać za nic, bo powstanie tzw myszka.

Sarat, bardzo fajny temat:-) Ja sama z chęcią się dowiem jak to jest z tym spaniem na brzuszku, też zawsze tak sypiałam i teraz nawet mimowolnie przez sen się przekręcam na brzuch.
Poza tym chciałabym się dowiedzieć czy wierzycie w teorię, że w ciąży nie wolno przechodzić pod sznurkami?:-) Moja mama ciągle mi o tym gada i ciekawa jestem jakie macie zdanie w tym temacie.

Ja też całe życie spałam na brzuchu, mimo, że mi grozili, że przez to będę miała płaskie piersi. ;) Teraz się kładę na boku, ewentualnie na brzuchu, ale z jedną nogą podgiętą, tak, żeby przestrzeń była, bo inaczej nie dam rady zasnąć. Natomiast budzę się na plecach. Z tym, że ja mam sporą torbiel za macicą i może być tak, że Młodego rzeczywiście ciśnie, a ja się odruchowo obracam, tak, żeby mógł oddychać. :) Ogólnie wierzę w swoją intuicję - ciało samo nam wiele rzeczy podpowiada, wystarczy się w nie wsłuchać :)

W przesądy nie wierzę. Nikt mi nie wmówi, że jak założę korale, albo łańcuszek to mi się dziecko podczas porodu pępowiną owinie. Wręcz dla żartu wymyślam własne. Np. kobiety w ciąży nie wolno straszyć, bo dziecko będzie miało wyłupiaste oczy. ;)

Jest w sumie jeden wyjątek. Na pewno będę miała przy wózku i na rączce Młodego czerwoną wstążeczkę. Ludzie są zawistni i nawet jeśli czarownic nie ma, to złe życzenia potrafią ludzi doganiać. Więc wstążeczka ochronna będzie :)

Ja tam ogolnie w takie cos nie wierze, w zadne mity czy przesady, ale znam ich calkiem sporo, tu wkleje moze takie najpopularniejsze:

- nie wolno przechodzić pod wiszącymi sznurkami, bo dziecko będzie okręcone pempowiną
- z tego samego powodu (okręcenie pępowiną) nie można nosić w ciąży żadnych łańcuszków, apaszek itp.
- nie wolno farbować włosów bo dziecko urodzi się rude
- nie wolno obcinać włosów, bo dziecku życie się skróci
- nie wolno patrzeć przez wizjer lub dziurkę od klucza bo dziecko - tu znam dwie wersje: będzie miało zeza albo urodzi się ślepe
- jak się wystraszysz lub oparzysz to w miejscu na ciele gdzie się dotkniesz/złapiesz twoje dziecko będzie miało znamię
- nie wolno niczego kupować dla dziecka przed porodem, bo się zapeszy
- jak się ma zgagę w ciąży to oznacza, że dziecku włosy rosną
- nie wolno być w ciąży chrzestną, bo się chrześniakowi szczęście odbiera
- nie wolno patrzeć na księżyc, bo dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie
- Przyszła Matka nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu.
- Podczas zmywania naczyń lub prania Przyszła Matka nie może sobie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem.
- Przyszła Matka nie powinna siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nóżki.
- Tańcząc, Przyszła Matka nie może się okręcać - grozi to okręceniem siędziecka pępowiną
- W razie wizyty u krawcowej, nie wolno nic na Przyszłej Matce szpilkami przypinać, bo łożysko się przypnie i nie wyjdzie po porodzie.
- Przyszła Matka nie może biegać po kałużach, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem.

A najglupszy przesad o jakim slyszalam to, ze:
- nie wolno się w ciąży kąpać, bo się dziecko utopi

Tak jeszcze dla ciekawostki, moze komus sie sprawdzi

Chłopiec czy dziewczynka?

1. Chłopiec w brzuchu dodaje Przyszłej Matce urody, zaś dziewczynka - odbiera.
2. Apetyt Przyszłej Matki na potrawy ostre i kwaśne wróży narodziny chłopca, natomiast na potrawy słodkie i mdłe - dziewczynkę.
3. Kształt brzucha w zaawansowanej ciąży również wróży, ale zdania są podzielone, jaki wróży jaką płeć.
4. Kiedy Przyszła Matka jest już kilka dni przed porodem i - co się z tym wiąże - ma duży brzuch, sadza się ją na podłodze. Jeżeli wstając, podeprze się lewą ręką - urodzi chłopca, jeżeli prawą - dziewczynkę.
5. Niecierpliwi nie muszą czekać aż do dziewiątego miesiąca, bo pierwsze ruchy dziecka też wróżą - jeśli Przyszła Matka odczuje je po prawej stronie, to znak, że urodzi się dziewczynka, jeśli po lewej - to chłopiec.
6. Jeśli Przyszła Matka ma w ciąży zgagę, to dziecko urodzi się z długimi włosami.
7. Jeśli ktos poprosi Przyszłą Matkę o pokazanie dłoni i ona pokaże je górną (zewnętrzną) częscia dłoni, to będzie chłopiec, jak wewnętrzną - to dziewczynka

Kiedyś funkcjonował jeszcze mit, że dzieci, które urodziły się chore lub niepełnosprawne, urodziły się takie, bo matka była niewierna.

ja słyszałam, że nie można w ciąży nosić korali, bo pępowina się wokół dziecka owinie. no i pereł nie można, bo perła w bólu powstaje i ból przynosi

reklama
a ja znam cos takiego

Delikatnie odciągnij wskazującym palcem dolną powiekę oka i obejrzyj dokładnie białkówki. Powinnaś dojrzeć naczynko krwionośne w kształcie litery V. Szykuj się na narodziny chłopca, jeśli naczynko jest w prawym oku. I odwrotnie: "V" w lewym oku zwiastuje dziewczynkę.

Ja mam V w prawym czyli chlopczyk ale szykuje sie na dziewczynke hihi

Do góry